Klaipėdoje - dar vienas piketas dėl šiukšlių deginimo

Klaipėdoje - dar vienas piketas dėl šiukšlių deginimo

Pirmadienį prie Klaipėdos miesto savivaldybės vėl piketavo Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje numatomos statyti atliekų deginimo jėgainės priešininkai. Piketo iniciatorių teigimu, šis renginys - atsakas į mero teiginius apie visuotinės gyventojų apklausos metu neteisėtai renkamus duomenis ir jo prašymą prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui ištirti, ar nevyriausybinių organizacijų atstovai nepažeidžia Lietuvos interesų.

Per 10 piketuotojų prie savivaldybės stovėjo apsiginklavę jau įprastais plakatais. "LR Saugume, merą už grotų! Jis sužlugdė valstybės politiką: per 15 metų mieste nesukūrė atliekų rūšiavimo sistemos", "Liberalai (meras) + laikraštis "Klaipėda" (Puodžiūnas) = K. M. Ar piniguočiai mus nugalės? Kur tikroji demokratija?", "LR Saugume, išsiaiškinkit, kokioms jėgoms tarnauja Klaipėdos meras!" - tokiais ir panašiais užrašais piketuotojai kreipėsi į atsakingus asmenis ir praeivius.

Piketo dalyviai vietoje pasirašė rezoliuciją "Dėl dezinformacijos apie šiukšlių deginimą", kuri bus įteikta Valstybės saugumo departamentui, Aplinkos ministerijai, Sveikatos apsaugos ministerijai, Seimo Aplinkos apsaugos komitetui, Klaipėdos apygardos prokuratūrai, Seimo Nacionalinio saugumo komitetui, Žurnalistų sąjungai.

Šiame kreipimesi išsakytos ir pikete skambėjusios mintys. Teigiama, jog šiukšlių deginimo klausimu visiškai nesitarta su visuomene, grubiai pažeidinėjami įstatymai, nebebus galimybės deginti medienos, o tik šiukšles, degins nerūšiuotas šiukšles, deginimo temperatūra - per maža, valstybinėje atliekų strategijoje buitinių atliekų deginimas nenumatytas, šiukšlių deginimui reikia daug dujų, šiukšlių deginimo šalininkai naudoja juodąsias technologijas.

Piketo iniciatoriai teigė, jog tik tokiu būdu gali atsakyti į mero veiksmus.

"Jei meras dėl apklausos kreipėsi į prokuratūrą ir Valstybės saugumo departamentą, tai ir mes turime teisę tų pačių institucijų prašyti, kad būtų ištirti pačio mero veiksmai", - sakė iniciatyvinės grupės narė Virginija Jurgilevičienė.

"Norime viešumo, nes dabar informacija yra užblokuota. Mes turime teisę į visuotinę gyventojų apklausą, o meras tokių priemonių imasi iš baimės. Jo teiginiuose daug neatitikimų", - teigė nepartinio demokratinio judėjimo atstovė Laima Laurinavičienė.

Moters teigimu, iniciatyvinės grupės nariams jau pavyko surinkti apie pusę reikalingų parašų. Viso jų reikia 15 tūkst. Likusius parašus reikia surinkti iki vasario 18 dienos.

Anot V. Jurgilevičienės, "skleidžiama dezinformacija labai trukdo parašų rinkimui". Neva įvairi netiksli informacija, pavyzdžiui, internete atbaido žmones, ypač jaunimą. Tačiau pritariančiųjų šiukšlių deginimo gamyklos priešininkams atsirado net ir pačio piketo metu - praeiviai išvydę piketuotojus patys klausė, kur galėtų pasirašyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder