Klaipėdos krašto parduotuvėse - pavojingi žaislai

Klaipėdos krašto parduotuvėse - pavojingi žaislai

Klaipėdos krašto parduotuvėse aptikta vaikų sveikatai pavojingų žaislų. Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėja Vijoleta Budriuvienė Klaipėdos apskrities parduotuvėse atrinko 7 pavadinimų žaislus saugos bandymams ir šie žaislai neatitiko privalomųjų saugos reikalavimų – lėlėse ir lėlių rinkiniuose rastas didesnis nei leidžiamas pavojingos cheminės medžiagos – di-2-etilheksilftalato kiekis.

Ši medžiaga yra toksiška, mažųjų sveikatai ji kelia riziką ir cheminį pavojų. Kiti žaislai (žuvytė ant ratukų, mašinėlė, drambliukas ant ratukų, kiškis iš kieto plastiko) pavojingi, nes mechaninės savybės neatitiko privalomųjų saugos reikalavimų dėl aštrių briaunų, atvirų smaigalių, smulkių detalių ir kyla pavojus įsibrėžti, užspringti ir uždusti. Visi minėti žaislai pagaminti Kinijoje. Taip yra dėl to, kad šioje šalyje pagaminama 80 proc. visų pasaulio žaislų. Tad nenuostabu, kad kiniški žaislai dažniausiai neatitinka reikalavimų, todėl mažieji dėl menko patvarumo džiaugiasi trumpiau.

Nustačius, kad minėti žaislai pavojingi sveikatai, įmonėms buvo nurodyta pašalinti juos iš parduotuvių, įmonės įpareigotos informuoti apie žaislų pavojų gamintojus, platintojus ir pirkėjus.

Nuo praėjusių metų vidurio Lietuvoje įsigaliojo nauji įstatymai, reglamentuojantys atsakomybę už nesaugių žaislų patekimą į rinką. Anksčiau už tai buvo atsakingi importuotojai ir žaislų gamintojai, tačiau įsigaliojus naujiems teisės aktams už parduodamus kenksmingus žaislus turi atsakyti ir jų pardavėjai – prekybos centrai, kioskai, turgaus prekeiviai. Kad būtų lengviau nustatyti, kas atsakingas už pavojingo žaislo patekimą į prekybą, ant kiekvieno žaisliuko privalo būti nurodytas jo gamintojas ir importuotojas.

Gamintojas, importuotojas, platintojas turi užtikrinti žaislų saugą ir tiekti į rinką tik pavojaus nekeliančius žaislus, tačiau pažeidimų vis dar pasitaiko. Importuotojai, platintojai yra baudžiami už pavojingų žaislų patiekimą į Lietuvos rinką. Baudų dydis reglamentuojamas Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymu. Pirmą kartą patiekusiems į rinką nesaugių žaislų pardavėjams skiriama nuo 500 iki 5 tūkst. litų bauda, tačiau jeigu nevykdomas Inspekcijos nurodymas – pašalinti iš rinkos netinkamas prekes, baudos dydis gali išaugti nuo 5 tūkst. iki 20 tūkst. litų.

Patikrinti visų į Lietuvos rinką patenkančių žaislų Inspekcija neturi galimybių. Dažniausiai saugos bandymams atrenkami įtarimų sukėlę žaislai. Tėvams, perkant žaislus, vertėtų vengti aštriabriaunių arba daug smulkių detalių turinčių žaislų. Geresnis pasirinkimas- nedažyti, kokybiškai nušlifuoti medinukai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder