Klaipėda virsta miestu vaiduokliu

Klaipėda virsta miestu vaiduokliu

65-erius metus Klaipėdoje gyvenanti nevyriausybinės organizacijos "Žalia banga" pirmininkė Dalia Žukienė, kaskart žingsniuodama miesto centru sunkiai suvaldo emocijas. "Vien centrinėje miesto dalyje suskaičiuoju mažiausiai trisdešimt pastatų vaiduoklių, ir jų kaskart daugėja. Ir visada klausiu, kur žiūri miesto valdžia, kuri ir yra už visa tai atsakinga?" - su nuoskauda klausia D. Žukienė.

Moteriai neramu, kad uostamiestis vos per dvidešimtmetį tapo apleistų pastatų kapinėmis.

"Man baisiai liūdna, kad Klaipėda merdi. Neseniai pasirodė informacija, kad iš uostamiesčio išvažiavo dešimtys tūkstančių gyventojų. Negana to, kasdien tuštėja namai ir įvairūs pastatai. Mus ir mūsų miesto svečius reprezentatyviausiose vietose pasitinka byrančios plytos ir užkalti langai", - sakė D. Žukienė.

Pasak "Žalios bangos" pirmininkės, kaltinti galima tik miesto valdžią, kuri ne tik prasidėjus nepriklausomybei leido pigiai privatizuoti tuomet klestėjusius pastatus, bet ir dabar nesiima jokių veiksmų, kad miesto merdėjimas būtų sustabdytas.

"Apleisti pastatai pirmiausia yra pavojingi - gali bet kada sugriūti, iškristi langas ar nutikti kitokia nelaimė, atnešianti tragediją į kurią nors klaipėdiečių šeimą. Be to, tai kelia pavojų ne tik gyvybei, bet ir sveikatai - pastatai vaiduokliai pačiame miesto centre tampa neįžengiamais šiukšlynais. Negana to, tokios griuvenos daro neigiamą įtaką ir vietos energetikai - neigiamai veikiama aplinka, skleidžiama bloga energija, trikdomas įprastas žmonių gyvenimas", - apleistų pastatų keliamus pavojus vardino D. Žukienė.

Dar vienas dalykas, itin neraminantis ilgametę klaipėdietę - ne tik vietinių, bet ir miesto svečių akis badantys vaizdai: "Turistai, išeinantys iš pagrindinio Klaipėdos viešbučio, iškart išvysta įsisenėjusį miesto skaudulį - "Viktorijos" viešbutį. Negana to, visai šalia yra buvęs "Prūsijos" viešbutis ir restoranas, "Baltijos" kino teatras ir kiti griuvėsiai. Ir taip kas kelis šimtus metrų. Mana atrodo, kad Klaipėda vienintelis toks apleistas ir merdintis uostamiestis Europoje."

Dar vienas dalykas, itin užkliūvantis D. Žukienei - ant pastatų vaiduoklių liekantys užrašai: viešbutis, kavinė, restoranas, banko skyrius ir panašiai.

"Tai ne tik neetiška, bet ir klaidina žmones. Juk užsienio turistas gali pašiurpti pamatęs užrašą "Viktorijos" viešbutis". Gali pamanyti, kad tokioje griuvenoje dar ir turistus apgyvendiname. Juk bent šį dalyką bejėgę vaizduojanti savivaldybė galėtų sutvarkyti - negi sunku nuplėšti bereikšmes iškabas?"

D. Žukienė siūlo viešai įvardinti apleistų pastatų savininkus bei periodiškai spaudoje skelbti jų ir pačių pastatų sąrašą. Be to, moters teigimu, reikia pokyčių ir miesto savivaldybėje - kai keičiasi kadencijos, buvę šios srities darbuotojai turi perduoti kuo išsamesnę informaciją apie tai, kas buvo nuveikta ir ką dar reikia padaryti.

"Miesto valdžia privalo kažką daryti. Teisintis pinigų stygiumi negalima. Galėtų, pavyzdžiui, uosto įmonės prisidėti prie miesto prikėlimo. Turime visi kartu kažką skubiai daryti", - reziumavo D. Žukienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder