Klaipėdoje įrengtas dar vienas požeminis konteineris

Klaipėdoje įrengtas dar vienas požeminis konteineris

Miestiečių teismui pateiktas jau antrasis požeminis atliekų konteineris - tokio paties tipo, kurie jau išbandyti Vilniuje.

Šįkart aikštelė su vienu požeminiu konteineriu įtengta Poilsio gatvėje, ties 14-uoju namu. Nors jis užima tiek pat vietos, kiek šiuo metu naudojami įprasti konteineriai, jo talpa - net kelis kartus didesnė - penki kubiniai metrai, todėl jie valomi rečiau ir paprasčiau, esant reikalui šį darbą gali atlikti vienas žmogus. Tam tereikia specialaus automobilio su keltuvu, kuriuo į paviršių iš betonionės ertmės ištraukiamas didžiulis specialios medžiagos maišas.

Tokio tipo konteinerius pirmieji pradėjo naudoti skandinavai, šiuo metu jie plačiai paplitę visame pasaulyje, o Lietuvoje - nuo 2005 metų, pirmiausiai atsirado ir sėkmingai iki šiol naudojami Vilniuje.

"Talpyklą galima išvalyti specialiam transportui sustojus už 10 metrų, tad net gausiai iškritęs sniegas ar prie konteinerio paliktas automobilis nebus kliūtis komunalininkams.

Nors jie valomi rečiau, nereikėtų baimintis dėl sanitarijos, po žeme atliekos pūva daug lėčiau nei paviršiuje", - vardijo privalumus "VSA Vilnius" direktorė Jurgita Petrauskienė.

Konteinerio pagrindas - betoninis, apdaila - akmeninė, bet ją galima rinktis iš daugybės variantų. Tikimasi, jog šie konteineriai nenukentės nuo vandalų rankų.

"Vilniuje tokių atvejų nebuvo. Reikėtų tikrai didelių pastangų norint šį konteinerį sugadinti", - sakė J. Petrauskienė.

Šiems konteineriams gamintojas suteikia dviejų metų garantiją.

Pirmasis po žeme įrengtas konteineris Klaipėdoje pristatytas birželio pradžioje, juo naudojasi Brožynų gatvės gyventojai.

Iš pradžių manyta, kad kad savo gaminius pristatys penkios bendrovės, tačiau, paskelbus apie numatomą konkursą, požeminius konteinerius įrengti panoro dar trys kompanijos. Jos darbus atliks nemokamai.

Visus pavyzdinius konteinerius žadama įrengti iki vasaros pabaigos, o konkursą tinkamiausio parinkimui ruošiamasi rengti tik praėjus mažiausiai metams po jų išbandymo. Gali būti, kad skirtingose miesto dalyse bus įrengti nevienodi požeminiai konteineriai. Prieš apsisprendžiant bus atsižvelgta į gyventojų nuomonę bei atliekų vežėjų pastebėjimus. Taip pat bus įvertinta, kaip konteineriai atlaikys visus metų laikus. Gyventojų apklausą organizuos ir kitus projekto įgyvendinimo darbus atlieka Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras.

Tikimasi, kad ateityje Klaipėdoje požeminiai konteineriai sudarys didžiąją dalį visų naudojamų mieste - jų aptarnavimo kaštai yra mažesni, be to, pagerėja estetinis vaizdas. Abejojama tik dėl galimybės juos statyti senamiestyje, mat įrengimo darbams čia keliami didesni nei įprastai reikalavimai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder