Klaipėdoje statomi moderniausi vargonai Rytų Europoje

Klaipėdoje statomi moderniausi vargonai Rytų Europoje

Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno koplyčioje pradėti statyti vargonai pretenduoja tapti moderniausiais vargonais visoje Rytų Europoje.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno koplyčioje stovės ne paprasti liturginiai, bet daug sudėtingesni - koncertiniai vargonai. Tikimasi, kad meno įžymybe tapsiantys vargonai pritrauks ne tik jaunuosius vargonininkus iš visos Lietuvos, bet ir profesionalų iš Europos.

Kurti vargonus patikėta Austrijos įmonei "Rieger Orgelbau GmbH", kurios instrumentai jau puošia ne vieną žymią pasaulio katedrą, bažnyčią ir koncertų salę. Planuojama, kad Lietuva turės tokią vietą, kur galės vykti pasaulinio lygio vargonų muzikos festivaliai, o groti atvyks aukščiausio lygio vargonų muzikos atlikėjai.

Planuojama, jog Klaipėda į Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje pastatytų pasaulinio lygio vargonų inauguracijos šventę galės pakviesti 2014 m. liepos 20 dieną.

Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnysis brolis Benediktas Sigitas Jurčys ne tik džiaugiasi visų tikinčiųjų bendruomenei reikšmingu įvykiu, bet ir negaili padėkos žodžių svariai prie to prisidėjusiems žmonėms, šios koplyčios statybos fundatoriams Zitai ir Martinui Gusiatinams.

Vargonų projektą sukūrė Klaipėdoje gimęs, Maskvoje gyvenantis garsus vargonininkas, Rusijos liaudies artistas ir Nacionalinės premijos laureatas Garis Grodbergas. Dar šią vasarą lankęsis Klaipėdoje ir apžiūrėjęs statomą koplyčią vargonininkas pažadėjo, kad Klaipėdai dovanos savo koncertus, tačiau tam reikia tinkamų vargonų, kurių projektą pats pasiūlė sukurti ir padovanoti naujajai Pranciškonų ordino koplyčiai.

Vargonus statanti austrų įmonė per 167 metų patirtį į pasaulį išleido daugiau nei 2000 įvairiausių dydžių ir tipų instrumentų. Daugelis jų puošia žymias katedras, bažnyčias, koncertų sales, muzikos mokyklas bei universitetus visame pasaulyje. Sukauptą patirtį bei žinias kompanija demonstruoja įvykdytais tarptautiniais projektais. Būtent jų kurtus instrumentus galima pamatyti Bratislavos filharmonijoje Slovakijoje, Regensburgo katedroje Vokietijoje, Auksinėje "Musikverein" Vienos salėje, Rytų meno centre Šanchajuje (Kinijoje), Seulo Sunark bažnyčioje Pietų Korėjoje. 2014 metais vargonų statybos darbai bus baigti ir Paryžiaus filharmonijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder