Klaipėdiečiai nenori gatvės be medžių

Klaipėdiečiai nenori gatvės be medžių

Pavasarį Klaipėdoje prasidėjusi J.Janonio gatvės rekonstrukcija kelia vis didesnį nerimą paprastiems uostamiesčio gyventojams. Ir ne tik dėl to, jog jau dabar aišku, kad darbų terminą teks maksimaliai pratęsti.

Žaliuos, bet vėliau

Apie pusės kilometro ilgio J.Janonio gatvė yra pačiame Klaipėdos centre. Jos rekonstrukcija pradėta šių metų gegužės 1 d.

Darbus atlieka bendrovė „Žemkasa“, su kuria Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pasirašė rangos sutartį. Jų vertė - kiek daugiau nei 4 milijonai litų. Didžiąją dalį šių pinigų skyrė Europos Sąjunga. Iš miesto biudžeto teks sumokėti tik 195 tūkstančius litų.

Už šias lėšas bus perklota J.Janonio gatvės akmeninė danga ir rekonstruoti šaligatviai, sutvarkyti vandentiekio ir nuotekų tinklai bei gatvės apšvietimas, apželdintas prie jos esantis skveras, atsodinti medžiai ir krūmai. Prasidėjus rekonstrukcijai, J.Janonio gatvėje buvo leista nupjauti daugiau nei 100 medžių. Jau tada sunerimusius žmones „Žemkasos“ vadovai ramino, kad į jų vietą bus pasodinti nauji. Ir neva ne tuščiavidurės, supuvusios ir pasenusios liepos, o taurūs medžiai.

Nuo darbų pradžios praėjus beveik penkiems mėnesiams, klaipėdiečiai vėl puolė skambinti pavojaus varpais.

Pakloję naujus šaligatvius, bendrovės darbininkai jose nepaliko vietos medžių sodinimui, tad ir kilo įtarimas, jog pastarųjų niekas net nesiruošia grąžinti į gatvę.

Pasak bendrovės „Žemkasa“ technikos direktoriaus Vito Ramanausko, klaipėdiečiai nuogąstauja be reikalo. „Galiu visus nuraminti. Mes šimtu procentų padarysime viską, kas yra numatyta projekte. Šiuo metu jau yra baigta pirmoji gatvės rekonstrukcijos dalis. O šaligatvius užklojome ir juose vietos medžiams nepalikome, kad vėliau tie patys žmonės nepultų skųsti, jog palikome duobes. Be to, žiemą jas būtų sunku prižiūrėti ir valyti“, - tikino V.Ramanauskas.

Jo teigimu, praktika rodo, jog paskubėjus iš karto pasodinti medelius, nemažai jų būna nulaužiama dar iki rekonstrukcijos pabaigos ir prieš priduodant darbus tenka juos sodinti iš naujo.

Teks palaukti ilgiau

Nuraminęs dėl medžių likimo susirūpinusius klaipėdiečius, „Žemkasos“ technikos direktorius nieko gero negalėjo pasakyti J.Janonio gatvėje gyvenantiems bei čia dirbantiems žmonėms.

Pastarieji jau ne kartą skundėsi, kad dėl rekonstrukcijai uždarytos gatvės patiria didelių nepatogumų bei nuostolių. Gyventojai kenčia nuo keliamo triukšmo, dulkių, o komercinės įstaigos, įsikūrusios šioje gatvėje, skaičiuoja nuostolius dėl gerokai sumažėjusio klientų skaičiaus.

Tačiau jau dabar aišku, kad norint gyventi gražioje gatvėje kentėti teks ilgiau - suplanuotą darbų terminą teks pratęsti. Ir ne mėnesiu, o tiek, kiek maksimaliai leidžia sutartis.

Pagal pasirašytą sutartį „Žemkasa“ gatvės rekonstrukciją įsipareigojo atlikti per 12 mėnesių nuo jos pradžios. Darbų atlikimo terminas gali būti pratęstas, tačiau tik vieną kartą ir ne ilgesniam nei trijų mėnesių terminui.

Vakar V.Ramanauskas „Respublikai“ sakė, kad gegužės pradžioje pradėjusi J.Janonio gatvės rekonstrukciją visų darbų bendrovė per metus atlikti nesuspės.

„Viską planuojame baigti kitų metų liepą-rugpjūtį“, - patikino vienas iš bendrovės „Žemkasa“ vadovų.

Vakar Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė tvirtino neturinti jokios informacijos, kad gatvės rekonstrukcija gali užtrukti ilgiau, nei planuota. Ji žadėjo išsiaiškinti ir situaciją dėl medžių sodinimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder