Jau ieško Medelyno vizijos

Jau ieško Medelyno vizijos

Klaipėdos savivaldybė pakvietė specialistus teikti pasiūlymus, kaip ateityje galėtų atrodyti anksčiau skandalais garsėjusi Medelyno teritorija.

Kaip ir žadėta, valstybei vėl sugrįžusios teritorijos detaliojo plano projektą rengs ne tie, kurie pasiūlys mažiausią kainą, o tie, kurie atviro konkurso metu pateiks, komisijos nuomone, geriausią viziją.

Pasisakė ir suinteresuotieji

Gegužę savivaldybė inicijavo pasitarimą su uostamiesčio architektais, projektuotojais, aplink Medelyną esančių objektų atstovais bei nekilnojamojo turto pardavimo specialistais, kokias sąlygas reikėtų kelti kvartalo vizijos kūrėjams.

Šio pasitarimo metu vieni siūlė čia statyti unikalų nulinės energijos kvartalą, kiti - tokius namus, kuriuos žmonės galėtų įpirkti. Kalbėta ir apie būtinybę įrengti erdves čia įsikursiančiai bendruomenei susirinkti. Tuo metu Šilojų seniūnaitis Aurimas Mockus atkreipė dėmesį į tai, kad reikėtų nepamiršti paprastų žemiškų dalykų - numatyti susisiekimą, kad ne visas transportas būtų nukreiptas į vieną Labrenciškės gatvę.

Siūlyta ir senąją Labrenciškę "klijuoti" prie Medelyno kvartalo bei taip gerinti žmonių gyvenimo sąlygas, įtraukti į būsimojo kvartalo viziją ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio onkologinį centrą.

Paskelbė konkursą

Po viešo pasitarimo savivaldybė žengė kitą žingsnį - praėjusią savaitę paskelbė konkursą minėtos teritorijos Klaipėdoje detaliojo plano parengimo projektui. Jo pagrindu vėliau bus rengiamas detalusis planas.

"Deja, bet piniginio prizo geriausio pasiūlymo autoriams nėra numatyta. Tačiau su pirmos ir antros vietų laimėtojais bus vedamos derybos dėl detaliojo plano rengimo", - sakė savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo poskyrio vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Pasiūlymus galima teikti iki spalio vidurio. Juos vertins savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija, kuriai pirmininkaus Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas. Komisijoje taip pat dalyvaus įvairūs savivaldybės administracijos specialistai ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos atstovai.

Anksčiau savivaldybės tarnautojai jau buvo minėję, kad kai bus parengtas naujas Medelyno teritorijos detalusis planas, žemę ketinama vėl išnuomoti.

Pasak M. Černiūtės-Amšiejienės, tai - ne pirmas atvejis, kai viešame konkurse vadovaujamasi ne mažiausios kainos kriterijumi, o siekiama išrinkti geriausią viziją kuriai nors miesto teritorijai.

"Po tokio konkurso jau rengiamas detalusis planas I Melnragės teritorijai, šiuo metu vertinami pasiūlymai Danės rekreacinės zonos teritorijai, taip pat vyksta konkursas dėl Smiltynėje esančių karinių objektų vizijos", - sakė tarnautoja.

Istorija

1997-ųjų lapkritį steigiant Lietuvos-Danijos UAB "Miško verslas" Klaipėdos savivaldybės UAB "Klaipėdos dekoratyviniai augalai" už 2,31 mln. Lt įsigijo 34 proc. jos akcijų, o trys Danijos kompanijos - "Heguskoj Aps", "Stald Hojmark" ir "Honmo Holding A/S" - po 22 proc. akcijų, už kurias turėjo sumokėti po 1,495 mln. Lt.

"Klaipėdos dekoratyviniai augalai" už akcijas atsiskaitė ne pinigais, o turtu - "Žuvėdros" stovykla Giruliuose (8,34 ha šalia jūros), medelyno teritorija su pastatais Labrenciškėje (39,9 ha) bei sklypu ir šešiais pastatais Kretingos gatvėje, šalia Danės upės (7,5 ha). Danijos pusės steigėjai už akcijas turėjo atsiskaityti pinigais. Po kelerių metų miesto valdžia atsibudo, kad dalies pinigų - 2,99 mln. Lt - danai už akcijas taip ir nesumokėjo, o neapmokėtos akcijos buvo neteisėtai perparduotos kelioms Lietuvos bendrovėms.


Dėl to Klaipėdos apygardos prokuratūroje 2000 m. sausį buvo iškelta baudžiamoji byla, vėliau dar savivaldybė kartu su prokuratūra pateikė ieškinį, kurio vertė siekė beveik 3 mln. Lt. Deklaruota, kad tokiu būdu siekiama, jog miestui sugrįžtų vertingos teritorijos. Tačiau prarasto turto taip ir nepavyko susigrąžinti.

Pradėjus likviduoti "Klaipėdos dekoratyvinius augalus" 2004 m. pakeistas likvidatorius savivaldybę informavo, kad ši bendrovė yra įsiskolinusi 300 tūkst. litų, ir kartu pareiškė, jog jos valdomas "Miško verslo" akcijas pageidauja pirkti kitas akcininkas - UAB "Eurovesta". Jai ir buvo leista įsigyti akcijas už 5 mln. litų.

Tuomet įmonė "Geležies laužas", susijusi su prieštaringos reputacijos verslininku Vadimu Kastujevu, 2010-aisiais Maskvoje nuteistu dėl sukčiavimo stambiu mastu, pareiškė už akcijas siūlantis 17 mln. litų. Dėl to savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė beveik trejus metus turėjo minti teismų slenksčius ir įrodinėti, kad ji nepiktnaudžiavo tarnyba, o valstybė dėl jos kaltės neprarado kone 12 mln. litų. Jos tiesą 2009-aisiais galiausiai įrodė Aukščiausiasis Teismas. Teismuose paaiškėjo, kad "Geležies laužas" tuo metu neturėjo finansinių galimybių už tokią sumą įsigyti "Miško verslo" akcijų, todėl materialinė žala miestui nebuvo padaryta.

Liovusis teismams "Eurovestos" parengtuose detaliojo plano sprendiniuose buvo numatytas 4 500 žmonių skirtas gyvenamasis kvartalas. Planuota, kad visą sklypą kirs pėsčiųjų alėja, planuotos rekreacinės teritorijos su pėsčiųjų ir dviračių takais. Vakarinėje pėsčiųjų alėjos pusėje regėti individualūs gyvenamieji namai, tarp kurių buvo numatyta galimybė įrengti tvenkinukus, šalia - mažaaukščiai blokuoti gyvenamieji namai. Rytinėje teritorijos dalyje planuoti daugiabučiai gyvenamieji namai.

Palei kelią į Palangą buvo numatyta statyti daugiafunkcinius namus su visuomeninės, komercinės paskirties patalpomis, garažais. Iš viso buvo suplanuota pastatyti 42 individualius namus bei 1 300 butų. Labiausiai į šiaurės vakarus nutolusioje teritorijos dalyje planuota statyti vaikų darželį. Dar vienas vaikų darželis bei mokykla su stadionu projektuoti pietrytinėje sklypo dalyje.

Detaliojo plano užsakovai žadėjo įsipareigoti sutvarkyti Labrenciškės gatvę bei įrengti dar tarybiniais laikais numatytą tiesti antrąją kelio į Palangą juostą, šviesoforo reguliuojamą sankryžą su Labrenciškės gatve bei autobusų sustojimo aikšteles. Prie minėtosios sankryžos turėjo atsirasti visuomeninės-komercinės paskirties centras.

Tačiau 2010 m. rudenį pasibaigusi Medelyno sklypo nuomos sutartis "Miško verslui" nebebuvo pratęsta ir jis nuo 2011-ųjų birželio vėl yra įregistruotas kaip laisva valstybinė žemė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder