Greitoji pagalba – vėžlio žingsniu

Greitoji pagalba – vėžlio žingsniu

Kretingos turgavietėje pusamžiui vyrui staiga susmukus, prekiautojos bendruoju pagalbos telefonu iškvietė medikus, tačiau pagalbos sulaukė kone po valandos. Tuo pasipiktinusios įvykio liudytojos kreipėsi į redakciją, prašydamos paviešinti šią situaciją.

Pagalba - iš Palangos

„Praėjusį trečiadienį, apie 10 val., vyras griebėsi už krūtinės: moterys, padėkit, duria į širdį, sušuko ir susmuko. Šalia buvę žmonės tuoj paskambino į Bendrosios pagalbos centrą (BPC). Prošal ėjusi gydytoja Vita Motužienė išsyk pripuolė - ji darsyk kvietė pagalbą. Nesulaukdami greitosios, patys ieškojome vaistų – aspirino, nitroglicerino“, - pasakojo laišką su 6 liudytojų parašais į redakciją atnešusi Stasė Tautavičienė.

„Vaizdas buvo toks: sėdi žmogus, susiėmęs už krūtinės, - labai panašu į stenokardijos priepuolį. Pati dar paskambinau telefonu 112 į Greitosios medicinos pagalbos dispečerinę Klaipėdoje. Pasakė, kad greitoji jau išsiųsta“, - pasakojo šeimos gydytoja V.Motužienė.

Greitosios medicinos pagalbos automobilis iš Palangos, įvykio liudytojų teigimu, atvyko tik po 45 min. po pirmojo skambučio į BPC.

„Jeigu šitiek laiko reikia laukti, pranešus apie širdies priepuolį, išvis nesuprantu, kaip dirba tas Bendrosios pagalbos centras. Gerai, kad pastarasis atvejis buvo laimingas – vėliau sužinojau, kad padarė žmogui kardiogramą ir paleido. Betgi toks delsimas galėjo užsibaigti ir mirtimi. Žiūrėjau TV laidą, kai už 3 min. kelio nuo namų buvo Greitosios pagalbos skyrius, bet medikai atvyko tik po pusvalandžio ir jų nesulaukęs vyras mirė“, - tvirtino gydytoja.

V.Motužienė tvirtino, jog šeimos gydytojai tarpusavyje kelia problemą, kad dabartinė greitosios pagalbos teikimo sistema, kai medikus tenka kviestis per BPC, nėra normali. „Pagalba – čia pat, bet siunčia iš kitų miestų. O jeigu ekstra atveju žmogus nukraujuotų? Tai būtų absoliutus medicinos pagalbos nonsensas. Beje, kurgi tie, kurie daro reformas, varinėdami greitosios automobilius po apskritį, čia įžvelgia kuro ekonomiją?“ - stebėjosi medikė.

Iškvietimus koordinuoja dispečerinė Klaipėdoje

Kretingos rajono gyventojus aptarnauja 3 Greitosios medicinos pagalbos komandos: 2 automobilius turi Kretingos PSPC ir 1 - Salantų PSPC.

Kretingos ligoninės Priėmimo - skubios pagalbos skyriaus vedėja Ana Tranauskienė teigė pati tądien dirbusi ir gerai žinanti situaciją. „Visi trys automobiliai tuo pat metu buvo išvykę pagal iškvietimus. O į pastarąjį įvykį buvo atsiųstas iš Klaipėdos grįžtantis į Palangą, jį ir nukreipė į Kretingą“, - tvirtino ji.

Anot A.Tranauskienės, tokių atvejų, kai pagalbos laukiama taip ilgai, tepasitaiko išimtinais atvejais. „Nėra gerai, kad žmonėms tenka skambinti ne tiesiogiai į mūsų skyrių, o į BPC telefoną. Anksčiau patys atsakydavome už savo rajono iškvietimus: žmogus paskambindavo 03 tiesiai į Kretingos Greitosios medicinos pagalbos skyrių ir galėdavome reaguoti operatyviai. Dabar nuo mūsų niekas nebepriklauso: skambinat 112 ir mus jungia su Klaipėdos greitosios pagalbos dispečerine, kuri koordinuoja iškvietimus ir skirsto automobilius po Klaipėdos, Skuodo, Kretingos rajonus bei Palangą“, - kalbėjo A.Tranauskienė.

Medikė nemano, kad būtų įmanoma grįžti prie ankstesnės sistemos, nes į BPC įdiegimą investuota pernelyg daug pinigų.

*

LR Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Giedrės Maksimaitytės komentaras:

-Taip, kad išsyk atvyktų greitoji medicinos pagalba, nebūdavo nė sovietmečiu, - medikų tekdavo palaukti 10 – 20 min. Tačiau apima siaubas, išgirdus, kad medikų pagalbos teko laukti 45 min. Informaciją apie šią situaciją perduosiu ministro pavaduotojui ir pateiksime raštišką atsakymą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder