Į pagalbą - šiuolaikišku greitosios pagalbos automobiliu

Į pagalbą - šiuolaikišku greitosios pagalbos automobiliu

Sveikata

Dviejų greitosios pagalbos automobilių
Neringai ne visuomet pakakdavo

Neringos pirminės sveikatos priežiūros centrą penktadienį pasiekė naujutėlis greitosios pagalbos automobilis, kurį nupirko Valstybinė ligonių kasa. Nidoje nėra ligoninių ir greitosios pagalbos automobiliams nuolat tenka važiuoti nemažus atstumus iki gydymo įstaigų Klaipėdoje, tad naujasis automobilis - trečiasis centre - buvo labai reikalingas.
    "Renault Traffic" modelio greitosios medicinos pagalbos automobilis pritaikytas gabenti nėščiąsias, gimdyves ir kūdikius. Automobilis aprūpintas būtiniausia medicinine įranga. Yra neštuvai, čiužiniai, įrengta portatyvinė deguonies padavimo sistema, portatyvinė atsiurbimo sistema, infuzinių tirpalų tvirtinimo sistema ir kt.

Perduoti automobilio į Neringos pirminės sveikatos priežiūros centrą atvyko sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.

Neringos pirminės sveikatos priežiūros centras teikia medicininę pagalbą ne tik vietiniams gyventojams - vasaros sezono metu daugiau nei pusės iškvietimų sulaukiama iš kurorto poilsiautojų. Tarp jų - nemažai svečių iš užsienio. Vyriausioji gydytoja Loreta Laurenčikienė juokauja, kad neringiškiai vasarą neturi kada sirgti - juk jiems reikia dirbti. Tad galimybė suteikti medicininę pagalbą šiuolaikiškomis priemonėmis, anot L. Laurenčikienės, yra visos šalies prestižo reikalas.

"Labai džiaugiamės nauju automobiliu, kuris leis dirbti saugiai ir kvalifikuotai suteikti pagalbą", - sakė vyr. gydytoja.

Dviejų greitosios automobilių Neringai ne visuomet pakakdavo. "Dažnai tenka vežti pacientus į Klaipėdą", - pasakojo L. Laurenčikienė.

Kiti du Neringos pirminės sveikatos priežiūros centro turimi automobiliai taip pat nėra seni: vienas pirktas prieš trejus, kitas - prieš vienerius metus. Savivaldybės lėšomis pirktos mašinos yra geros techninės būklės, o tuo šiandien gali pasigirti reta Lietuvos gydymo įstaiga. Anot L. Laurenčikienės, nauji greitosios pagalbos automobiliai - didelis Neringos mero Stasio Mikelio nuopelnas.

Vasarą į pagalbą neringiškiams ir kurorto svečiams yra pasiruošę atvykti du greitosios pagalbos ekipažai. Viename iš ekipažų dirba atvykę pagalbininkai iš Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties. Žiemą budi vienas greitosios pagalbos automobilis.

Suprantama, anot L. Laurenčikienės, vasarą iškvietimų smarkiai padaugėja. Per dieną skubama į pagalbą maždaug nuo 7 iki 20 kartų. Daugiausia iškvietimų gaunama Neringoje vykstant masiniams renginiams.

"Iškvietimai - patys įvairiausi. Dažniausiai pagalbos prireikia traumas patyrusiems dviratininkams ir riedutininkams, taip pat apsinuodijus maistu, persikaitinus saulėje", - pasakojo vyr. gydytoja.

Iš užsienio piliečių į pagalbą dažniausiai skubama pas Neringoje poilsiauti pamėgusius vokiečius. Paprastai tai pagyvenę žmonės.

"Būna, sušlubuoja širdis, o kartais kokios rūkytos žuvies persivalgo", - teigė L. Laurenčikienė.

Gydytoja pridūrė, kad užsienio svečiai jų darbu visada lieka patenkinti - pretenzijų išgirsti dar neteko.

Nauji greitosios pagalbos automobiliai nupirkti ir kitoms šalies gydymo įstaigoms: iš viso - 29. Bendra jų vertė - 2 mln. 568 tūkst. 275 litai (be PVM mokesčio). Vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo numatyta tvarka, skelbiant konkursą jo sąlygose griežtai atsižvelgta į Europos standartų greitosios medicinos pagalbos automobiliams keliamus reikalavimus.

Giedrė PETKEVIČIŪTĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder