Kuršių nerija masins gigantiškais megafonais

Kuršių nerija masins gigantiškais megafonais

Pusiasalyje ryžtamasi įgyvendinti unikalų šalyje projektą - brandinama mintis įvairiose Kuršių nerijos vietose pastatyti milžiniškus medinius megafonus, kad būtų geriau girdėti miško, jūros ar net kopų skleidžiamus garsus.

Kur­šių ne­ri­jos na­cio­na­li­nio par­ko (KNNP) va­do­vy­bė at­krei­pė dė­me­sį, kad Es­ti­jo­je, gū­džia­me miš­ke, ne­se­niai bu­vo įreng­ti to­kie iš me­džio pa­ga­min­ti prie­tai­sai. „Es­tų spren­di­mas su­ža­vė­jo, nes jis tu­ri di­džiu­lį tiek emo­ci­nį, tiek edu­ka­ci­nį, tiek me­ni­nės iš­mo­nės už­tai­są. Ir jis, be­je, pui­kiau­siai tiks mū­sų Kur­šių ne­ri­jai. Tai bus ne­ti­kė­ta, nau­ja ir emo­ciš­kai pa­vei­ku“, - LŽ sa­kė KNNP di­rek­to­rė Auš­ra Fe­ser.

Su­lau­kė ažiotažo

Ne­se­niai Eu­ro­pą aps­krie­jo ži­nia apie pa­pras­tą, bet no­va­to­riš­ką pro­jek­tą - de­vy­ni Es­ti­jos me­nų aka­de­mi­jos ar­chi­tek­tū­ros spe­cia­ly­bės stu­den­tai iš Ta­li­no su­kons­tra­vo tris me­di­nius me­ga­fo­nus, ku­rių pla­čio­sios an­gos skers­muo – net trys me­trai. Gi­gan­tiš­ki prie­tai­sai iš na­tū­ra­laus me­džio bu­vo nu­ga­ben­ti į miš­ką Pie­tų Es­ti­jo­je. Lyg ir pa­pras­ta, ta­čiau la­bai įdo­mi idė­ja su­lau­kė su­si­do­mė­ji­mo ne tik Es­ti­jo­je, bet ir dau­ge­ly­je už­sie­nio ša­lių.

O ji ge­nia­liai pa­pras­ta: miš­ke tam ti­krais at­stu­mais vie­nas nuo ki­to ir spe­cia­liai par­ink­tais kam­pais įreng­tos sa­vo­tiš­kos gar­sų „gau­dyk­lės“, ar­ba stip­rin­tu­vai. „Es­ti­jos miš­kai pa­si­žy­mi ne tik gar­sų gau­sa, bet ir ty­la. To­dėl įlin­dęs į pa­tį me­ga­fo­ną pa­si­ne­ri į vi­siš­kai ki­tą pa­sau­lį, kur ga­li pa­bū­ti vi­siš­ko­je ty­lo­je, kai gir­di net sa­vo min­tis. Bet iš­lin­dęs iš jo pa­ten­ki į kon­tras­tin­gą ap­lin­ką, kur ka­ra­liau­ja miš­ko gar­sai“, - pa­sa­ko­jo vie­nas pro­jek­to su­ma­ny­to­jų Val­du­ras Mi­ki­ta.

Akus­ti­nis pri­nci­pas vei­kia at­sis­to­jus tarp tri­jų me­ga­fo­nų, ku­rių į miš­ką at­gręž­tos pla­čio­sios „au­sys“ gau­do jo gar­sus, bet ge­ro­kai su­stip­rin­tus. Tad klau­san­ty­sis gir­di dau­gy­bę miš­ko bal­sų, ku­rių pli­ka au­si­mi ne­įma­no­ma pa­gau­ti. „Y­pač įdo­mu va­ka­rais, nak­ti­mis pir­mą kar­tą gy­ve­ni­me taip aiš­kiai gir­dė­ti pe­lė­dų ūba­vi­mą. Anks­ti ry­tais – bep­ro­tiš­kas gies­mi­nin­kų tre­lių si­re­na­das. Vi­si, ku­rie iš­ban­dė tų prie­tai­sų vei­ki­mą, ne­ga­lė­jo pa­ti­kė­ti, kad jie to­kie efek­ty­vūs, nė ne­įsi­vaz­da­vo, kiek tų gar­sų, šla­mė­ji­mo, krebž­dė­ji­mo, oši­mo, šnabž­de­sio yra gi­rio­je“, - pri­dū­rė vie­nas pro­jek­to su­ma­ny­to­jų.

Bū­si­mie­ji ar­chi­tek­tai pa­brė­žė, kad tri­jų me­trų skers­mens įren­gi­niuo­se miš­ke ga­li­ma ir pa­sis­lėp­ti nuo lie­taus, o gal net ir per­nak­vo­ti.

Tik­tų Kur­šių nerijai

Gi­gan­tiš­kų me­ga­fo­nų idė­ja la­bai pa­ti­ko pa­jū­rio tu­riz­mo ir ap­lin­ko­sau­gos spe­cia­lis­tams, tad nu­tar­ta svars­ty­ti ga­li­my­bę Kur­šių ne­ri­jo­je įreng­ti bent jau pa­na­šius prie­tai­sus. „La­bai tin­kan­ti mū­sų pu­sia­sa­lio spe­ci­fi­kai idė­ja, ją ti­krai ga­lė­tų įgy­ven­din­ti tiek me­ni­nin­kai, tiek par­ko di­rek­ci­jos dar­buo­to­jai. Pir­miau­sia, tai bus prie­mo­nė, pri­ver­sian­ti stab­te­lė­ti sku­ban­čius tu­ris­tus. Gre­ta dvi­ra­čių ta­ko iš­il­gai ne­ri­jos trūks­ta to­kių jau­kių, gam­tos ne­bjau­ro­jan­čių ak­cen­tų, ku­rie nu­ste­bin­tų ir pri­vers­tų su­sto­ti, pa­si­do­mė­ti, ra­miai il­gė­liau pa­bū­ti gam­tos ap­sup­ty­je“, - LŽ sa­kė A. Fe­ser.

Ji pra­si­ta­rė, kad tam ti­kro­se vie­to­se pa­lei dvi­ra­čių ta­ką jau pla­nuo­ja­ma pa­sta­ty­ti ir iš me­džių vy­te­lių nu­pin­tus dirb­ti­nius brie­džius. „O tie me­di­niai me­ga­fo­nai - to­kia pa­pras­ta, bet pui­ki idė­ja. Jos rea­li­za­vi­mas leis­tų ne­ri­jos lan­ky­to­jams dar la­biau pa­mil­ti jos gam­tą, ki­taip į ją pa­žvelg­ti“, - pa­brė­žė KNNP di­rek­ci­jos va­do­vė.

Anot jos, vie­ną me­ga­fo­ną ga­li­ma bū­tų pa­sta­ty­ti pa­jū­ry­je, kad bū­tų ga­lin­giau gir­dė­ti jū­ros oši­mas. Ki­tą – gal­būt Ka­ra­liš­ko­jo­je sen­gi­rė­je Juo­dkran­tė­je. Dar ki­tą – prie ko­pų, nes jos ir­gi sklei­džia gar­sus, ūžia, smil­tys, pus­to­mos vė­jo, „dai­nuo­ja“. Kiek nau­jų gar­sų ir po­ty­rių ga­li­ma iš­gau­ti!“ - dės­tė ji.

Lie­tu­vos jū­rų mu­zie­jaus or­ni­to­lo­gas Sau­lius Ka­ra­lius taip pat ne­slė­pė, kad jį la­bai su­in­tri­ga­vo me­di­nių me­ga­fo­nų miš­ke idė­ja. „Toks gar­sų stip­rin­tu­vas at­skleis­tų vi­są pa­ukš­čių bal­sų, o ir ki­to­kių gam­tos gar­sų pa­le­tę. Kaip tai bū­tų pa­vei­ku pe­da­go­giš­kai vai­kams! Svar­biau­sia, kad per tuos gar­sus ir pats miš­kas, gam­ta taps ar­ti­mes­nė, pil­nes­nė gy­vy­bės ir dėl to la­biau sau­go­ma“, - svars­tė S. Ka­ra­lius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder