Juodkrantėje – ugnies šou

Juodkrantėje – ugnies šou

Jau tradicija tapęs Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dienos minėjimas pritraukė minią smalsuolių.

Tęsiant tradicijas, vienuoliktą kartą rengiama šventė kvietė sušilti prie laužo ir pasigrožėti lėtai degančiomis skulptūromis.

Šiais metais skulptūras kūrė lietuvis skulptorius Stasys Juraška, latvis Andris Kapusto ir ispanas Chordi Navaras Navaretė.

Stasys Juraška sukūrė skulptūrą pavadinimu „lopšinė saulei“. Degant šiai skulptūrai buvo giedama sena lietuvių lopšinė Saulei.

Andriaus Kapusto ir Chordi Navaras Navaretės skulptūra „Saulės kelionė“ įamžino latvių dainose minimą į kitą pasaulį išplaukiančią saulę. Viena iš jų buvo grojama degant šiai skulptūrai.

Šis dienos ir nakties susilyginimas („Lygė“), švenčiamas rugsėjo 22 d. Nuo senų laikų buvo deginama ugnis, siekiant atsisveikinti su žiemos poilsio iškeliaujančia saule. Taip pat ši diena ypatinga ir tuo, kad 1236 m. netoli dabartinių Šiaulių vyko Saulės mūšis, kuriame žemaičiai pirmą kartą atrėmė kalavijuočių žygį prieš Lietuvą ir kitas gentis. Rengiantis šiam mūšiui ant piliakalnių buvo uždegami laužai, padėję pranešti apie pavojų ir skatinę susivienyti kovai prieš bendrą priešą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder