Kulių jaunimo projektas - architektūra „Varlių parkui“

Kulių jaunimo projektas - architektūra „Varlių parkui“

Liepos 10 - 14 dienomis Kulių miestelyje stovyklą įkūrė „Keliaujančios architektūros ” dirbtuvės (KAD).Projekto metu įvairių specialybių atstovų komanda su architektais priešakyje keliauja po miestelius skirtinguose Lietuvos regionuose ir rengia architektūrinio objekto viešojoje erdvėje dirbtuves vaikams ir jaunimui. Dirbtuvių tikslas - ne tik sukurti bendruomenės mėgstamą objektą viešojoje erdvėje, tačiau ir skatinti dirbtuvių dalyvius būti aktyviais savo aplinkos ir bendruomenės kūrėjais.

Antradienį į Tumo Vaižganto ir Sofijos Kymantaitės vardais žymų Kulių miestelį atvykusi KAD komanda čia darbuosis iki šeštadienio: „Mes esame čia išklausyti vaikų poreikius ir idėjas, kokios paskirties erdvės, jaunuolių mamymu, trūksta miestelio bendruomenei Dirbtuvių metu projekto dalyviai turi galimybę paragauti architektų duonos: tyrinėja aplinką, generuoja idėjas, dalyvauja objekto statybose. Jau keletą dienų dirbame su vaikais atlikdami kūrybines užduotis ir esame nustebinti jų neišsenkančio kūrybinio potencialo - iš gamtinių medžiagų pagaminti architektūriniai maketai kupini naujumo, funkcionalumo ir racionalaus mąstymo.Tai tikras įkvėpimo šaltinis! ”- teigė architektė Sigita.

 

Kūrybinio proceso metu paaiškėjo,kad šalia Kulių bendruomenės ir kultūros centro vaikų vadinamame „Varlių parke” išdygs jaunųjų kūrėjų idėjas apjungiantis objektas su pavėsine ir hamaku. Grupės koordinatorės Karolinos teigimu, buvo atsižvelgta į vaikų lūkesčius ir tikimasi, kad objektas taps skirtingų kartų susibūrimo vieta: „Išgirdome iš vaikų, kad jie norėtų praleisti daugiau neformalaus laiko su šeimomis. Šis kartų dialogas jau vyksta - į statybas įsijungė visa Kulių miestelio bendruomenė: kas tiekia statybines medžiagas, kas negaili patarimų, kad nepritrūktume energijos darbams, esame skaniai maitinami žemaitiškais vaikų mamų ruoštais patiekalais. Rūpesčio ir įvairiapusės pagalbos tikrai netrūksta.”

Projekto dalyviai ir jų artimieji taip pat negaili komplimentų atkeliavusioms dirbtuvėms - dalyvis Ernestas (14 m.) išreiškė, kad patinka komandinis darbas, galimybė susirasti draugų, daryti maketus, pažymėjo, kad puiki stovyklos atmosfera. Vaiva (7 m.) džiūgavo, kad viskas įdomu: žygiuoti, rūpintis aplinka, statyti geltoną objektus. Buvusi Kulių mokyklos direktorė ir Skaistės močiutė Zuzana žavėjosi dirbtuvių principais, kurie apjungė ir bendram tikslui subūrė skirtingo amžiaus vaikus, skatina atsakomybės jausmą, išlaisvina kūrybiškumą. Taip pat pastebėjo, kad projekto įgyvendinimui pasirinkta itin tinkama vieta - „Keliaujančių architektūros dirbtuvių” metu sukurtas objektas bus puikus startas vadinamo „Varlių parko” kaip rekreacinės miestelio zonos projekto darbų pradžiai.

Dirbtuvių pabaiga ir rezultatų pristatymas įvyks liepos 14 d. Perkirpti projekto atidarymo kaspino, pasveikinti jaunųjų architektų ir pasidžiaugti nauja erdve susibūrimams kviečiama visa Kulių miestelio bendruomenė.

Šiemet VŠĮ „Architektūros fondo” organizuojamas projektas jau keliavo po Inturkės, Alizavos miestelius, tęs kelionę po Patilčius, Balelius, Salaką ir Upytę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder