Klaipėda pripažinta nepritaikyta neįgaliesiems

Klaipėda pripažinta nepritaikyta neįgaliesiems

Uostamiesčio neįgalieji, prikaustyti prie vežimėlio, Klaipėdos centre įsikūrusiose valstybinėse įstaigose nelaukiami.

Tokią nemalonią situaciją atskleidė penktadienį, Tarptautinę neįgaliųjų dieną, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto organizuotas eksperimentas.

Spaudžiant speigui akcijos dalyvė Liudmila Lavrenova, po patirtos avarijos jau 15 metų prikaustyta prie vežimėlio, be pašalinių pagalbos pabandė patekti į keturias miesto valstybines įstaigas ir maršrutinį autobusą.

Geriausiai jai sekėsi Klaipėdos miesto savivaldybėje. Užvažiavus pandusu ir prie neįgaliesiems skirtų durų paspaudus įrengtą iškvietimo mygtuką, ji sulaukė pagalbos. Duris atrakinusi savivaldybės darbuotoja padėjo merginai užvažiuoti ant lifto platformos. Pamažu liftas užkėlė neįgaliąją su vežimėliu į viršų ir, eksperimentui pavykus, nuleido žemyn. Tiesa, akcijos organizatorė Klaipėdos universitete apie neįgaliųjų sveikatos priežiūrą dėstanti lektorė Natalija Istomina pastebėjo, jog ir čia ne viskas vyko kaip sviestu patepta - kol durys bus atrakintos, teko kiek palaukti.

Nuo savivaldybės Lietų gatve judėdamas vežimėlis susidūrė su nenumatyta kliūtimi - šaligatvį užtvėrusiu automobiliu, todėl teko padaryti lankstą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Klaipėdos skyriuje neįgalieji pasirodė visai nelaukiami. Vienai pačiai merginai patekti į vidų jokiu būdu nepavyko. Čia neįrengtas joks liftas, o aukštais laiptais net užnešti vežimėlį su neįgaliuoju būtų ganėtinai sunkus darbas.

"Sodros" Klaipėdos skyriuje, įsikūrusiame Vytauto gatvėje, merginos laukė nemalonus nuotykis. Vargais negalais atidarius duris į čia įrengtą neįgaliųjų liftą ir užvažiavus ant platformos, laukė pirmoji kliūtis - nepakluso sunkios masyvios lifto durys, tad jas turėjo uždaryti pašalinis žmogus. O "įkalinęs" merginą liftas užkelti merginos nepanoro - jis nereagavo į jokius bandymus jį pažadinti. Pasirodė, kad liftas čia neveikia bene treji metai. Su pašaliniu pagalba Liudmila buvo išvaduota iš lifto.

Važiavimas link K. Donelaičio gatvės, kur įsikūręs Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos pirmasis teritorinis padalinys, atskleidė dar vieną uostamiesčio bėdą: statūs ir aukšti šaligatviai neįgaliajai buvo nedraugiški. O pastarosios įstaigos laiptai ir durys - dar vienas neįveikiamas barjeras.

Paskutinis uždavinys buvo savarankiškai įvažiuoti į visuomeninį transportą. Tačiau, sulaukusi Liepų gatvėje 10-ojo maršrutinio miesto autobuso, neįgalioji net nepabandė į jį patekti - išgąsdino pusmetrio tarpas tarp šaligatvio ir autobuso durų.

"Nors įstatymai numato, kad pastatai ir aplinka mieste turi būti pritaikyti neįgaliesiems, tačiau eksperimentas parodė, kad toli gražu taip nėra", - konstatavo N. Istomina.

Eksperimento dalyvė Liudmila teigė, jog Klaipėdoje neįgaliaisiais rūpinasi tik didieji prekybos centrai. Norėdami patekti į kultūrinius renginius ar jiems būtinas valstybines įstaigas jie kasdien susiduria su daugybe problemų. Todėl dažnas savo laiką priverstas leisti namuose, o jų reikalus turi sutvarkyti artimieji.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder