Į kurortą pakvies „Palangos dienų“ renginiai

Į kurortą pakvies „Palangos dienų“ renginiai

Jau netrukus Palanga pasipuoš miesto vėliavomis bei kurorto gyventojus ir svečius pakvies minėti ne tik pajūriui, bet ir visai Lietuvai reikšmingus įvykius – Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos 1921 m. kovo 30 d., taip pat – miesto vardo gimtadieniu vadinamą Balandžio 5-ąją – dieną, kai 1253 m. Palanga paminėta Kuršo dalybų tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo akte. Šie istoriniai įvykiai didžiausiame šalies kurorte bus švenčiami visą savaitę – nuo kovo 30 d. iki balandžio 5 d. į kurortą kvies ciklo „Palangos dienos“ renginiai, o šis laikotarpis skelbiamas Palangos vėliavos savaite.

Bendruomenės iniciatyva

Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas, kalbėdamas apie artėjantį šventinį renginių ciklą, akcentavo, jog „Palangos dienos“ – miestui ypatinga šventė. Jos svarbą lemia ne tik istorinis kontekstas, bet ir tai, jog idėja minėti šią visai šaliai svarbią datą kilo kurorto bendruomenės atstovams. Dar daugiau – Palangos iš Šventosios gyventojai raginami būti ne tik „Palangos dienų“ renginių žiūrovais, bet ir patys aktyviai dalyvauti juose – siūlyti idėjas, pristatyti savo rankdarbius Savivaldybėje vyksiančioje kurorto gyventojų sukurtų rankdarbių parodoje, siūlyti eksponatus „Suneštiniam muziejui“.

Vėliavų pakėlimas

Šventinė savaitė kovo 30 d., ketvirtadienio vidurdienį, prasidės iškilmingu Lietuvos, Palangos bei Šventosios vėliavų pakėlimu Nepriklausomybės aikštėje. Stebint bendruomenės atstovams, vėliavas iškilmingai įneš bei miesto merui Šarūnui Vaitkui perduos nuo Kurhauzo atžygiuosiantys pasieniečiai, šauliai, policijos bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai. Šis iki valandos truksiantis renginys – simbolinis žvilgsnis į Palangos bei Lietuvos istoriją, tarsi trumpas istorijos atkartojimas anuometinių įvykių, kuomet iš Palangos pasitraukė Latvijos kariai ir įžengė Lietuvos kariuomenė.

Lietuvos, Palangos bei Šventosios vėliavas iškilmingai pakels miesto vadovas kartu su bendruomenės nariais. „Tai bus įžanga į „Palangos savaitės“ pradžią, Palanga garsiai visai Lietuvai pasakys, kad pradeda švęsti visai Lietuvai svarbius istorinius įvykius, ir pakvies tuo pasidžiaugti visą Lietuvą“, – sakė R. Trautmanas.

Tą pačią dieną 16 val. į Palangos autobusų stotį pakvies Palangos ikimokyklinių įstaigų vaikų kūrybos paroda „Palangos vėliava plevėsuoja“, o 17 val. į viešąją biblioteką – Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės parodos „Pliakalniai“ atidarymo renginys.

Suneštinis muziejus ir parodos

Penktadienį, kovo 31 d., istorija besidomintys palangiškiai ir kurorto svečiai skubės į Kurorto muziejų, įsikūrusį viloje „Anapilis“ – čia 16 val. visuomenės dėmesio lauks „Suneštinis muziejus“. Eksponatams, kuruos kiekvienas miesto gyventojas gali pasiūlyti „Suneštiniam muziejui“, pasak Palangos kurorto muziejaus direktoriaus Jūračio Liachovičiaus, jokie specifiniai reikalavimai nekeliami – kiekvienas gali pasiūlyti tai, kas, jo nuomone, galėtų būti įdomu palangiškiams. O jei gyventojai abejoja, ar jų turimi daiktai, dokumentai ar nuotraukos sudomintų muziejaus lankytojus, visuomet gali pasikonsultuoti su Kurorto muziejaus darbuotojais. „Registruotis į šį renginį miesto gyventojai pradėjo dar kovo viduryje. Jau dabar žinome, kad „Suneštiniame muziejuje“ bus eksponuojamas palangiškiui priklausęs vairuotojo pažymėjimas, išduotas 1937 m., bus ir medalių, šeimos nuotraukų. Beje, viena ekspozicija bus parengta ir iš miesto gyventojų per keletą metų Kurorto muziejui padovanotų eksponatų“, – sakė J. Liachovičius.

Kurorto muziejus lankytojus šią dieną domins ir kitais renginiais – 17.30 val. čia bus pristatoma Aido Jurkšto knyga „Lietuvos švyturių istorija“, taip pat bus eksponuojama Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus Gdanske atvežta Baltijos jūros švyturių paroda bei Latvijos Pavilostos miesto muziejaus paroda, kurioje pristatomas pats miestelis, žvejybos tradicijos ir kitos jūrinės temos.

Pėsčiųjų žygis

Šeštadienį, balandžio 1 d., miesto gyventojai ir svečiai kviečiami pradėti žvaliai – prieš vidurdienį, 11 val.,  startuos jau tradiciniu tapęs pėsčiųjų žygis pajūriu „Gintaro kelias. Palanga – šventoji“ ir akcija „Riedam“, kviečianti šį maršrutą įveikti dviračiais, riedučiais ar kitomis ekologiškomis transporto priemonėmis. Dalyvių registracija prasidės 11 val. Jūratės ir Kastyčio skvere.

„Gintaro kelias. Palanga – Šventoji“ ir akcijos „Riedam“ tikslas – plėtoti glaudesnį piliečių bendradarbiavimą, ugdyti patriotiškumą, pilietiškumą, puoselėti kultūros, istorines tradicijas, užtikrinti prasmingą ir turiningą laisvalaikio praleidimą.

Pasak Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorės Monikos Jarulytės, šis renginys kasmet sulaukia ne tik pajūrio, bet ir kitų miestų gyventojų dėmesio. Bendraminčių būryje smagiai ir turiningai praleisti laiką kasmet norą pareiškia tiek pavieniai asmenys, tiek kariškiai, ugdymo įstaigų atstovai, tad žygeivių amžius yra labai įvairus.

Garbės piliečio regalijos

 Sekmadienis Palangoje ir Šventojoje prasidės itin šventiškai ir bendruomeniškai – šią dieną visų kurorto konfesijų bažnyčiose bus aukojamos šv. Mišios už Palangą ir palangiškius.

11 val. prasidės vaikų ir jaunučių dziudo turnyras, skirtas Palangos krašto prijungimui prie Lietuvos paminėti.

Šventinių renginių ciklo kulminacija galima laikyti sekmadienį, balandžio 2 d., 14 Kurhauze vyksiančią Palangos miesto garbės piliečio regalijų įteikimo ceremoniją. Tai – šventinis renginys, kurio metu ne tik daliai aktyviausių bendruomenės narų bus įteikiamos Palangos miesto vėliavos, bet ir ypatingai pagerbiami Palangai labai nusipelnę asmenys. Palangos miesto garbės piliečio regalijos šią dieną bus įteiktos Gražinai Oškinytei-Eimanavičienei.

Iškilmingą renginį praturtins koncertas „Šventinis reviu“, kurio metu publikos dėmesio lauks Liudas Mikalauskas (bosas), Ona Kolobovaitė (sopranas) bei Audronė Juozauskaitė (fortepijonas).

Palangiškių darbai

Penktadienį 16 val. miesto savivaldybėje bus pristatoma palangiškių ir šventojiškių darbų paroda „Palanga – mano miestas“,

Antradienį, balandžio 4 d., 14 val. Kurhauze rengiama Palangos jaunimo konferencija-diskusija, o 17 val. į Palangos kurorto muziejų pakvies Rimo Bružo filmo „Jūros vartai. Palangos grąžinimas Lietuvai“ pristatymas.   

Laikotarpis nuo kovo 30 d. iki balandžio 5 d. skelbiamas Palangos vėliavos savaite, kurios metu vietos gyventojai, įstaigos, įmonės ir organizacijos savo pastatų fasadus kviečiamos papuošti Palangos miesto vėliavomis.

Pristatys Seime

„Palangos dienų“ organizatoriai džiaugiasi, kad šiais metais šventinių renginių ciklas pirmą kartą peržengs kurorto ribas – „Palangos dienos“ balandžio 5 d., trečiadienį, bus pristatytos Vilniuje, LR Seime. Šio Parlamento galerijoje vyksiančio renginio, kuriame dalyvaus ir miesto bendruomenės nariai, metu bus ne tik akcentuotos Palangai, Šventajai ir visai Lietuvai svarbios datos – kartu tai taps ir šventės „Palangos dienos“ sklaida, Palangos ir Šventosios heraldikos kūrėjų – menininkų Petro Barono bei Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės – parodos „Palanga ir Šventoji  heraldikoje, grafikoje, medaliuose“ pristatymas. Šventinio LR Seime, Parlamento galerijoje vyksiančio renginio metu bus pristatyti Palangos talentai – numatytas Palangą garsinančių ne tik Lietuvoje bet ir Europoje jaunųjų muzikantų, S. Vainiūno mano mokyklos auklėtinių Algirdo Benečio (akordeonas), Manto Leonardo Lizzi (akordeonas), Dominyko Čepio (birbynė) su koncertmeistere Tamara Prokopovič koncertas. Jaunųjų palangiškių mokytojai – Nijolė Daukšienė (akordeonas) ir Jurgis Žalimas (birbynė). Renginį ves Nerijus Stasiulis.

„Idėja pristatyti „Palangos dienas“ Seimo nariams, palangiškiams, gyvenantiems Vilniuje, visuomenės atstovams, „Palangos dienų“ įprasminimas ir sklaida jau už Palangos savivaldybės ribų, labai džiugina. Pristatydami „Palangos dienas“ Seime mes atkreipiame visos Lietuvos dėmesį į tą šaliai itin reikšmingą istorinį faktą, apie kurį ne per labiausiai šalies istorija besidomintys žmonės nelabai ir žino. Tuo pačiu per miestą, per kultūrą primindami istorinį krašto kontekstą, mes kartu Lietuvai pristatysime ir savo talentus. Su šiuo renginiu visuomenei Vilniuje norime padovanoti dovaną – Palangos bei Šventosios heraldikos, regalijų kūrėjų – Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės ir Petro Barono – kūrybos parodą. Šį renginį vainikuos jaunųjų Palangos talentų ir jų mokytojų koncertas Seime“, – kalbėjo R. Trautmanas. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder