Gyventojai pritaria Saulės laikrodžio atstatymui

Gyventojai pritaria Saulės laikrodžio atstatymui

Lietuvos gyventojų manymu, Saulės laikrodis Nidoje turi būti atstatytas toks, koks buvo iki uragano nugriovimo.

Rinkos tyrimų bendrovė "GfK CR Baltic“ Neringos savivaldybės užsakymu atliko tyrimą, kurio metu Lietuvos gyventojų buvo teirautasi apie Saulės laikrodžio Nidoje atstatymą. Apklausos metu buvo teiraujamasi tų gyventojų nuomonės, kurie teigė žinantys Nidoje, ant Parnidžio kopos esantį Saulės laikrodį.

Remiantis tyrimu, Saulės laikrodį Nidoje žino 52 procentai Lietuvos gyventojų. Dauguma respondentų (73 proc.), žinančių Saulės laikrodį, mano, kad jis turi būti atstatytas. 22 proc. mano, kad turi būti palikta esama padėtis, paaiškinant laikrodžio istoriją. Tik 3 proc. mano, kad Saulės laikrodis turi būti likviduotas.

Rugpjūčio 3–11 dienomis atlikto tyrimo metu buvo apklausti 1 024 respondentai. Apklausa atlikta respondentus apklausiant telefonu, klausimyną suderinus su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

Atsižvelgdama į apklausos duomenis, Neringos savivaldybės administracija kreipėsi į Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją, prašydama pritarti Parnidžio kopos sutvarkymo Nidoje projektui.

1995 metais ant Parnidžio kopos pastatytas horizontalus Saulės laikrodis-kalendorius, suprojektuotas remiantis tradiciniais gnomonikos (saulės laikrodžių kūrimo mokslas) principais, pasitelkus šiuolaikines skaičiavimo technikos galimybes. Tam, kad laikrodžio stelą būtų patogiau transportuoti, akmenį teko pjauti į du gabalus. 1999 m. uraganas "Anatolijus“ stelą ties pjūviu sulaužė. Greitai bus 11 metų, kaip Neringos savivaldybė derina Saulės laikrodžio atstatymo darbus.

Saulės laikrodis ant Parnidžio kopos yra gerai apgalvotas daugiaplanis sprendimas, pratęsiantis baltų genčių senosios astronomijos tradicijas. Analogiškais Saulės laikrodžio principais buvo statomos pirmosios Lietuvos astronominės stebyklos, skirtos kalendoriniams matavimams.

Parnidžio kopa - ideali vieta tokiam astronominiam prietaisui, mat nuo kopos atsiveria absoliutus matematinis horizontas. Nuo šios vietos galima stebėti kaip saulė kyla iš marių ir leidžiasi į jūrą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder