Inkilų kėlimas galėtų tapti tradicine švente

Inkilų kėlimas galėtų tapti tradicine švente

Apie bundančią gamtą primena ne tik saulėti ir šilti orai, bet ir džiuginantys paukščių čiulbėjimo garsai. Kovo 10 dieną Lietuvoje buvo minima 40 paukščių diena, kuri simbolizuoja maždaug 40 paukščių rūšių, žiemojusių svetur, grįžimą į gimtinę.

Šiais metais Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia „Gražiausio ir patogiausio inkilo“ konkursą. Pasak Klaipėdos rajono vicemerės Rūtos Cirtautaitės, tikimasi, kad šis konkursas taps tradicinis ir kitais metais bus paskelbtas šiek tiek anksčiau, kad inkilus būtų galima iškelti ir gražiausių inkilų kūrėjus apdovanoti kovo 10 d., minint 40 paukščių dieną.

„Šis konkursas – tai tuo pačiu ir socialinė akcija, kurios tikslas – suburti šeimas, ugdyti meilę gamtai, kūrybiškumą. Seniau, ypač Žemaitijoje, manyta, kad 40 paukščių dieną reikia praleisti „savame lizde“, t. y. su savo šeima. Manau, kad inkilų gamyba, jų puošimas gali suburti vaikus, tėvelius, senelius bendram geram darbui. Vaikas, kuris galbūt dar negali pats meistrauti, gali paduoti tėveliui vinis ar plaktuką, su seneliu matuoti inkilo matmenis, su mama ar močiute gaminti dekoracijas, puošti inkilą, su broliais ar seserimis rinkti jam vietą. Taip vaikas pats dalyvauja visame inkilo kūrimo procese ir mato galutinį rezultatą – kartu su savo šeima sukurtus namus paukšteliams. Manau, kad vaikas, kuris nuo mažens mokosi mylėti gamtą, kuris myli ir saugo paukščius, gyvūnus, supranta darbo svarbą – niekada nenuskriaus jokios gyvos būtybės, išliks jautrus kitų skausmui ir vertins kitų žmonių darbus“, – teigė vicemerė Rūta Cirtautaitė. 

Šiuo konkursu siekiama skatinti  kūrybines kompetencijas, tenkinti saviraiškos poreikius, suvokti gamtinę aplinką, suteikti žinių, leidžiančių plėsti gamtiškai ekologiškai pagrįstos veiklos galimybes. Taip pat siekiama skatinti domėtis medžio darbais, reikalingais įrankiais, ugdyti medienos matavimo, žymėjimo, rankinio medienos apdirbimo kompetencijas. Ir svarbiausia – norima šia darbine veikla sudominti vaikus ir jų tėvelius, draugų kompanijas, mokytojus, būrelių vadovus ir kt.

Inkilus vertins Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija. Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiosios specialistės, ekologės Kristinos Stulpinienės, inkilai bus vertinami, atsižvelgiant į inkilo kokybę (matmenų tikslumą, medžiagų patvarumą ir saugumą, inkilo sandarumą), inkilo pakabinimo įrenginį (nežalojantį medžio), inkilo įtaisą (atsidarantį stogelį, sienelę ir pan.), leidžiantį inkilą išvalyti, inkilo dizainą, meniškus elementus.

„Norėtųsi, kad inkilų kėlimo šventė taptų tradicine. Pastebime pavienes įvairių bendruomenių akcijas, inkilų kėlimo iniciatyvas, tačiau norėtųsi, kad tai vyktų kasmet iki 40 paukščių dienos ir ši šventė taptų gamtosauginiu renginiu visame rajone. Šio konkurso esmė ne tik papuošti rajoną gražiais ir originaliais inkilais, bet ir skatinti šeimas būti kartu, kartu meistrauti, daryti gerus darbus, domėtis gyvąja gamta, nes paukšteliui patogaus inkilo sukalimas taip pat reikalauja tam tikrų žinių. Inkilų iškėlimas galėtų tapti ir šeimų tradicija: buvimas kartu, inkilo kalimas, žinojimas, kad būtent tavo šeimos iškeltuose inkiluose gyvena paukšteliai – nuostabus jausmas. Norisi pakviesti visus gamtos mylėtojus sudalyvauti „Gražiausio ir patogiausio inkilo“ konkurse, padaryti gerą darbą ir praleisti laiką su savo šeimomis, kuriant namus paukšteliams“, – ragino vicemerė Rūta Cirtautaitė.

O šiemet iki balandžio 3 d. kviečiame iškeltų inkilų nuotraukas siųsti elektroniniu paštu [email protected] arba atnešti (atsiųsti) į Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyrių (Klaipėdos g. 2, Gargždai, 301 kab., tel. 8 46 47 08 84). Nugalėtojų laukia padėkos raštai ir puikūs prizai. Konkurse gali dalyvauti visi Klaipėdos rajono gyventojai,  gamtos mylėtojai – visi, kuriems rūpi paukščiai. Inkilų meistrai bus apdovanojami diplomais ir prizais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder