Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras pernai išgelbėjo 8 žmones

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras pernai išgelbėjo 8 žmones

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, nuolat pasirengęs reaguoti į pranešimus, susijusius su paieškos ir gelbėjimo operacijomis bei teršimo incidentais Baltijos jūroje, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste ir Kuršių mariose, pernai gavo 62 pranešimus. Reaguojant į juos buvo išgelbėti aštuoni žmonės.

Jūrų gelbėjimo koordinacinio centro užduotis - organizuoti ir vadovauti įvairioms gelbėjimo ir taršos likvidavimo operacijoms, kurias dažniausiai atlieka kitos valstybinės institucijos. Bendrai su kitomis tarnybomis atliekant operacijas pasitelkiami ir budintys Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparniai.

Anot šio centro pateikiamos statistikos, praėjusiais metais Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras koordinavo 19 žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijų. Penkių žmonių buvo ieškoma Kuršių mariose ir Klaipėdos uoste, 14 - Baltijos jūroje. Jų metu buvo išgelbėti 8 asmenys, iš kurių penki - ant aižėjančio Kuršių marių ledo žvejoję asmenys.

2014 m. centras reagavo į 3 pranešimus apie vandens taršos atvejus Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Buvo imtasi atitinkamų priemonių vandens taršai likviduoti.

Praėjusiais reaguota ir į 20 pranešimų su prašymais suteikti pagalbą laivų įguloms ir keleiviams.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras taip pat gavo 22 klaidingus pavojaus signalus ir nelaimės pranešimus iš laivuose esančių radijo elektroninių priemonių. Kiekvienas toks pranešimas buvo išaiškintas ir pripažintas kaip žmogaus ar techninė klaida.

Vadovaujantis Saugios laivybos įstatymu, žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus organizuoja ir jiems vadovauja Lietuvos kariuomenė. Šiuos darbus kariuomenė organizuoja per Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrą.

Lietuvos atsakomybei priskirtas paieškos ir gelbėjimo rajonas Baltijos jūroje ribojasi su kaimyninių valstybių - Latvijos, Rusijos (Kaliningrado srities) ir Švedijos paieškos ir gelbėjimo rajonais. Tolimiausias šio rajono taškas nuo Klaipėdos uosto vartų į Vakarus nutolęs 107 jūrmyles (198 km).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder