Klaipėdos arenoje dar siaučia skersvėjai

Klaipėdos arenoje dar siaučia skersvėjai

Arenos statytojų mažiausia kaina suviliota Klaipėdos valdžia bus priversta išleisti daugiau nei planavo - statybos ne tik užsitęsė, bet ir pabrango.

Kainai išaugus, ji priartėja prie tos, kurią siūlė antrąją vietą arenos statybų rangovo parinkimo konkurse užėmusi bendrovė, tiesa, bent jau kol kas ir toliau išlieka mažiausia.

Jei daugiau niekas nesikeis, Klaipėdos arena bus pigiausia iš visų arenų, kuriose 2011 metais vyks Europos vyrų krepšinio čempionatas.

Rinkosi pigiausią

Arenos statybos rangovo parinkimo konkursą bendrovė "Vėtrūna" praėjusiais metais laimėjo pasiūliusi objektą pastatyti pigiausiai - už 54,696 mln. litų, tačiau Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius vakar patvirtino, kad statybos pabrangs apie 10-15 proc. Taigi, statybų kaina gali išaugti iki 62,9 mln. litų.

Kitų aštuonių konkurse dalyvavusių bendrovių pasiūlymai svyravo nuo 64,952 iki 88,440 mln. litų. Skirtumas tarp "Vėtrūnos" ir antroje vietoje likusios bendrovės "Mitnija" pasiūlytų kainų - 10,256 mln. litų, arba 18,75 proc.

Beje, kad arenos nepavyks pastatyti už 55 milijonus, iš pat pradžių neabejojo ir nekilnojamjoo turto specialistai.

2009-ųjų rugpjūtį "Vakarų ekspreso" kalbintas agentūros "Aidila" vadovas Algimantas Bružas 99 procentais garantavo, kad statybos brangs. Specialistas tąkart sakė, jog "projekto įgyvendinimo eigoje dažniausiai atrandama kažkokia netikėta dalis, už kurią reikia papildomai mokėti." A. Bružas pabrėžė, jog tai būdinga visai nekilnojamojo turto rinkai, ne tik statant tokius didelius objektus.

Brangsta dėl garso ir ledo

Statybų kaina išaugo su arenos valdytoja - bendrove "Klaipėdos arena" - sutarus, kad savivaldybė papildomai apmokės darbus, susijusius su statinio akustika, taip pat įrangos, skirtos ledo arenai paruošti, įsigijimą.

Jau prieš kelerius metus buvo suplanuota, kad koncesininkas turės teisę nežymiai koreguoti projekto statybas, tačiau praėjusių metų balandį pasirinkus valdytoją, vienas iš konkurso dalyvių užginčijo rezultatus teisme, jų maratonas tęsėsi iki šių metų liepos. Tik tuomet su valdytoju buvo pasirašyta sutartis ir "Klaipėdos arena" galėjo įsilieti į projekto eigą.

Arenos statyboms Klaipėda gavo 36 mln. litų paramą iš Europos Sąjungos, 20 mln. - iš Vyriausybės investicijų programos, likusią dalį padengs savivaldybė, šiam tikslui ėmusi iš banko paskolą, kuri iki šiol neišnaudota. Iš šių rezervų, pasak Finansų ir turto departamento direktorės Aldonos Špučienės, teks imti lėšų statyboms pabrangus.

Iki šiol statytojai panaudojo 22,3 mln. litų, arba 34,7 proc. projektui skirtų lėšų.

Daugės darbininkų

Iki metų pabaigos statomoje Klaipėdos arenoje turėtų būti visiškai užbaigti fasado ir stogo dengimo darbai, o sulig 2011-aisiais - prasidėti vidaus apdaila.

Vakar žiniasklaidos atstovams ekskursiją statomame objekte surengė Klaipėdos meras.

Šiuo metu vyksta stogo dengimo bei fasado sandarinimo darbai, kuriuos tikimasi užbaigti iki metų pabaigos. Didžioji dalis fasado jau padengta stiklu, stogas jau taip pat baigiamas dengti, nors arenos viduje dar telkšo balos ir siaučia skersvėjai.

Užsandarinus statinį, prasidės vidaus apdailos ir kiti darbai, darbuotojų skaičius statybvietėje ženkliai išaugs. Įprastai kasdien čia dirba apie 200 darbuotojų.

Taip, kaip vaizduojama vizualizacijose, arena realybėje atrodys tik kitų metų pavasarį, kai fasadą padengs raudonos spalvos keramikinės žaliuzės - bagetės.

Darbai šiuo metu taip pat vyksta ir aplink areną - įrengiamos stovėjimo aikštelės. Dalis jų, iš Baltijos prospekto pusės, jau beveik užbaigtos.

Pabaigs balandžio 1-ąją

Jau anksčiau paaiškėjo, kad keisis ir dar vienas statybų sutarties punktas - darbų pabaiga. Planuota, kad objektas bus baigtas iki 2010 metų gruodžio 31 dienos, tačiau nuo grafiko atsilikusiems statybininkams pavyko Klaipėdos valdžią įkalbėti, kad terminas būtų atidėtas iki kitų metų balandžio 1-osios.

Pasak R. Taraškevičiaus, šiuo metu yra pateiktas detalus iki šios datos suplanuotas darbų grafikas.

Griauna vaiduoklį

Arena statoma nusprendus Lietuvoje surengti 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą, kuris vyks kitų metų rugsėjį. Klaipėdoje žais vienos iš čempionato grupės komandos.

Beje, jau pradėtas griauti ir šalia arenos teritorijos stovintis pastatas vaiduoklis.

"Susitarti dėl to padėjo geranoriškas jo savininkų požiūris, - sakė meras. - Po kelių savaičių pastato turėtų nelikti."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder