Ką pasiūlytume neįgaliųjų integracijai?

Ką pasiūlytume neįgaliųjų integracijai?

Gargždų bendruomenė prieš keletą metų įrengė sūpynes neįgaliesiems Gargždų parke. Tai pradžiugino ir iki šiol džiugina neįgalius vaikus. Tačiau mūsų rajone daugiau pritaikytų priemonių jų džiaugsmui, jų pažinimui, jų lavinimuisi viešose erdvėse lyg ir nėra.

„Neįgalieji, − ne tik judėjimo, bet ir kitokią negalią turintys mūsų visuomenės nariai kartu su sveikaisiais auga, bręsta ir taip pat nori šviesesnio gyvenimo, be to, nori tapti ateityje naudingi mūsų visuomenei. Integruotis į visuomenę, pasijusti lygiaverčiais jos nariais neįgalieji gali ne vien turėdami kaip patogiai privažiuoti prie tam tikrų objektų ar pasinaudoti tualetu (nors ir tai jau yra didelė pažanga), bet ir atrasdami būtent jiems skirtų edukacinių veiklų ir pramogų. Taigi, turime siekti padėti jiems lengviau integruotis, įrengdami judėjimo negalią turintiems vaikams žaidimo aikšteles bei edukacinę funkciją atliekančius fizikinių reiškinių, gamtamokslio pažinimo įrenginius taip pat ir kitokias negalias turintiesiems“, − sakė Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

Šiuo metu daug klausimų sulaukiame dėl rajono pajūrio ruožo, kurio infrastruktūrą planuojama tvarkyti kartu su Pajūrio regioniniu parku.

Pajūrio regioniniame parke jau baigtas takas neįgaliesiems prie jūros šalia „Pasakos“ vaikų poilsio stovyklos, įrengiamas medinis takas ir Karklėje prie „Žilvičio“ stovyklos. Tualetai, pritaikyti neįgaliesiems, yra Karklėje, lankytojų centre, taip pat mašinų stovėjimo aikštelėje prie Olando Kepurės ir prie minėto tako šalia „Pasakos“.

Apskritai, Karklėje pastaraisiais metais nemažai viešųjų erdvių ir takų išgrįsta, todėl ir neįgalieji gali lengviau judėti, − privažiuoti prie reikiamų objektų ar tiesiog pasivažinėti ramioje aplinkoje, gryname ore.

Taigi, Karklė ir visas mūsų rajono pajūrio ruožas gali išlikti kaip ramybės oazė – tik su geriau pritaikyta infrastruktūra, tačiau ar iš tiesų to užtenka? Galbūt neįgaliųjų poreikiai yra daug didesni ir palaipsniui gerindami infrastruktūrą galėtume juos įgyvendinti? 

Šiuo metu kartu su Pajūrio regioniniu parku planuojama išnuomoti Karklės infrastruktūrą. Galbūt tuomet reikalai pajudėtų ir, panašiai kaip pasirašius koncesijos sutartį su UAB „Hortivita“ Drevernoje, atsirastų daug daugiau įvairių sumanymų ir veiklų tiek sveikiesiems, tiek neįgaliesiems. Tiesa, Drevernoje specialių įdomesnių pasiūlymų neįgaliesiems taip pat neturime. Gal vertėtų pagalvoti? 

Taigi, ką mes savo pajūrio ruože ir kitose rekreacinėse zonose, poilsio vietose turėsime neįgaliesiems pasiūlyti daugiau nei nusileidimo takai, tualetai ir persirengimo kabinos? Laukiame pasiūlymų el. paštu [email protected].

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder