Iš jūrų muziejaus - sovietiniu laivu į delfinariumą Švedijoje

Iš jūrų muziejaus - sovietiniu laivu į delfinariumą Švedijoje

Užsitęsus Lietuvos Jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukcijai, muziejininkai, stengdamiesi nenuvilti ištikimų savo lankytojų, sezonui rengia staigmeną – kelionę istoriniu laivu „Dubingiai“ į Kolmardeno delfinariumą Švedijoje.

"Kiekvieną dieną sulaukiame daugybės skambučių, elektroninių laiškų, klausiančių, kada atsidarysime delfinariumą", – pasakojo muziejaus direktorė Olga Žalienė.

"Kadangi mūsų delfinai dar neturi kur sugrįžti, nusprendėme surengti nedidelį kruizą po Baltiją, pasiekiant Kolmardeno zoologijos sodo delfinariumą", - dėstė ji.

Šis sumanymas – nemenkas išbandymas muziejininkams, nes vasaros sezonui artėjant teks pajudinti darbar Senųjų laivų aikštelėje stovintį didžiausią muziejaus eksponatą – vidutinį žvejybos tralerį ”Dubingiai”. Socialistinio darbo veteranas, daugiau nei 18 metų skrodęs vandenynų ir jūrų bangas, 1980 metais buvo perduotas Jūrų muziejui ir 1986 metais įkurdintas sausumoje.  

Muziejaus istorikas Dainius Elertas pasakojo, kad „Dubingiai“ – vienintelis likęs „gyvas“ iš šimtų tokių laivų, 1960-80 metais priklausiusių Lietuvos žvejybos laivynui. To laivyno, kaip žinome, nebėra. „Dubingiai“ – vienintelis jo liudininkas. Jis pastatytas ne Vokietijos demokratinėje respublikoje, kaip jo pirmtakai, o Klaipėdoje, „Baltijos“ laivų statykloje. Pasak istoriko, šis laivas garsėjo puikiais laimikiais: 1972 metais pasiekė Okeaninės žvejybos laivyno bazės rekordą – per reisą sugavo net 30 tonų žuvies.

Autentiškos laivo kajutės.

"Jau sutarta su ypatingos galios plaukiojančiu kranu, kuris gegužės pradžioje turės nuleisti daugiau nei 360 tonų sveriantį laivą į marias. Dabar laivas ruošiamas sezonui – perklojamas denis, tvarkomos kajutės ir, be abejo, dar daug rūpesčių kelia mašinų skyrius.", - sakė Dainius Elertas.

Pirmasis reisas Klaipėda–Stokholmas startuos Tarptautinę muziejų dieną – gegužės 18-ąją. Dvidešimt penkiems keleiviams paruošta dešimt kajučių. Traleris „Dubingiai“ taps tikru plaukiojančiu muziejumi: kajučių įranga, aplinka, stalo indai yra likę tokie pat, kaip kad buvo prieš penkiasdešimt metų. Laive veikia šio tralerio jubiliejui skirta ir pernai atidaryta paroda, o kruizo keleivių maitinimui kuriamas specialus sovietmečio meniu.

"Vieniems tai bus grįžimas į jų jaunystės laiką, kitiems – praeitos epochos atradimas. Kruizo keleiviai gers ir valgys iš aliuminio indų, naudosis aliumininiais stalo įrankiais. Pusryčiams – grikių košė ar makaronai ”Po flotski” (su konservuota mėsa), arbata, džiuvėsiai, pietums – Leningrado agurkinė, silkė su svogūnais ir panašūs patiekalai. Aptarnaujančio personalo apranga irgi atspindės sovietmetį – padavėjoms yra parengtos pionierių uniformos.", - sako Olga Žalienė.

Pakeliui į Stokholmą ketinama užsukti į Gotlando salą. Susipažinus su Stokholmu, autobusu bus keliaujama į Kolmardeną, kuris yra apie 150 km nuo Švedijos sostinės. Viena iš pagrindinių pramogų Kolmardeno zoologijos sode – delfinariumas, kur lankytojai galės pamatyti delfinų pasirodymą. Šiame zoologijos sode  gyvena apie 750 džiunglių, stepių ir jūros gelmių gyvūnų,  yra safari parkas, kur galima susipažinti su egzotiškais plėšrūnais ir žolėdžiais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder