Į akmens amžių - už du milijonus

Į akmens amžių - už du milijonus

Du milijonus litų kainavusi Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainė jos vartotojus, pasak informacinių technologijų (IT) specialistų, nukelia į akmens amžių. "XXI amžiuje ir už tokią sumą buvo galima sukurti kur kas geresnį produktą", - tvirtina pokalbininkai. Patys savivaldybės atstovai naujuoju pirkiniu yra patenkinti, o kitaip manančiuosius vadina "lūzeriais".[CITATA]

Klaipėdos miesto ir visos apskrities savivaldybių svetainės buvo pradėtos kurti 2010 metais, kai buvo gauta Europos Sąjungos (ES) Informacinės visuomenės plėtros programos parama. Septynių savivaldybių interneto svetainėms sukurti buvo skirta 2,16 mln. litų. 323 tūkst. litų iš šios sumos sudaro šalies biudžeto lėšos. Pusė visų pinigų turėjo būti skirta įrangai įsigyti, kita pusė - programavimo ir dizaino sukūrimo darbams.

GRAŽU. Anot savivaldybės atstovų, svetainėje "buvo įdiegtos informacinės sistemos, užtikrinančios sklandų sukurtų viešųjų elektroninių paslaugų teikimą". Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

 

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos IT specialisto Dariaus Kadžio, buvo įdiegtos informacinės sistemos, užtikrinančios sklandų sukurtų viešųjų elektroninių paslaugų teikimą.

"Svetainėje su asmens tapatybės nustatymo mechanizmo pagalba identifikuoti gyventojai įstaigų tinklalapiuose galės pareikšti savo nuomonę įvairiais klausimais. Projekto metu buvo įgyvendintos reitingavimo, apklausų sistemos, užtikrinančios grįžtamąjį ryšį. Buvo sudarytos sąlygos transliuoti savivaldybių tarybų, kolegijų, komitetų posėdžius virtualioje terpėje, užtikrinant galimybę gyventojams susipažinti su sprendimų priėmimo eiga ir regiono politikų darbo procesu, sudarytos galimybės balsavimų rezultatus pateikti savivaldybių tinklalapiuose realiu laiku, iškart po balsavimo", - vardijo D. Kadys.

Jo teigimu, projektas buvo sudėtingas. Kadangi jį teko realizuoti su partneriais šešiose savivaldybėse, o projekto veiklų įgyvendinimą užtikrino net keturių tiekėjų konsorciumas.

Dešimteriopai pigiau

Tačiau vienos uostamiesčio IT firmos vadovas Filipas Borcovas tikina, kad pastaruosius darbus buvo galima atlikti už dešimteriopai mažesnę sumą - 100 tūkst. litų.

"Nepaisant milžiniškos sumos, kuri buvo išleista Klaipėdos miesto savivaldybės svetainei kurti, joje naudojamos sistemos, kurios buvo populiarios prieš 10 metų. IT versle - tai jau akmens amžius. Be to, įvelta daugybė klaidų, neveikia kai kurios funkcijos. O pats svetainės dizainas - primityvus ir nukopijuotas nuo senosios. Bet koks namie privačiai dirbęs programuotojas tokią galėtų sukurti mažiau nei už tūkstantį litų", - aiškino F. Borcovas.

Verslininkas teigė, kad dar prieš pradedant kurti svetainę jo įmonė bendradarbiavo su Klaipėdos savivaldybe.


"Mes teikėme jiems daugybę pasiūlymų, konsultavome. Tačiau paskelbus rangovo konkursą ir perskaitę sąlygas nustebome, kad visi reikalavimai, atrodo, buvo pritaikyti vienai įmonei. Kadangi nesame įrangos tiekėjai, nusprendėme susitarti su viena antrinių "Alnos" įmonių. Tačiau ir jos atstovai, perkaitę sąlygas, atsisakė dalyvauti konkurse. Jie tiesiai šviesiai pasakė, kad laimėti neįmanoma, nes konkursas skirtas vienai konkrečiai įmonei", - pasakojo F. Borcovas.

Jis tvirtina kūręs svetaines daugeliui Lietuvos įmonių, taip pat ir Kaliningrado srities administracijai bei šio miesto merijai. Todėl Klaipėdos miesto savivaldybės konkursas jam atrodė keistas.

"Atrodo, kad jiems nebuvo svarbu kokybė, o tik norėjo išleisti skirtus pinigus. Jei atmestume įrangą, tai visų septynių savivaldybių svetaines būtume sukūrę už 100 tūkstančių", - aiškino F. Borcovas.

Blogiausia Lietuvoje

Beje, ir senoji Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainė buvo įvertinta kaip blogiausia. Krašto institucijų interneto svetainių tyrimą atlikę Europos tarpdisciplininių tyrimų instituto specialistai vertino, kaip jos atitinka Vyriausybės patvirtintų reikalavimų bendrąsias nuostatas. Nustatyta, jog Klaipėdos savivaldybės interneto svetainė bendrąsias nuostatas atitinka 69,2 proc., svetainės struktūra - vos 13,3 proc., o pateikiama informacija - 33,3 proc.

Bendras rezultatas - 36,4 proc., kai geriausiai reikalavimus atitinkančios Elektrėnų ir Vilniaus miesto savivaldybių interneto svetainės įvertintos 98,2 proc.

Tad apmaudu, jei tokio likimo sulauktų ir naujoji svetainė.

Spalvingi partneriai

Klaipėdos svetainės kūrimo konkursą laimėjo sostinės bendrovė "Idamas" su partneriais. Beje, tai buvo vienintelė konkurse dalyvavusi įmonė.

Įdomu, kad vieno iš nugalėtojų partnerio, UAB "Sintagma", vadovas Evaldas Drąsutis 2008 m. pavasarį buvo uždarytas į areštinę. Verslininką demaskavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai, jie iš viso dėl mokesčių vengimo į areštinę buvo uždarę apie 30 solidžių įmonių vadovų.

E. Drąsutis, kaip ir dar keliasdešimt lengvai praturtėti sumaniusių verslininkų, buvo įtariamas, kad už tariamas paslaugas pervedė bendrovės pinigus, kuriuos vėliau gavo grynaisiais. Taip iš valstybės buvo pasisavinta nemaža suma pelno ir pridėtinės vertės mokesčių. Po šio skandalo E. Drąsutis neteko direktoriaus posto, tačiau liko dirbti "Sintagmoje" verslo ir strateginės plėtros direktoriumi.

Nei gera, nei bloga

Tačiau Klaipėdos merijos vadovai nesureikšmina pastebėtų klaidų naujojoje svetainėje ir tiki, kad ilgainiui jos bus pašalintos. Nors mero pavaduotojas Artūras Šulcas ir pripažįsta, kad svetainės kūrimas užtruko per ilgai, tačiau tam jis randa galybę pateisinimų.

"Juk buvo kurta ne vienos savivaldybės svetainė, ir ne tik svetainė. Tai buvo labai sudėtingas projektas, su kuriuo mūsų savivaldybės IT specialistai susitvarkė. Pavyko sukurti griaučius, kuriuos, tikiu, aplipdysime raumenimis ir svetainė bus moderni bei funkcionali", - sakė A. Šulcas.

F. Borcovo priekaištus, esą svetainės sukūrimo konkursas buvo skirtas tik vienai įmonei, A. Šulcas vadina "lūzerio kalbomis".


"Jie galėjo konkursą apskųsti teismui. O jei skundas turėtų pagrindo, per pirmąjį posėdį būtų panaikinti konkurso rezultatai", - aiškino vicemeras.

Tačiau kiti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai buvo kritiškesni. Pasak konservatoriaus Arūno Barbšio, jam apmaudu, kad išleidus tiek pinigų ir tiek ilgai dirbus prie projekto, svetainės iš esmės dar nėra.

"Gaila, kad naujos svetainės dar neturime, o senosios jau neturime. Pats prieš kelias dienas mėginau ieškoti protokolų, ataskaitų, tačiau nieko neradau. Tada dar nebuvo net darbuotojų kontaktų", - kalbėjo A. Barbšys.

Jo kolegė, socialdemokratė Lilija Petraitienė pateikė daugiau pastabų. Ją nustebino, kad norėdamas aprašyti problemą gali rinktis tik iš dviejų punktų - apšvietimo ir duobių.

"Negi Klaipėdoje nėra daugiau problemų?" - stebėjosi politikė.

Jos manymu, svetainė yra per brangi ir labai nepatogi.

"Ji turėtų būti paprastesnė. Taip pat, manau, galėjo būti ir pigesnė. Gaila, kad vis dar gajus požiūris, kad Europos Sąjungos pinigai yra ne mūsų, todėl galime juos švaistyti į kairę ir į dešinę", - apgailestavo L. Petraitienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder