Į kaimą kraustytis nenori

Į kaimą kraustytis nenori

Prieš kelerius metus socialinio būsto laukiančias daugiavaikes šeimas iš butų miestuose į sodybas kaime perkraustyti sumaniusiai Kretingos rajono valdžiai šių planų teko atsisakyti vos pradėjus juos įgyvendinti. Žmonės nepanoro kad ir ankštus, tačiau miesto pranašumus keisti į gyvenimą kaime.

Prieš ketverius metus Kretingos rajono savivaldybė už 150 tūkstančių litų nupirko dvi sodybas Kartenos seniūnijoje. Apsigyventi jose pasiūlyta socialinio būsto laukiančioms daugiavaikėms šeimoms. Tačiau net septynios eilėje stovinčios šeimos kraustytis į jas atsisakė. Teko gerokai paplušėti, kol pavyko įkalbėti sodybose apsigyventi dvi šeimas. Toks netikėtumas savivaldybės entuziazmo neatšaldė. Paskelbta, kad už apie 250 tūkstančių litų bus perkamos dar keturios sodybos. Tačiau šie planai taip ir liko neįgyvendinti.

Pasak Kretingos rajono mero Juozo Mažeikos, mieste gyvenantys žmonės persikelti į kaimą nenori.

„Minėtus namus Kalniškių kaime pirkome, nes pačios šeimos to pageidavo. Ir mes norėjome, kad jos jame išsilaikytų, turėtų šiek tiek žemės, kurioje galėtų užsiauginti daržovių ir taip pigiau gyventi. O vaikai galėtų eiti į vietos mokyklą. Tačiau, jei žmogus nenori kraustytis gyventi į kaimą, mes jo name prievarta įkurdinti negalime. O žmonės būsto dažniausiai pageidauja mieste ar prie jo. Priežastis labai paprasta - nori susirasti darbą. Mums seniūnijoje kokį tuštesnį namą rasti ir nupirkti yra pigiau, bet jei toje vietovėje nėra darbo, tai ką šeimai veikti. Juk vaikus tai reikia maitinti“, - „Vakaro žinioms“ sakė J.Mažeika.

Tik visai neseniai savivaldybė sulaukė vienos seniūnės paklausimo, ar nebūtų galima nupirkti namą septynis vaikus auginančiai šeimai, esančiai rizikos šeimų sąraše. Taip tikimasi padėti tvarkingam vyrui problemų turinčią jo žmoną ištraukti iš neigiamą įtaką darančios aplinkos.

„Kol kas tai tik pamąstymai. Pasitikslinsime informaciją ir šį klausimą konkrečiai svarstysime rugsėjį. O koks bus sprendimas, nežinau“, - tikino J.Mažeika.

Kretingos rajone socialinio būsto laukia 148 šeimos, iš kurių 34 yra daugiavaikės. Joms savivaldybė padėti bando, per metus nupirkdama vidutiniškai tris butus.

„Nors visi prašo butų pačioje Kretingoje, juos perkame ir Salantuose, Darbėnuose bei Kartenoje. Kaina įvairi. Nuo beveik 20 tūkstančių iki beveik 30 tūkstančių eurų. Viskas priklauso nuo ploto ir vietos. Į prestižinius rajonus nelendame, bet žiūrime, kad būtų ir patogumai. Juk nenupirksi vien plikų sienų. Aišku, vos keli per metus nuperkami butai mūsų nelabai gelbsti. Tačiau nieko daugiau negalime padaryti. Tikėjome, kad situaciją pagerins Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintos lengvatinės sąlygos, kurios leidžia socialinio būsto laukiančioms šeimoms nuomoti butus ir mokėti nuompinigius. Bet patirtis rodo, kad tie, kurie butus nuomoja, nelabai apie tai skelbiasi viešai, nes, gaudami papildomas pajamas, nenori mokėti mokesčių. O ministerija į rankas pinigų oficialiai veiklos nedeklaravusiems neduoda. Tad ir teigiamų pokyčių nesulaukiame“, - teigė J.Mažeika.

Kretingos rajono savivaldybei priklauso 223 gyvenamosios patalpos, iš jų - 59 socialiniai būstai, kuriuose šiuo metu gyvena daugiau kaip 200 asmenų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder