Jūra nuniokojo Neringos paplūdimius

Jūra nuniokojo Neringos paplūdimius

Po pa­sta­ro­sio­mis die­no­mis pa­jū­rį tal­žiu­sio stip­raus vė­jo Kur­šių ne­ri­jos pa­plū­di­miai ta­po ne­beat­pa­žįs­ta­mi.

Jūros bangos daugiausiai Nidoje ir Juodkrantėje paplovė ištisus apsauginio kopagūbrio plotus, susidarė kelių metrų aukščio skardžiai, sugadinti mediniai laiptai.

Pavojingai ant kopagūbrio krašto atsidūrė ir neseniai renovuota, vadinamoji mažoji Nidos gelbėjimo stotis, esanti oficialaus pliažo pietinėje dalyje.

Pasak Neringos mero Dariaus Jasaičio, už apsauginio kopagūbrio priežiūrą yra atsakingas Kuršių nerijos nacionalinis parkas (KNNP).

„Kasmet įvairiose vietose kopagūbris yra tvirtinamas, klojant šakas, pinant žabtvores. Kiek teko matyti, jūra pasiglemžė tas vietas, kur tie darbai nebuvo atlikti. Tikimės, kad parko direkcija reaguos žaibiškai, nes Nidos gelbėjimo stotis gali nugarmėti nuo skardžio į apačią. Mūsų savivaldybė šiuo ekstremaliu atveju nieko negali padaryti, nes kopagūbrio priežiūrai, kitaip nei Palanga ir Klaipėda, Vyriausybė pinigų mums neskiria“, – portalui lzinios.lt sakė meras.

Susisiekus su KNNP direktore Aušra Feser, ši tikino, kad situacija yra žinoma ir apie ją bus informuoti kopagūbrio prižiūrėtojai.

Viešą konkursą šiais metais yra laimėjusi UAB „Viva Baltic“. Penkerių metų sutarties vertė – apie 2 mln. 200 tūkst. eurų, finansavimo šaltinis – Europos Sąjungos struktūriniai fondai.

„Rangovai du kartus į metus – pavasarį ir rudenį – privalo atlikti numatytus kopagūbrio tvirtinimo darbus, atnaujinti medinius takus, laiptus. Nuolat yra vykdomas monitoringas. Dabar bus operatyviai įvertinta situacija ir atliekami papildomi darbai. Gamtos išdaigų prognozuoti neįmanoma“, – portalui lzinios.lt sakė A. Feser.

Jūra ir vėjas nepasigailėjo per 200 metų istoriją skaičiuojančio, žmonių rankomis supilto apsauginio kopagūbrio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder