Į Palangą parskraidino itin brangų krovinį

Į Palangą parskraidino itin brangų krovinį

Palangos oro uoste antradienio pavakare nusileido Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas, pargabenęs itin brangų krovinį.

Kariniu lėktuvu iš Graikijos Atikos zoologijos sodo buvo parskraidintos trys delfinės, kurios ten gyveno nuo 2010 metų, nes Klaipėdos delfinariumas buvo uždarytas rekonstrukcijai.

Delfinų pargabenimo operacija buvo gana slapta – žiniasklaida apie ją nebuvo informuota, o atvykę žurnalistai į oro uosto teritoriją nebuvo įleisti. Tikinta, jog delfinėms reikia ramybės, todėl esą siekta išvengti šurmulio.

Delfinių kelionė namo iš Graikijos į Palangos oro uostą Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu truko apie penkias valandas. Kelionę prailgino tai, jog lėktuvas vieną kartą turėjo nusileisti tarpinėje stotelėje pasipildyti degalų.

Delfinės buvo gabentos specialiai pagamintose dėžėse – tose, kuriose ir išskraidintos. Iš lėktuvo atsargiai buvo iškrautos dvi dėžės, kurių kiekvienoje šiltame vandenyje plūduriavo delfinės. Joms visą kelionę dėžėse kompaniją palaikė delfinių treneriai.

Delfinės iki skrydžio buvo specialiai jam rengiamos, kad pargabenimą ištvertų kuo lengviau.

Dėžės iš karinio lėktuvo buvo sukrautos į vilkiką, kuris brangų krovinį išgabeno į Klaipėdos delfinariumą.

Nors neatskleidžiama, kiek kainavo delfinų skrydis iš Graikijos į Lietuvą, ankstesnė patirtis rodo, jog už vieną skrydį Lietuvos jūrų muziejus Karinėms oro pajėgoms sumoka per 20 tūkst. eurų.

„Dabar grįžta trys delfinės. Graikijoje liko dar trys delfinai patinai. Visi jie yra mūsų – ne ten gimę. Delfinus parsigabensime arba kitų metų pavasarį, arba rudenį“, – teigė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Delfinai iš Klaipėdos delfinariumo į Graikiją buvo išskraidinti 2010 metais, nes tada delfinariumas uždarytas rekonstrukcijai, gyvūnams nebeliko gyvenamųjų erdvių.

2013 metų rugsėjį pirmosios į namus Klaipėdoje grįžo senbuvės Glorija ir Gabija su jauniklėmis Smilte ir Tija. Pastaroji gimė jau Graikijoje, tačiau yra Lietuvos jūrų muziejaus nuosavybė.

Tų pačių metų rugsėjį iš Graikijos buvo parskraidinti dar trys delfinai – Argas, Perla ir Baltis.

Delfines į Klaipėdą skubėta parsigabenti, nes Atikos zoologijos sodo savininkai gyvūnų už dyką nebeglobojo – reikalavo mokėti už jų priežiūrą. Tačiau suma nebuvo įvardijama, nes tai – konfidencialus susitarimas.

Kai tik delfinai 2010 metais buvo išskraidinti į Graikiją, prognozuota, kad jie po metų sugrįš. Tačiau įstrigo delfinariumo rekonstrukcija, todėl tokius planus teko atidėti metams.

Bet delfinai ir vėl negalėjo grįžti, nes numatyta delfinariumo dalis dėl įvairių trikdžių nebuvo laiku rekonstruota.

Tai sukėlė kai kurių veikėjų neadekvačią reakciją – esą delfinai išvis nebus parskraidinti į Klaipėdą. Šį klausimą tyrė net Seimo Antikorupcijos komisija, kurios tuometinis pirmininkas Ligitas Kernagis pareiškė turįs žinių, jog Lietuvos jūrų muziejus kelis delfinus atiduos Atikos zoologijos sodui.

Vėliau pasigirdo nuogąstavimų, jog delfinai į gimtuosius namus nebegrįš, nes į Graikiją jie esą buvo išskraidinti neteisėtai, todėl ten yra areštuoti ir jų gyvenamoji vieta negali būti keičiama.

„Į Klaipėdą sugrįš visi delfinai“, – dar kartą pabrėžė O. Žalienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder