Kasti gintaro – be turistų

Kasti gintaro – be turistų

Prie Juo­dkran­tės glū­din­tys apie 112 to­nų bal­tiš­ko­jo auk­so klo­dai bus tie­siog iš­kas­ti ir par­duo­ti rin­ko­je ne­su­ku­riant iš šios veik­los jo­kios pri­dė­ti­nės ver­tės re­gio­nui.

„Kol vyks žval­gy­ba, rei­kia pa­si­rū­pin­ti tei­si­ne ba­ze, keis­ti įsta­ty­mą. Gin­ta­ro ga­vy­bos iš­nau­do­ji­mas tu­riz­mui ti­krai iš­gar­sin­tų Lie­tu­vą, nes to­kios at­rak­ci­jos ant van­dens ne­ga­lė­tų pa­siū­ly­ti nė vie­na Eu­ro­pos vals­ty­bė“, – LŽ sa­kė Kur­šių ne­ri­jos na­cio­na­li­nio par­ko (KNNP) di­rek­to­rė Auš­ra Fe­ser.

Prie Juodkrantės glūdi apie 112 tonų gintaro, kurį norima leisti iškasti. Tačiau galimybių išnaudoti kasyklas turizmui kol kas nenumatyta.

Prie Juodkrantės glūdi apie 112 tonų gintaro, kurį norima leisti iškasti. Tačiau galimybių išnaudoti kasyklas turizmui kol kas nenumatyta.

Var­gas dėl nuostatų

Apie pla­nus Kur­šių ma­rio­se, prie Juo­dkran­tės, leis­ti kas­ti gin­ta­rą su­ži­no­ta per­nai va­sa­rą. Ap­lin­kos mi­nis­tras Kęs­tu­tis Tre­čio­kas tą­kart par­eiš­kė, kad pra­dė­ti eksp­loa­tuo­ti sa­vo klo­dus rei­kia dėl už­si­da­riu­sios gin­ta­ro ža­lia­vos rin­kos Ka­li­ning­ra­de. Tad iš Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos ir Lie­tu­vos geo­lo­gi­jos tar­ny­bos (LGT) spe­cia­lis­tų bu­vo su­da­ry­ta spe­cia­li dar­bo gru­pė, ku­ri ren­gė kon­kur­so do­ku­men­tus ir są­ly­gas. Nors pla­nuo­ta, kad jau šie­met ma­rio­se vyks ver­tin­go­sios iš­ka­se­nos klo­dų žval­gy­ba, ke­ti­ni­mai skelb­ti kon­kur­są bu­vo ati­dė­lio­ja­mi ne kar­tą.

Vis dėl­to da­bar, anot LGT va­do­vo Jo­no Sat­kū­no, kon­kur­so nuo­sta­tos bai­gia­mos de­rin­ti, to­dėl lap­kri­tį kon­kur­sas pa­ga­liau bus pa­skelb­tas. „Bu­vo ki­lę daug klau­si­mų, nes toks kon­kur­sas Lie­tu­vos is­to­ri­jo­je bus skel­bia­mas pir­mą kar­tą“, – LŽ sa­kė jis.

J. Sat­kū­nas pa­brė­žė, kad jau jun­ta­mas ne­men­kas vers­li­nin­kų su­si­do­mė­ji­mas. Ne­ofi­cia­liais duo­me­ni­mis, ma­žiau­siai še­šios įmo­nės jau iš­reiš­kė no­rą da­ly­vau­ti kon­kur­se. Tarp jų – ne tik hid­ro­tech­ni­kos dar­bų bend­ro­vės, bet ir sta­ty­bų gi­gan­tai bei ki­tos itin stam­bios vers­lo struk­tū­ros. Gin­ta­ro klo­dų žval­gy­bos kon­kur­so nu­ga­lė­to­jas įgy­tų tei­sę ir eksp­loa­tuo­ti tel­ki­nį. „Gin­ta­ro žval­gy­ba, pa­da­rant di­de­lio skers­mens grę­ži­nius ma­rių dug­ne, vyk­tų vers­li­nin­kų lė­šo­mis“, – tei­gė jis.

Jau aiš­ku, kad dėl pa­ukš­čių, žu­vų mig­ra­ci­jos gin­ta­ro ga­vy­ba ne­ga­lės bū­ti vyk­do­ma iš­ti­sus me­tus. Taip pat bus nu­sta­ty­tos kvo­tos: pa­vyz­džiui, per me­tus iš­gau­ti ne dau­giau kaip 20–30 to­nų gin­ta­ro.

Di­di­na ir mokesčius

Pre­li­mi­na­riais skai­čia­vi­mais, už iš­gau­tus gin­ta­ro iš­tek­lius iš Juo­dkran­tės tel­ki­nio į vals­ty­bės biu­dže­tą įplauk­tų apie 41 mln. eu­rų. Ta­čiau šia pi­ni­gų su­ma ša­lies iž­das pa­pil­nė­tų tik to­kiu at­ve­ju, jei­gu Sei­mas pri­tar­tų nau­joms Mo­kes­čio už vals­ty­bi­nius gam­tos iš­tek­lius įsta­ty­mo pa­tai­soms. Jas rugp­jū­čio mė­ne­sį pa­lai­mi­no Vy­riau­sy­bė, ta­čiau par­la­men­tas dar ne­svars­tė.

Pa­tai­sų es­mė – ke­lias­de­šimt kar­tų pa­di­din­ti ir di­fe­ren­ci­juo­ti mo­kes­čio už iš­kas­tą gin­ta­rą ta­ri­fai. Lig­šio­li­nis ta­ri­fas – 20,22 eu­ro už ki­log­ra­mą – su­da­ro tik apie 1 proc. vi­du­ti­nės gin­ta­ro ža­lia­vos par­da­vi­mo kai­nos. Jis bu­vo nu­sta­ty­tas 2006 me­tais, bet iki šiol ne­tai­ky­tas, nes Lie­tu­vo­je gin­ta­ras ne­bu­vo iš­gau­na­mas.

Siū­lant di­din­ti ta­ri­fą at­siž­velg­ta į tai, kad gin­ta­ro ža­lia­vos rin­kos kai­na per pa­sta­ruo­sius dve­jus me­tus iš­au­go net ke­lis kar­tus. Ka­dan­gi ji la­biau­siai pri­klau­so nuo gin­ta­ro frak­ci­jos dy­džio, mo­kes­čio ta­ri­fą nu­ma­to­ma di­fe­ren­ci­juo­ti: ma­žes­nei nei 40 mm frak­ci­jai, ku­rios kai­na rin­ko­je svy­ruo­ja nuo 180 iki 3500 eu­rų už ki­log­ra­mą, nu­sta­ty­ti 280 eu­rų už ki­log­ra­mą ta­ri­fą, o di­des­nei nei 40 mm frak­ci­jai, rin­ko­je kai­nuo­jan­čiai nuo 4685 iki 7410 eu­rų už ki­log­ra­mą, – 900 eu­rų už ki­log­ra­mą.

Pa­sta­rą­jį kar­tą tik frag­men­tiš­kai gin­ta­ro tel­ki­nys prie Juo­dkran­tės bu­vo žval­gy­tas 1992–1994 me­tais. Bū­tent po šių ty­ri­mų ir nu­sta­ty­ta, kad ma­rių dug­ne, apie 84 ha plo­te, glū­di maž­daug 112 to­nų ver­tin­go­sios iš­ka­se­nos. Ta­čiau kai ku­rie moks­li­nin­kai lin­kę ma­ny­ti, kad šis tel­ki­nys vers­lui esąs ne­pers­pek­ty­vus, nes gin­ta­ras – smul­ku­tis, ne­tu­rin­tis di­de­lės eko­no­mi­nės ver­tės. Be to, gin­ta­ras pa­skli­dęs pa­ly­gin­ti di­de­lė­se te­ri­to­ri­jo­se ir ne­to­ly­giai. Tad tai­kant ma­žiau­siai frak­ci­jai nu­ma­ty­tą mo­kes­tį į vals­ty­bės iž­dą pa­tek­tų ne to­kios jau įspū­din­gos su­mos, kaip prog­no­zuo­ja­ma.

Kuršių mariose gintaras buvo išgaunamas dar XIX amžiuje. Per tris dešimtmečius jo iškasta 2,2 tūkst. tonų. Gintaro įlanka XIX amžiuje./LŽ archyvo nuotrauka

Kuršių mariose gintaras buvo išgaunamas dar XIX amžiuje. Per tris dešimtmečius jo iškasta 2,2 tūkst. tonų. Gintaro įlanka XIX amžiuje./LŽ archyvo nuotrauka

Tu­riz­mui neišnaudos

Be Juo­dkran­tės gin­ta­ro tel­ki­nio, lie­tu­viš­ko­je Kurš­ma­rių da­ly­je yra iš­žval­gy­ti dar ke­tu­ri pers­pek­ty­vūs plo­tai ki­to­se vie­to­se. Juo­se ga­li bū­ti apie 240 to­nų gin­ta­ro. To­dėl sie­kiai vien pra­mo­ni­niais tiks­lais eksp­loa­tuo­ti vie­ną iš ke­lių Lie­tu­vo­je esan­čių Bal­ti­jos auk­so klo­dų kai ku­rių spe­cia­lis­tų va­di­na­mi di­džiu­le klai­da.

„Gin­ta­ro ga­vy­ba Kur­šių ma­rio­se tu­ri bū­ti nau­din­ga ne tik vers­li­nin­kams, bet ir vals­ty­bei. Gin­ta­ras yra mū­sų ša­lies įvaiz­džio da­lis, mū­sų kul­tū­ros ir is­to­ri­jos pa­vel­das, to­dėl jo ga­vy­ba ma­rio­se tu­ri bū­ti sie­ja­ma ir su tu­riz­mu, kul­tū­ros sklai­da. Per dar­bo gru­pės po­sė­džius sa­kė­me, kad eksp­loa­tuo­jant gin­ta­ro klo­dą da­lis jo tu­rė­tų bū­ti pa­lik­ta tu­riz­mui plė­to­ti. Iš­vys­ty­tu­me uni­ka­lią pa­sau­ly­je pra­mo­gą, pluk­dy­tu­me tu­ris­tus į ma­rias pa­žiū­rė­ti, kaip ne­di­de­liais kie­kiais ka­sa­mas gin­ta­ras“, – LŽ sa­kė KNNP di­rek­to­rė A. Fe­ser.

Pa­sau­lio gin­ta­ro ta­ry­bos na­rys ir ke­lių gin­ta­ro ga­le­ri­jų Vil­niu­je bei Ni­do­je sa­vi­nin­kas Ka­zi­mie­ras Miz­gi­ris LŽ taip pat tei­gė, kad iš­ka­sus gin­ta­rą Juo­dkran­tė­je ir jį par­da­vus bū­tų pa­sielg­ta ne­do­va­no­ti­nai. „Juk šis mi­ne­ra­las yra mū­sų ša­lies pre­kės ženk­las, juo mes pri­sis­ta­to­me pa­sau­liui, juo di­džiuo­ja­mės ir gar­sė­ja­me. Gin­ta­ro ga­vy­bą ma­rio­se pa­tei­sin­čiau tik tuo at­ve­ju, jei tai bū­tų pa­nau­do­ta Lie­tu­vos var­dui gar­sin­ti, tu­riz­mo plė­trai. Gin­ta­rą ga­lė­tu­me kas­ti ne­di­de­liais kie­kiais, pa­vyz­džiui, po 200–300 ki­log­ra­mų per me­tus, ir į ga­vy­bos plat­for­mą pluk­dy­tu­me tu­ris­tus“, – aiš­ki­no jis.

Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Že­mės gel­mių sky­riaus ve­dė­ja To­ma Leo­no­va pri­ta­rė, kad idė­ja pluk­dy­ti tu­ris­tus yra ge­ra, svars­ty­ti­na, ta­čiau val­di­nin­kė abe­jo­jo, ar ji rea­liai įgy­ven­di­na­ma. „Var­gu ar bū­tų įma­no­ma reng­ti eks­kur­si­jas į ga­vy­bos vie­tą, nes tai truk­dy­tų dar­bi­nin­kams, rei­kė­tų rū­pin­tis žmo­nių sau­gu­mu. Ana­li­za­vo­me tei­sės ak­tus, ta­čiau juo­se kal­ba­ma tik apie ga­vy­bą, o ne apie pri­tai­ky­mą tu­riz­mui“, – LŽ sa­kė T. Leo­no­va.

Jai pri­ta­rė ir LGT va­do­vas J. Sat­kū­nas. Esą rei­kė­tų keis­ti na­cio­na­li­nius tei­sės ak­tus ir juo­se apib­rėž­ti nau­ją sa­vo­ką – įtei­sin­ti tu­ris­ti­nius nau­din­gų­jų iš­ka­se­nų iš­tek­lius.

Ta­čiau per vi­sus me­tus, kai bu­vo ren­gia­mi gin­ta­ro žval­gy­bos ir ga­vy­bos Kur­šių ma­rio­se kon­kur­so nuo­sta­tai, nė vie­na ins­ti­tu­ci­ja taip ir ne­pa­siū­lė Sei­mui keis­ti Že­mės gel­mių įsta­ty­mo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder