Klaipėdos rajone perkami socialiniai būstai

Klaipėdos rajone perkami socialiniai būstai

Klaipėdos rajono savivaldybė vis skelbia informaciją apie perkamus butus, kurie bus skiriami asmenims (šeimoms) įrašytiems į socialinio būsto laukiančiųjų eilę. Apie tai, kodėl perkami socialiniai butai ir kiek jų bus Gargžduose, kalbamės su Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta CIRTAUTAITE.

Daugeliui žmonių kyla klausimas, kodėl Savivaldybė vienus asmenis aprūpina butais, o kiti patys turi pasirūpinti gyvenamuoju plotu?

Iš tiesų girdžiu žmonių nepasitenkinimą, kodėl dėmesys skiriamas tik socialiai remtiniems asmenims. Butų nori ir jaunos šeimos, ir studentai, ir žmonės, kurie gyvena vos sudurdami galą su galu, tačiau turi šiek tiek daugiau pinigų nei reikia, norint gauti socialinį būstą. Pasigirsta kalbų, kad nupirkti butai bus suniokoti, kad tai – lėšų švaistymas, tačiau turime suprasti, kad visuomenė turi padėti silpniausiems. Žinoma, pasitaiko atveju, kai butui padaroma žala – sunkiai suvokiama, būstai paverčiami landynėmis, tačiau ne visi, laukiantys socialinio būsto ar jame gyvenantys, turi žalingų įpročių ar yra piktybiški. Kai kam tai – šansas kabintis į gyvenimą. Norėčiau pabrėžti, kad šį socialinių būstų pirkimo projektą net 85% finansuoja Europos Sąjungą, o Savivaldybė prisideda 15%.   

Šiuo metu mūsų rajone yra 54 socialiniai būstai, 28 iš jų – Gargždų mieste. Taip pat turime ir 115 savivaldybės būstų. Eilėje laukia 87 šeimos arba asmenys, kurie norėtų apsigyventi socialiniame būste.

Kiek butų bus perkama?

Gargžduose iš ES ir Savivaldybės lėšų perkama 16 socialinių būstų gyvenamųjų patalpų: 7 vieno kambario butai, 7 dviejų kambarių butai ir 2 trijų kambarių butai. Visus juos turime nupirkti iki 2018 m. pabaigos, tam skirta 580,3 tūkst. eurų. Šiuo metu jau nupirkome 5 iš 16 butų: du dviejų kambarių butus ir tris vieno kambario butus, kurie jau yra išnuomoti.

Butai turi būti be išorinių matomų defektų, nereikalaujantys remonto, butams negali būti uždėtas turto areštas ir neturi būti įsiskolinimų už komunalines paslaugas, butai turi būti patogioje vietoje susisiekimo atžvilgiu. Yra ir kitų Savivaldybės interneto svetainėje (skiltyje „Skelbimai“) bei spaudoje skelbiamų reikalavimų. Tad jei norite parduoti butą, galite kreiptis ir į Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyrių. Sekite informaciją Klaipėdos rajono savivaldybės internetiniame puslapyje bei vietinėje spaudoje.

Kokią paramą gali gauti jaunos šeimos, nelaukiančios socialinio būsto, arba asmenys, kurie jo laukia jau itin seniai?

Anksčiau žmonės nenorėjo naudotis kompensacija būsto nuomai, nes bijojo prarasti vietą socialinio būsto eilėje. Nuo šių metų įstatymas pasikeitė: pasinaudojus kompensacija, ir toliau galima eilėje laukti socialinio būsto. Norint gauti kompensaciją, turi būti pasirašyta nuomos sutartis ne trumpesniam nei metų laikotarpiui, ji turi būti oficialiai registruota Registrų centre, bute asmeniui turi būti skirta ne mažiau nei 8 kv. m ploto, tuomet vienam asmeniui šeimoje bus kompensuojama 21,25 Eur. Taigi, jei būstą nuomojasi 4 asmenų šeima, kompensacijos dydis sudaro net 85 Eur. Tai tikrai nemaža suma šeimai, kuri gali prisidėti prie būsto nuomos ir toliau laukti socialinio būsto eilėje.

Dar viena baimė – padidėjusios pajamos, dėl kurių žmogus išbraukiamas iš eilės. Tačiau, jei šeimos pajamos padidėjo dėl dirbančių nepilnamečių asmenų, vienkartinių išmokų ir pašalpų, mokamų iš valstybės, ar dėl kitų priežasčių, reikėtų kreiptis į Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyrių, kur nurodžius padidėjusių pajamų priežastį, jos bus neįskaitomos į bendras pajamas ir vieta socialinio būsto eilėje bus išsaugota. Taip pat, jei asmeniui ar šeimai, gyvenančiai socialiniame būste, pagerėjo finansinė padėtis, galima kreiptis į Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyrių, tuomet socialinio būsto statusas bus keičiamas į savivaldybės būsto. Tokiu būdu nors ir pakils nuomos kaina, tačiau šeima neprivalės išsikelti iš buto.  

Svarbu, kad žmonės, gyvenantys socialiniuose būstuose ar laukiantys eilėje, nepamirštų kasmet deklaruoti gautų pajamų ir turto iki gegužės 1 d. Šią informaciją atidžiai tikrina Savivaldybės specialistai. Taip užtikrinama, kad socialiniuose būstuose gyventų tie asmenys, kuriems šiuo metu labiausiai reikia pagalbos. Nepamirškime, kad socialiniai būstai nėra skiriami visam gyvenimui – pagerėjus asmens ar šeimos situacijai, būstas turi būti užleidžiamas kitai sunkiau gyvenančiai šeimai.

Yra ir daugiau galimybių gauti paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti. Pavyzdžiui, valstybės subsidija būsto kredito daliai kompensuoti, skiriama jaunoms šeimoms, neįgaliesiems, našlaičiams, daugiavaikėms šeimoms. Visus, kurie turi klausimų, domisi galimybėmis įsigyti nuosavą būstą, kviečiu kreiptis į Turto valdymo skyriaus vyriausiąją specialistę Inesa Vytienę (218 kab., tel. 47 19 30, el. p. [email protected]).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder