Klaipėdoje - pirmoji fizinio asmens bankroto byla

Klaipėdoje - pirmoji fizinio asmens bankroto byla

Klaipėdoje priimta pirmoji nutartis iškelti fiziniam asmeniui bankroto bylą. Pradėti gyvenimą iš naujo siekia moteri, kurią slegia didžiulės skolos už anksčiau pirktą nekilnojamąjį turtą.

Penktadienį Klaipėdos miesto apylinkės teisme patenkintas klaipėdietės Silvijos Katelnikovienės pareiškimas iškelti tokią bylą. Moterį klampina paskola būstui, iš viso įsipareigojimai 3 finansinėms įstaigoms viršija 362 tūkst. litų.

Per patį nekilnojamojo turto rinkos bumą, prieš penkerius metus, ji iš banko paėmė beveik 100 tūkst. eurų paskolą ir už gautus pinigus pirko sodo namelį bei atliko jame remontą. Dabar nurodo, kad namelis vertas tik 100 tūkst. litų. Šiuo metu klaipėdietė neuždirba nė tūkstančio litų, namelyje negyvena, mieste nuomojasi butą.

S. Katelnikovienė skolų neįstengia mokėti kad jau apie 5 metus - esą anksčiau pasklolos dalis už sodo namelį padengdavo buvęs sutuoktinis, kol dirbo užsienyje, tačiau vėliau vyras pradėjo išgėrinėti ir jiedu išsiskyrė, o finansiniai įsipareigojimai liko moteriai. Dėl jų nevykdymo moteris jau turėjo reikalų su antstoliais.

Kreditoriai savo atsiliepimuose suabejojo, ar moteris yra nemoki, apeliavo į S. Katelnikovienės sąžinę, pareiškė, jog ji pateikė netikslius duomenis apie savo turtą.

Tačiau teismas nusprendė, jog S. Katelnikovienė atitinka teisės aktų reikalavimus - įstatymas bankrutuoti leidžia tiems, kurių įsiskolinimai, suėjus jų terminams, viršija 25 tūkst. litų, tačiau kandidatai yra kruopščiai tikrinami.

Be šio teismui iki šiol pateikti dar 7 pareiškimai. Visoje Lietuvoje, Bankrotų departamento duomenimis, šiuo metu iškeltos 6 bylos dėl fizinio asmens bankroto.

Pasak bankroto administratorių - UAB "Principo reikalas" atstovų, dažniausiai galimybe bankrutuoti domisi žmonės, paėmę paskolas būstui arba laidavę už verslus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder