Jūros šventę palygino su renginiu Rostoke

Jūros šventę palygino su renginiu Rostoke

Ir toliau aktyvėja diskusijos, kokia, puoselėjant jūrines tradicijas, turėtų būti Jūros šventė. Uostamiesčio valdininkai ir politikai naujų idėjų parsivežė iš grandiozinio renginio "Hanse Sail", kuris vyko rugpjūčio pradžioje Rostoke, Vokietijoje.

Šiais metais, minint mūsiškės Jūros šventės savotiško analogo 20-metį, kaip miestas partneris buvo pasirinkta Klaipėda, kuri organizavo ir visos valstybės pristatymą.

Pasak uostamiesčio savivaldybės administracijos Projektų atrankos ir analizės poskyrio vedėjo Šarūno Rutkausko, "Hanse Sail" yra vienas didžiausių jūrinių renginių Europoje.

"Tikslas - skatinti plaukimą burlaiviais, kasmet apsilanko apie milijonas žmonių, suplaukia per 200 burlaivių. Mus pasirinko partneriais, tad buvo įrengti 8 nameliai-paviljonai, pristatantys miestą, mūsų šalį. Maisto šį kartą negaminome, tačiau buvo prekiauta tradiciniais amatais: lino, gintaro, stiklo, medžio dirbiniais", - sakė jis.

Specialia transporto priemone į "Hanse Sail" buvo nuvežtas ir Lietuvos jūrų muziejui priklausantis kurėnas. Lietuvaičiai dalyvavo tarptautinėje medinių laivų gamybos dirbtuvėje.

Pasak Klaipėdos vicemerės Juditos Simonavičiūtės, remiantis renginio Rostoke pavyzdžiu ketinama įdiegti ir ne mažai naujovių organizuojant Jūrų šventę.

Siekiama, kad kuo daugiau žmonių privilioti plaukti burlaiviais į jūrą, taip pat ir sukviesti kuo daugiau laivų.

Vokietijoje per 3 dienas galimybe paplaukioti burlaiviais pasinaudojo apie 65 tūkst. svečių. Ten veikia toks mechanizmas: laivai iš visos Europos kviečiami atvykti ir gauti komercinę naudą, mat lankytojai moka tam tikrą mokestį už pasiplaukiojimą.

Tokią tradiciją norima įdiegti ir Klaipėdoje, tačiau pripažįstama, kad išties burlaivių eksploatuotojai ima ne mažus pinigus, tad bus svarstoma galimybė dotuoti dalį lėšų taip sudarant palankesnes galimybes paslaugomis pasinaudoti šventės lankytojams.

Be kita ko, rugsėjo mėnesį į mūsų uostamiestį turėtų atplaukti 1926 m. pagamintas Rusijai priklausantis keturstiebis barkas "Kruzenštern".

Svarstoma idėja ir įdiegti tradiciją, kai į Jūros šventę kviečiami atvykti Klaipėdos miestų-partnerių atstovai, kiti garbingi svečiai, kurie pasirašytų specialioje knygoje, atvežtų dovanų. Tokia tradicija yra Rostoke.

Dar viena galima naujovė, kuri, ko gero, Jūros šventės svečiams labai nepatiktų - tualetų apmokestinimas. "Hanse Sail" kaina buvo 50 euro centų, tačiau galima buvo ne tik atlikti gamtinius reikalus, bet ir palįsti po dušu. Akredituotiems šventės dalyviams paslauga nekainuoja.

Stengiantis kuo efektyviau išspręsti organizacinius klausimus, Klaipėdoje planuojama praplėsti VšĮ "Jūros šventė" funkcijas. Pavyzdžiui, Rostoke vadyba yra nepalyginti geresnė.

"VšĮ "Jūros šventė" turėtų būti praplėsta ir organizuoti ne tik Jūros šventę, bet ir kitus renginius. Regatas, kad ir "Europiadą". Dabar daug kas išeina padrikai", - dėstė J. Simonavičiūtė.

Žvelgiant iš vartotojiškos pusės, fiesta Rostoke yra gal net labiau "apsivalgymo šventė" nei mūsiškė. Mat ten ištisai žmonės kemša vokiškas dešras su troškintais raugintais kopūstais ir geria vietinį alų. Žinia, šiemet per Jūros šventę ne vienas piktinosi, kad lauko kavinių ir maisto gamintojų esą buvo per daug.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder