Kuršių mariose ir upėse kasdien slūgsta vanduo

Kuršių mariose ir upėse kasdien slūgsta vanduo

Neretai šiuo metu nuo potvynio vandenyse skęsdavęs Pamarys šį kartą stebi priešingą reiškinį – Kuršių mariose ir upėse kasdien slūgsta vanduo. Specialistai sako, kad kol kas didelių bėdų nėra, tačiau esama padėtis kelia nerimą.

Potvyniais garsėjantis Šilutės kraštas vandenyje skęsdavo ir rugsėjo ar net rugpjūčio mėnesiais. Tačiau dažniausiai pievas ir kelius vanduo semti pradėdavo lapkričio pabaigoje, po rudeninių liūčių. Šiemet vanduo Minijoje, Nemune, Šyšoje ir kitose šio krašto upėse kasdien senka artėdamas prie kritinės ribos. Kai kur jis nuslūgo apie metrą, o mariose, Ventės rage nuo esančio molo, vanduo nutolo per tris - penkis metrus.

„Per savo tarnybos laiką tokio vandens nuslūgimo ne tik mariose, bet visose upėse [matau] pirmą kartą. Labai stipriai vanduo yra nuslūgęs. Tiesiog visose upėse, šuliniuose, tvenkiniuose, mariose“, – sako Šilutės r. savivaldybės skyriaus vedėjas Romualdas Renčeliauskas.

Ištuštėjus šuliniams kai kurių sodybų gyventojai vandenį priversti pirkti parduotuvėse. Pasak specialistų, tokį reiškinį lėmė sausringa vasara – kritulių iškrito mažiau už klimato normą – bei dažniausiai šį rudenį pučiantys rytinių krypčių vėjai, kurie marių vandenį gena į Baltijos jūrą. Kol kas toks žemas vandens lygis upių ir marių ekosistemai pavojaus nekelia, tačiau specialistams neramu.

„Tvenkiniuose gali pradėti trūkti deguonies žuvims, tai yra problema“, – tikina Šilutės r. savivaldybės skyriaus vedėjas R. Renčeliauskas.

Taip, pasak specialistų, gali atsitikti jei iki žiemos vandens lygis nepakiltų, o spustelėjus šalčiui, seklias marias ir upes užklotų storas ledas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder