Kaip rajono mokiniai važiuos į mokyklas

Kaip rajono mokiniai važiuos į mokyklas

Naujaisiais mokslo metais Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklų duris pravers apie 4850 mokinių. Kone trečdaliui jų į pamokas iš kaimų tenka vykti autobusais. Apie tai, kaip savivaldybė organizuoja moksleivių vežimą į mokyklas ir iš jų į namus, kalbamės su savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene.

Ar Savivaldybė privalo užtikrinti moksleivių atvežimą ir parvežimą, iš kokių pinigų apmokama ši paslauga?

Pagal Švietimo įstatymą, Savivaldybės pareiga yra pasirūpinti, kad visi kaimuose ir miesteliuose toliau nei 3 km nuo bendrojo ugdymo mokyklų gyvenantys mokiniai būtų pavežami. Šiai paslaugai kasmet iš Klaipėdos rajono biudžeto lėšų skiriama apie 750 tūkst. Lt. Šiemet planuojama, kad mokykliniais autobusais, specialiai organizuojamais reisais maršrutiniais autobusais bei visuomeniniu transportu bus pavežama apie 1800 mokinių.

Dalis moksleivių važiuoja taip vadinamais „geltonaisiais“ autobusais, – kiek jų yra savivaldybės švietimo įstaigose?

Rajono keliais apie 700 ugdytinių vežios 20 mokyklinių autobusų, dar 1 priklauso Švietimo centrui. Šiais metais dviejų mokyklų bendruomenės gali pasidžiaugti naujais mokykliniais autobusais. Endriejavo vidurinei 19 vietų „geltonąjį“ autobusą ketvirtadienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje perduos Švietimo ir mokslo ministerija – jis nupirktas iš Valstybės biudžeto lėšų. Slengių mokyklą-daugiafunkcį centrą jau pasiekė toks pat „Volkswagen Crafter“, kurio kaina 124 848 Lt. Šis įsigytas už Savivaldybės pinigus, dalyvaujant bendrame konkurse su Švietimo ir mokslo ministerija. Jeigu būtume tokio autobuso pirkimą organizavę atskirai, jo kaina išaugtų keliolika tūkstančių litų. Reikėtų pažymėti, kad esame pirmoji Savivaldybė Lietuvoje, kuri sudalyvavo bendrame konkurse, perkant mokyklinius autobusus.

Nedideli mokykliniai autobusai nepajėgūs pavežti visų moksleivių, – kaip mokyklas pasiekia kiti ugdytiniai?

Kasmet pagal poreikį organizuojami specialūs autobusų reisai tais maršrutais, kuriais vyksta daug mokinių. Šiuo metu yra patvirtinti 8 maršrutai. Dažniausiai organizuojami du reisai – ryte ir po pamokų. Daugiausiai moksleivių (apie 100) vyksta maršrutu Dovilai–Gargždai į „Vaivorykštės“ gimnaziją, „Minijos“ progimnaziją ir „Kranto“ pagrindinę. Kitais maršrutais važiuoja nuo 30 iki 80 moksleivių. Šią savaitę Mokinių vežiojimo į mokyklą komisijoje svarstėme, ką daryti, kad į Priekulės Ievos Simonaitytės gimnaziją vykstantys moksleiviai iš Šilininkų, Agluonėnų, Voveriškių, Stragnų II dėl tilto per Miniją rekonstrukcijos darbų laiku pasiektų mokyklą. Komisijos nariai nutarė, kad reikalingas papildomas specialus reisas.

Kiek moksleivių į pamokas vyksta visuomeniniu transportu?

Rajone yra apie 800 vaikų, važinėjančių visuomeniniu transportu. Moksleiviai nemokamai vežami maršrutiniais autobusais mokinio pažymėjime nurodytu maršrutu, – tai reglamentuoja Transporto lengvatų įstatymas. Vežėjams už tai yra kompensuojama Savivaldybės biudžeto lėšomis. Tuomet Savivaldybei nereikia organizuoti specialių maršrutų. Šiemet yra atsiradęs naujas maršrutas Kintai–Priekulė, tad Savivaldybė pasirašys sutartį su UAB „Kintas“, kad vaikai iš Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos būtų vežami į Lankupius ir Venckus.

Prie dviejų Gargždų mokyklų, siekiant sudaryti saugesnes sąlygas, planuojama nustatyti vienos krypties eismą, – gal atsiras ir kitų naujovių?

Kad būtų saugiau Gargždų „Minijos“ progimnazijos ir „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleiviams, Savivaldybė organizuoja eismo krypčių pokyčius P. Cvirkos ir J. Janonio gatvėse. Nuspręsta įrengti iškilią perėją P. Cvirkos ir J. Janonio gatvių sankryžoje bei pakeisti eismo organizavimo kryptį. Nuo „Minijos“ progimnazijos planuojamas vienpusis eismas P. Cvirkos gatve J. Janonio gatvės link. Taip pat ketinama pakeisti pagrindinį kelią. Šiuo metu pagrindinė yra P. Cvirkos gatvė. Planuojama pagrindinį kelią įteisinti J. Janonio gatve, važiuojant nuo Klaipėdos gatvės, ir P. Cvirkos gatve, sukant į kairę „Maksimos“ parduotuvės link.

Ko palinkėtumėte artėjančių naujųjų mokslo metų proga?

Artėjant Rugsėjo pirmajai, linkiu vairuotojams kelyje vairuoti atidžiai ir saugiai, o moksleiviams – būti atsargiems, gatvę pereiti tik tam skirtose vietose, prieš tai gerai apsižvalgius, ar neparvažiuoja automobilis. Taip pat reikėtų nepamiršti prisisegti atšvaitų, kad tamsesniu paros metu būtumėte matomi vairuotojams.

Kalbėjosi Agnė RATKIENĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder