Į  Kuršių marias išplaukė „Germanikos“ laivas

Į Kuršių marias išplaukė „Germanikos“ laivas

Ketvirtadienį vakare Kintuose pirmą kartą Kuršių marias pasiekė baldų fabriko „Germanikos“ kolektyvo pastatytas unikalus senovinis kurėnas, kurio atkūrimas buvo konsultuojamas senovinių laivų meistro Simo Knapkio pagal jo atrastus autentiškus brėžinius.

Surengtoje gražioje šventėje „Germanikos“ atstovai pasipuošė specialiai jiems sukurtais marškinėliais, o laivą į Kuršių marias išlydėjo su senovinėmis tradicijomis. Vyriausiasis laivo statytojas, „Germanikos“ darbuotojas Daivaras Gruzdovas, kuriam teko garbė atidengti laivo vėtrungę, džiaugėsi įgyvendintu tikslu.

Įdėjo daug pastangų

„Pastangų reikėjo daug. Statymas truko keturis mėnesius. Kadangi turėjome stipria komandą – 300 „Germanikos“ narių ir jų šeimos narių – statybos praėjo sklandžiai. Patys esame labai patenkinti, kad prisidėjome prie tokio laivo statybos. Žmonės dirbo po darbo, savo laisvu laiku – atėjo žengti žingsnį istorijos atgalion. Tokį laivą stačiau pirmą kartą. Viskas buvo negirdėta ir nematyta. Gali būti, kad toks laivas yra kol kas vienintelis Lietuvoje“, – sakė D. Gruzdovas, kuris su pirmąją įgula išbandė kurėno tvirtumą.

Šventėje sveikinimo žodį tarė ir „Germanikos“ vadovas Rolandas Baltuonis. Jis dėkojo jaunųjų lyderių komandai, kurios iniciatyva buvo pradėtos laivo statybos.

„Neužilgo mūsų kūrinys, „Germanikos“ laivas, išplauks į savo pirmąją kelionę. Ir labai tikiuosi, kad ji bus labai sėkminga. Vasario mėnesio pabaigoje kartu su jaunųjų lyderių komanda kviečiau jus į šį, atrodo, beprotišką projektą. Nemačiau daug entuziazmo akyse – „kas tas laivas, kaip mes jį statyisime“. Bet mes tai padarėme. Noriu padėkoti jaunųjų lyderių komandai už įdomias idėjas, kaip mus visus suburti vienam tikslui, už plakatus, už šūkį. Nuoširdžiausiai noriu padėkoti visiems „Germanikos“ komandos nariams ir jų šeimoms“, – džiaugėsi R. Baltuonis.

Prie laivo statymo prisidėjo 300 įmonės darbuotojų ir jų šeimos narių. Prieš jo paleidimą į vandenį vaizdo įraše sveikinimo žodį iš Ukrainos tarė ir Nacionalinės ekspedicijos nariai, kurioje yra ir minėtasis S. Knapkis.

„Laba diena, gerbiami „Germanikos“ darbuotojai. Norime jus pasveikinti su šia ypatinga diena. Žinau, kad laivas išbandytas ir bus sėkmingas. Buvo malonu su jumis dirbti“, – susirinkusius sveikino senovinių laivų meistras.

Prie jo savo sveikinimu prisijungė ir žinomas žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

„Pagarba jums visiems, žmonėms, kurie kuria, o ne griauna, kurie stato, o ne ardo. Ant tokių kaip jūs ir laikosi Lietuva“, – sakė E. Jakilaitis.

Prieš pirmąjį plaukimą – ritualai

Prieš laivo paleidimą į vandenį netrūko ritualinių apeigų. Pirmiausia buvo atidengta laivo vėtrungė, kuri yra tarsi kurėno pasas, slaptažodis, iš kurio daug galima pasakyti apie jo šeimininkus.

„Vėtrungė ne tik rodo vėjo kryptį. Ji rodo laivo uostą, kur laivas ilsisi. Mūsų uostas – Kintai. Mūsų šio laivo šeimininkas yra „Germanika“. Per vidurį yra jos logotipas. Kai pamatome vėjo malūnus, žinome, kad „Germanika“ jau arti. Tad nusprendėme, kad tai taip pat atspindi mūsų dvasią. „Germanika“ įsikūrusi prie Vilkyčių, tad Vėtrungės priekyje esantis vilkas simbolizuoja mūsų kaimynus. Svarbiausias elementas – žmonių siluetai. Jie simbolizuoja visą „Germanikos“ komandą“, – laivo vėtrungės simbolius apipasakojo „Germanikos“ vadovas R. Baltuonis.

Po atidengtos vėtrungės patyręs žvejas Remigijus Rimkus pradėjo ritualines apeigas – druska apibarstė dalį kurėno. Po to mergaitės į laivo pirmagalį įmetė svogūnų, kad išbaidytų piktąsias dvasias. Pirmosios įgulos nariai buvo apdovanoti šermukšnių kekių vainikais, duona ir alumi, kuriuo buvo apšlakstyti kurėno bortai. Įgulos kapitonas Laurynas buvo įpareigotas šermukšnių keke apvesti visą laivą ir ją pakabinti kurėno priekyje.Komanda su savimi plukdė ir nendrių rišulius, kurie senais laikais buvo tarsi gelbėjimosi priemonės.

Įgulos kapitonui Laurynui davus ženklą virvė, laikiusi laivą, buvo nukirsta. Kurėnas „Germanikos“ darbuotojų pastangomis buvo stumiamas į vandenį. Ir nors trumpam jis įklimpo krante, po keliolikos minučių jis atsidūrė pačiose Kuršių mariose, taip papildydamas senovinių Kuršių marių laivų flotilę.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder