Karių amfibija Pagėgiuose laukia vandens

Karių amfibija Pagėgiuose laukia vandens

Pirmadienį po pietų Pagėgių savivaldybėje dislokuota Lietuvos kariuomenės vikšrinė amfibija PTS-M su įgula. Amfibiją iš nuolatinės dislokacijos vietos Kaune į potvynio zoną įvairiatikslės paskirties sunkvežimiu SISU atgabeno Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai.

Amfibija kariai potvynio zonoje teiks pagalbą apsemtų teritorijų gyventojams, prireikus perkels civilius gyventojus, medicinos personalą, gabens įrangą.

Vikšrinė amfibija su įgula potvynio zonoje bus dislokuota iki tol, kol nuslūgs vanduo.

Potvynio zonoje paieškos ir gelbėjimo darbus atlikti yra pasiruošęs ir budintis kariuomenės sraigtasparnis. Be to, sudarytos grupės ledų ir ledų sangrūdoms sprogdinti.

Šiuos pajėgumus Lietuvos kariuomenė skyrė gavusi Pagėgių savivaldybės prašymą dėl karinių vienetų suteikimo gelbėjimo darbams ir medicininei pagalbai teikti ir suderinusi pagalbos priemones su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu (PAGD) prie Vidaus reikalų ministerijos.

Lietuvos įstatymai numato, kad ekstremalių situacijų atvejais kariuomenė į pagalbą tokias situacijas valdančioms ir už tai atsakingoms civilinėms institucijoms yra pasitelkiama šioms institucijos paprašius. Koordinavimas ir derinimas dėl kariuomenės pagalbos vyksta per PAGD.

2009 m. Lietuvos kariuomenė ir PAGD bendrai patvirtino sąveikos ekstremalių situacijų taikos meto atvejais planą, kuriuo siekiama užtikrinti operatyvų bendrų veiksmų koordinavimą ir efektyvų turimų pajėgų ir priemonių panaudojimą ekstremalių situacijų atvejais. Šis planas numato, kad kariuomenė, teikdama pagalbą PAGD, gali būti pasitelkiama atlikti žvalgybą potvynių, miškų ar durpynų gaisrų atvejais, padėti likviduoti įvairius incidentus, evakuoti ar transportuoti žmones, vykdyti kitas užduotis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder