Į kapitono namą pretenduoja žemdirbiai

Į kapitono namą pretenduoja žemdirbiai

Kapitonas Sigitas Šileris, pajuokavęs, jog svarbiausia tai, kad pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino namas nebūtų atiduotas batsiuviams, ko gero, net nenumanė, kad šio pastato perdavimo Klaipėdos miesto savivaldybei procedūra yra sustabdyta - į jį pretenduoja Žemės ūkio ministerija. Tad apie jūrinės kultūros įkurtuves šiame name dar anksti kalbėti.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai priklausantis pastatas Sankryžos g. 7 jūrinei uostamiesčio bendruomenei yra labai svarbus, nes turi istorinę vertę. Jame buvo įsikūrusi pirmoji Klaipėdos uosto kapitono tarnyba kartu su pirmuoju kapitonu L. Stulpinu. Sovietmečiu jame veikė garsusis interklubas.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę pastate, kol 2005 metais nebuvo pastatytas Jūrininkų centras Agluonos gatvėje, veikė Jūrininkų klubas, į savo susirinkimus čia rinkdavosi ir Jūrų kapitonų klubo nariai, o vėliau įsikūrė Uosto kapitono tarnyba.

Uosto direkcijai nusipirkus iš AB "DFDS Seaways" pastatą J. Janonio gatvėje, dar pernai balandį Uosto kapitono tarnyba buvo perkelta į jį, tad senasis istorinę vertę turintis pastatas direkcijai tapo nebereikalingas. Jis iki šiol nėra naudojamas.

Prireikė žemės ūkiui

Uosto direkcija jau seniai buvo įkalbinėjama perduoti pastatą Sankryžos gatvėje Klaipėdos savivaldybei, kuri išlaikytų jame jūrinę dvasią. Tam pritarė ir tuometinė Susisiekimo ministerijos vadovybė. Privaloma tvarka buvo atlikta kitų ministerijų apklausa, tačiau nė vienai jų to pastato neprireikė.

Tiesa, turėti jame kelis kabinetus pageidavo Lietuvos metrologijos inspekcijos Klaipėdos apskrities skyrius, tačiau nuspręsta pastato nedalinti. Susisiekimo ministerija ėmėsi inicijuoti pastato perdavimo Klaipėdai procesą, rengti Vyriausybės nutarimo projektą.

Tačiau pernai gruodžio 3 d. norą perimti šį pastatą vis dėlto pareiškė Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM). Tad perdavimo miesto savivaldybei procesas buvo sustabdytas.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius antradienį tvirtino pirmą kartą girdįs tokį dalyką ir patarė kreiptis į ministerijos Valstybės turto valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus specialistus.

Laikinai ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjos pareigas einanti Rūta Dirsienė patvirtino, kad procesas yra sustabdytas dėl ŽŪM pareiškimo, esą ji lyg turinti pirmumo teisę. Pasak R. Dirsienės, šis klausimas tebėra atviras, ir kada jis bus išspręstas, prognozuoti nesiėmė, nes ne viskas priklauso nuo Susisiekimo ministerijos.

Turi likti jūrinė dvasia

Šią savaitę vykusiame savivaldybės Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje jos nariai buvo įsitikinę, kad pastatas Sankryžos g. 7 perduodamas savivaldybei, tad svarstė jo panaudojimo jūrinės kultūros reikmėms galimybes.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės manymu, svarbiausia, jog šis pastatas išlaikytų jūrinį kvapą ir būtų gerai prižiūrėtas. Pasak jos, nieko baisaus, jeigu jį nupirktų, tarkime, kokia nors laivybos kompanija.

Direktorė išsakė dar "žalias" muziejininkų mintis, kad pastatas galėtų tapti Uosto namais. Juose kiekvienas žmogus interaktyvios veiklos principu galėtų susipažinti su uosto veikla - pavyzdžiui, stebėti visą laivo kelią - atvykimą, pakrovimą, iškrovimą ir t. t. Jame galėtų būti eksponuojami kokie nors seni jūriniai mechanizmai. Jūrų krovinių kompanijos "Bega" generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis yra užsiminęs, kad tokių turi.

Be to, čia galėtų būti rengiamos nedidelės konferencijos, seminarai. Panašus muziejus yra Roterdamo uoste (Nyderlandai). Tačiau tam esą reikėtų labai daug pinigų. Pavyzdžiui, Lietuvos banko pinigų muziejui Vilniuje, kuriame galima ne tik apžiūrėti eksponatus bei stendus, bet ir interaktyvių mokomųjų priemonių dėka stebėtojai tampa dalyviais, bankas atseikėjo 3 mln. litų.

Turi derėtis

Kitas variantas - pirmojo uosto kapitono name galėtų įsikurti VšĮ Jūrinės kultūros informacinis centras, kuris organizuotų ir Jūros šventes. Žinoma, labai svarbus yra ir gana brangaus seno pastato išlaikymo klausimas. Vargu ar Klaipėdos savivaldybė norėtų viena tempti tokią naštą.

Koordinacinės tarybos nariai mano, jog prie vieno stalo turėtų sėsti naujasis Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus ir miesto meras Vytautas Grubliauskas ir rimtai aptarti šį klausimą.

"Jeigu būčiau uosto vadovas, to pastato niekam neparduočiau, o įkurčiau jame uosto muziejų", - šmaikštavo minėtos tarybos narys, kapitonas S. Šileris.

Jis sakė, jog nepaisant to, kas ten įsikurs, Jūrų kapitonų klubas prašys įsileisti kapitonus surengti kokį nors iškilmingą susirinkimą ar paminėti reikšmingą datą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder