Kiemų apmokestinimą lydėjo kurtumas

Kiemų apmokestinimą lydėjo kurtumas

Uostamiesčio politikai sprendimą apmokestinti centrinės miesto dalies daugiabučių namų kiemuose stovinčius automobilius priėmė neatsižvelgę į gyventojų nuomonę ir pamynę savo priešrinkiminius pažadus. Tuo įsitikinę ne tik paprasti klaipėdiečiai bei smulkieji uostamiesčio verslininkai, bet ir patys Liberalų sąjūdžio partijos nariai. Tokio sprendimo tikslas - ne transporto problemų sprendimas, o paprasčiausias pasipinigavimas.

"Socializmas baigėsi!" - iš tribūnos pranešė Judita Simonavičiūtė, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė, svarstant sprendimo dėl automobilio statymo rinkliavos pakeitimo projektą.

"Tegyvuoja socializmas!" - šaiposi smulkieji uostamiesčio verslininkai. Daugelio jų nuomone, kiemų apmokestinimas yra klaida, tačiau jų argumentai liko ne tik neišgirsti, bet jų net nebuvo paisoma. O tai primena sovietmečiu priiminėtus sprendimus.

Tenka sutikti, kad socializmas baigėsi ne visiems - aukščiausi savivaldybės valdininkai atvykę į darbą automobiliais juos tebelaiko ir laikys rezervuotose automobilių aikštelėse ties darbovietėmis Vytauto, Liepų ir Danės gatvėse, o miestiečius dviračiais ir autobusais važinėti raginantį merą Vytautą Grubliauską vis dažniau į darbą tarnybiniu automobiliu atveža vairuotojas.

Pasiūlymų neskaitė

Prielaidą, kad į visuomenės nuomonę nė neketinta atsižvelgti, verčia daryti verslininkės Renatos Narbutės papasakota istorija.

"Savo nuomonę, skirtą savivaldybės administracijos Transporto skyriaus vedėjui Rimantui Mockui, išdėsčiau Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainėje. Vėliau į mano elektroninio pašto dėžutę atėjo atsakymas, kad mano pranešimas buvo ištrintas jo nė neperskaičius. Tai tik įrodo, kad į visuomenės nuomonę net neketinta atsižvelgti. Viskas buvo nuspręsta iš anksto", - stebėjosi verslininkė.

KAINELĖS. Nuo kitų metų sausio 1-osios daugiabučių namų kiemuose pastatytiems automobiliams galios toks pat valandos tarifas, kaip ir gatvėse: raudonojoje zonoje - 3 Lt už valandą, geltonojoje zonoje - 2 Lt. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Jos tvirtu įsitikinimu, apmokestinus kiemuose stovinčius automobilius kilpa ant smulkiojo verslo kaklo bus dar labiau užveržta, tačiau nepasiūlyta jokios alternatyvos.

"Mums, dirbantiems su klientais, automobilis būtinas ne tik atvykti į darbą. Jis mums ir darbo įrankis. Esame įsikūrę Liepų gatvėje, automobilius laikome kieme, tačiau su gyventojais sutariame puikiai ir jokių skundų iš jų nesame sulaukę. Jei nuo Naujųjų už jų laikymą kiemuose teks mokėti 1 000 litų, tai mums bus papildoma našta. Apmaudu ne tik tai, kad mūsų nuomonė buvo neišgirsta, bet ir tai, kad nepasiūlyta jokios alternatyvos. Juk iš pradžių kalbėta net apie kelias stovėjimo aikšteles miesto centro prieigose. Deja, pažadai teliko pažadais", - nusivylusi R. Narbutė.

Pritariančiųjų - mažuma

"Vakarų ekspreso" kalbinti ir kiti smulkieji verslininkai taip pat įsitikinę, kad savivaldybės administracijos organizuotos diskusijos tebuvo formalumas.

"Nors daugelis, pateikę savo pasiūlymus, prieštaravo kiemų apmokestinimui, tačiau į jų nuomonę nebuvo atsižvelgta. Manau, kad diskusija organizuota tik dėl paukščiuko, o viskas buvo nuspręsta iš anksto", - stebėjosi Airidas Tamaševičius, Klaipėdos apskrities verslininkų asociacijos atstovas.

Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje paskelbta Pasiūlymų registracijos knygos medžiaga. Iš gautų 20 pasiūlymų naujajai tvarkai, pagal kurią turėtų būti apmokestinami ir daugiabučių kiemuose stovintys automobiliai, pritarė tik trys asmenys, prieštaravo - šeši. Tačiau darbo grupė, rengusi Tarybos sprendimo projektą, išgirdo būtent mažumos nuomonę.


A. Tamaševičius yra tvirtai įsitikinęs, kad daugiabučių gyventojai savo kiemais galėjo pasirūpinti ir patys, be savivaldybės administracijos įsikišimo.

"Mūsų žiniomis, tebuvo gautas vienos senolės skundas, esą ji negalėjo išeiti iš namo, kadangi ties durimis stovėjo svetimas automobilis. Kažkodėl kiemų apmokestinimo šalininkai nuolat pateikia šį pavyzdį, nors tai tebuvo vienetinis ir netipinis atvejis. Manau, kad sprendimas apmokestinti kiemuose stovinčius automobilius yra ne dirbtinai sukurtos problemos sprendimo būdas, bet ir socialiai neteisingas centre gyvenančių žmonių bei čia verslą turinčių įmonių atžvilgiu. Kodėl čia gyvenantieji privalo mokėti, o kitose miesto vietose - ne?" - svarstė A. Tamaševičius.

Stebisi ir liberalai

Šį sprendimą, kaip prieštaraujantį prieš rinkimus rinkėjams duotiems pažadams, pasmerkė ir patys liberalios pakraipos partijų atstovai - tiek savivaldybės Liberalų sąjūdžiui priklausantis Tarybos narys Audrius Vaišvila, tiek ir tos pačios partijos kandidatė į Seimą Jurgita Choromanskytė.

Socialiniame tinklalapyje pastaroji prisipažino, kad ir savi daro didelių klaidų, o veiksmai neatitinka ankstesnių kalbų.

"Panašu, kad Klaipėdos miesto valdžia šį kartą nusižengė pagrindiniams liberalų, laisvės ir pagarbos žmogui, alternatyvos ir pasirinkimo principams - dėl labai neaiškių priežasčių apmokestino miesto centro ir senamiesčio kiemus", - piktinosi partijos bičiulių poelgiu J. Choromanskytė.

Ji viliasi, kad tai buvo karščio smūgio pasekmė ar neseniai vykusios saulės magnetinių audrų palikimas.

"Tikiuosi, kad daugiau tokių absurdiškų sprendimų liberalai nebepriiminės ir prisimins savo rinkiminius pažadus - "svarbiausiems sprendimams priimti organizuosime gyventojų apklausas" bei "įrengsime dvi neapmokestinamas automobilių stovėjimo aikšteles Klaipėdos senamiesčio prieigose", - rašė politikė.

A. Vaišvila savo ruožtu teigė šiam sprendimo projektui nepritaręs tebesvarstant jį Miesto ūkio komitete. Šio politiko įsitikinimu, į centrą atvykusiems lengvuoju automobiliu nepalikta jokios alternatyvos.

"Mūsų komitetas buvo prieš, kad būtų apmokestintos ir vadinamosios mėlynosios zonos senamiesčio prieigos. Nors mokestis jose yra ir nedidelis, tačiau jis prieštarauja mūsų prieš rinkimus duotiems pažadams sudaryti alternatyvas ir įrengti nemokamas automobilių laikymo aikšteles", - "Vakarų ekspresui" sakė A. Vaišvila.

Gyventojai - prieš

Įdomu dar ir tai, kad kiemų centre apmokestinimui nepritaria ir dauguma šios miesto dalies gyventojų. Į redakciją atėjęs J. Šimkaus gatvėje gyvenantis 74 metų Mindaugas tokiu miesto valdžios sprendimu buvo labai pasipiktinęs.

"Aš pats automobilio neturiu, todėl esu visiškai nesuinteresuotas asmuo. Tačiau automobilius turi mano vaikai, kurie gyvena kituose miestuose. Jie jau dabar juokiasi iš tokio Klaipėdos valdžios sumanymo bei klausia, kur reikės palikti automobilius, kai atvažiuos pas mane į svečius? Jei sumanys nakvoti, tai negi ir jie turės mokėti už tas dvi dienas, per kurias laikys automobilį po mano buto langais?" - stebėjosi Mindaugas.

Jis įsitikinęs, kad visos kalbos, esą naujoji tvarka sureguliuos automobilių srautus bei privers gyventojus įteisinti kiemų ribas greta savo namų, nieko vertos. Vyriškis mano, kad miesto politikieriai šį sprendimą priėmė tik siekdami surinkti kuo daugiau pinigų.

Tokiu miesto valdžios sprendimu piktinasi ir Klaipėdos rajone gyvenantys, tačiau į darbus uostamiestyje atvažiuojantys bei vaikus į ugdymo įstaigas atvežantys gyventojai. Ši automobilininkų kategorija nukentėtų labiausiai, kadangi jie neturi teisės lengvatinėmis sąlygomis gauti leidimų automobiliams statyti.

"Teks keisti darbą, kurio biuras būtų ne miesto centre. Arba ieškoti kelių šimtų litų per mėnesį ir susimokėti vien už tai, kad galėčiau atvažiuoti į darbą",- piktinosi Klaipėdos priemiestyje gyvenanti Natalija.

Kur dingsta pinigai?

Šiemet už automobilių statymą planuojama surinkti per 2 mln. litų. Kiek būtų surinkta kitais metais, kai įsigalios naujoji tvarka, neatskleidžiama. Rinkliavą administruojančios viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis prisipažino, kad apskaičiavimai atlikti, tačiau jų komentuoti nelinkstama.

2008-aisiais, kai Klaipėdoje įsigaliojo rinkliava už automobilių statymą, buvo žadama, kad rinkliavos lėšos bus skiriamos pačiai rinkliavai administruoti, viešojo transporto sistemai plėtoti bei esamoms automobilių stovėjimo vietoms mieste remontuoti ir naujoms įrengti. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos pateiktais duomenimis, šiemet automobilių stovėjimo vietoms mieste remontuoti ketinama išleisti juokingai mažai - 140 tūkst. litų. Tačiau už šiuos pinigus bus atnaujinti kelio ženklai bei horizontalusis kelio dangos ženklinimas. Apie naujų aikštelių įrengimą stengiamasi nebekalbėti.

Tiesa, primenama, kad buvo įrengta nauja stovėjimo aikštelė Melnragėje, ties šiauriniu molu. Tačiau ji jau veikia nuo 2007-ųjų. Taip pat primenama, kad buvo įrengta aikštelė Pilies gatvėje ties piliaviete. Tačiau ten papilta tik keli sunkvežimiai skaldos ir šios vietos automobilių stovėjimo aikštele pavadinti neapsiverčia liežuvis. Nepaisant to, net ir čia laikomų automobilių savininkai nuo Naujųjų bus priversti mokėti.

Nuo kitų metų sausio 1 d. daugiabučių namų kiemuose pastatytiems automobiliams galios toks pat valandos tarifas, kaip ir gatvėse: raudonojoje zonoje - 3 Lt už valandą, geltonojoje zonoje - 2 Lt. Tiesa, daugiabučių gyventojai ir būstų nuomininkai, turintys raštiškas nuomos sutartis, turės teisę vieną automobilį po langais laikyti tik už 5 Lt mokestį per metus, o leidimą antrajam galės įsigyti už 250 Lt. Komerciniai metiniai leidimai geltonojoje zonoje kainuos 1 000 Lt, o raudonojoje - 2 000 Lt.
Įvesta ir naujovė - nustatytos kelios vadinamosios mėlynosios zonos, kuriose į senamiestį atvykę klaipėdiečiai automobilius galės pastatyti pigiau - po 1 Lt už dvi valandas. Kol kas tose aikštelėse (ties piliaviete, buvusios Vydūno mokyklos kieme Daržų gatvėje, ties Jono kalneliu, Turgaus aikštėje ir kt.) klaipėdiečiai automobilius gali laikyti nemokamai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder