Klaipėdos jubiliejui - tautų kultūrų festivalis

Klaipėdos jubiliejui - tautų kultūrų festivalis

Nors iki 2012-ųjų vasaros dar liko laiko, Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejaus programa jau pildosi naujais renginiais.

Tuo rūpinasi patys miestiečiai. Šiandien pas merą Vytautą Grubliauską apsilankiusi Klaipėdos rusų bendrijos "Lada" pirmininkė Svetlana Vasičkina ir vienos individualios įmonės savininkas Aleksejus Greičius siūlo į uostamiesčio 760 metų jubiliejaus programą įtraukti tarptautinį tautų kultūrų festivalį "Gimtieji šaltiniai".

Rusų bendrijos pirmininkė, kuri taip pat yra projekto režisierė ir koordinatorė, merą supažindino su pirmuoju tarptautiniu tautybių kultūrų festivaliu, vykusiu 2009 metais.

"Dar vieną festivalį planavome surengti šiemet, tačiau atidėjome jį 2012 metams, kuomet vyks Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejaus šventė", - sakė S. Vasičkina. Festivalio rengėjai prašė mero jiems skirti laiko scenoje, kuri miesto šventės metu bus pastatyta Teatro aikštėje.

"Be jokios abejonės, festivaliui bus skirta vieta ir laikas miesto šventės metu, o apie mokestį negali būti nė kalbos", - pažadėjo V. Grubliauskas.

A. Greičius sakė, jog kiekvienai valstybei pasiūlyta Teatro aikštėje pastatyti po palapinę, kurioje būtų pristatyti valstybių tautiniai drabužiai, nacionaliniai valgiai ir pan.

2009 metais vykusio festivalio metu pasirodė dainų ir šokių ansambliai iš Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos, viso apie 250 dalyvių.

Kitąmet vyksiančio festivalio metu, anot S. Vasičkinos, dalyvių skaičius bus toks pats, dalyvaus tik profesionalūs įvairių šalių kolektyvai, kurie pristatys šiuo metu įregistruotų devynių tautinių bendrijų valstybes.

Pasak festivalio režisierės ir koordinatorės, dalyvių apgyvendinimu, maitinimu ir panašiais reikalais, rūpinasi ji pati. Visi ansambliai pasirodo be jokio honoraro: "Tai - dovana Klaipėdos miestui".

"Ne visų šalių ambasados nori mums padėti, nes pasak jų, pagrindiniai renginiai vyksta Vilniuje, o Klaipėda ir kiti miestai yra tik periferija", - sakė S. Vasičkina.

"Mane tai tikrai skaudina. Manau, Lietuva - jūrinė valstybė, o jūrinės valstybės tikroji sostinė yra Klaipėda", - pakomentavo miesto meras ir pasiūlė savo pagalbą bendradarbiaujant su ambasadomis.

Beje, S. Vasičkina paprašė miesto mero, kaip džiazo muzikanto, pagroti festivalio atidarymo metu. "Bijau, kad tai neatsibostų miesto žmonėms ir netaptų pigia preke. Aš visada su malonumu tai darau, bet norėčiau daryti tik išskirtiniais atvejais", - atsakė Vytautas Grubliauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder