Greitoji medicinos pagalba - vėl "prichvatizacijos" taikinyje?

Greitoji medicinos pagalba - vėl "prichvatizacijos" taikinyje?

Vargu ar jau praėjo dešimtmetis kai Šilutės pirminis sveikatos pagalbos centras (PSPC) atlaikė Greitosios medicinos pagalbos padalinio (GMP) privatizacijos vajų. Šilutiškiai gerai pamena minėto kolektyvo protestą prieš savivaldybės Tarybos langus.

Tuomet už rajono valdžios vairo buvo meras Arvydas Jakas, administracijos direktorius Virgilijus Pozingis. Ir jie nedrįso draskyti savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, kai jos tuometinė vadovė Jadvyga Ažukaitinė su visu kolektyvu vieningai pasipriešino suplanuotai privatizacijai. Tuomet Šilutės GMP privatizacijos norėjo vietos privačių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų verslininkai.

Savivaldybės Tarybos Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Evardas Vitkauskas viešai prabilo apie naują galimą valdančiosios daugumos suokalbį perleisti Šilutės GMP privačiai įmonei. Pasak E.Vitkausko, Šilutės PSPC Greitosios medicinos pagalbos padalinio įsigeidė privati Vilniaus medicinos įstaiga, kuri glaudžia nerentabilius, prastai valdomus savivaldybių GMP padalinius.

Buvo skundas ir jo paneigimas

Rajono politikas E.Vitkauskas „Šilutės naujienoms“ kalbėjo, kad jam buvęs nemažas galvosūkis - kodėl valdančioji koalicija nei iš šio nei iš to ėmė ir nepatvirtino Šilutės PSPC vadovo Liutauro Indriuškos 2013 m. veiklos ataskaitos. Juolab, kad įstaigos metų veikla buvusi pelninga - viršpelnis per 100 tūkst. litų, įstaigoje įdarbinta naujų gydytojų, pasirengta naujoms paslaugoms, prisirašiusiųjų skaičius padidėjo 150 žmonių ir jau perkopė 8200. Įstaiga turi pelningai veikiantį GMP padalinį, kurio metinė apyvarta 1,8 mln. Lt. Tokių rezultatų neturi nė viena kita savivaldybės ar privati pirminio sveikatos priežiūros įstaiga.

E.Vitkauskas tikrai nepatikėjo, kad valdančiosios koalicijos politikams, nusprendusiems nepatvirtinti vadovo ataskaitos, tapo svarbus 5 Šilutės PSPC garbingo amžiaus medikių raštas - skundas. Valdžiai jos skundė, kad yra nepatenkintos L.Indriuškos darbu, per mažai su jomis tariamasi ir svarbiausia, kad jis neturi medicininio išsilavinimo. Juolab, pasak E.Vitkausko, įstaigos likusi darbuotojų dalis (30 pasirašiusiųjų) raštu paneigė savo penkių kolegių priekaištus vadovui ir paprašė jų nuomonės netapatinti su viso kolektyvo darbuotojų nuomone.

„Yla iš maišo...“

Valdžios nemalonės priežastis L.Indriuškai, pasak E.Vitkausko, išlindo kaip yla iš maišo pati - savaitę po Savivaldybės Tarybos posėdžio.

E.Vitkauskas „Šilutės naujienoms“ pasakojo, kad asmeniškai su juo susitiko vienas Vilniaus medicinos įstaigos vadovas (E.Vitkauskui žinoma pavardė ir įmonės pavadinimas), kuris be jokių užuolankų prašė netrukdyti Šilutės PSPC Greitosios medicinos pagalbos padalinio privatizacijai. Vilnietis įtikinėjo, kad su savivaldybės valdančiąja dauguma jau sutarta ir kad jis norėtų, jog jis ir likusieji opozicijos politikai netriukšmautų.

Pasidomėjus kokiomis sąlygomis vilniečio įmonė norėtų perimti Šilutės GMP padalinį ir kokia iš to nauda Šilutei, verslininkas sakė, kad padalinį perimtų panaudos sutartim, įsipareigotų palikti darbo vietose didesnę dalį darbuotojų, nupirktų kelis garažus. Ir dar žiupsnis pažadų apie technikos ir įrangos atnaujinimą.

E.Vitkauskas kalbėjo iš verslininko supratęs, jog pelningai veikiančią Šilutės GMP sumanyta net ne privatizuoti, o tiesiog perduoti privačiai įmonei be jokio deramo užmokesčio į savivaldybės biudžeto kasą.

Užkirsti kelią užmačioms

E.Vitkauskas „Šilutės naujienoms“ sakė, kad nusprendė paviešinti apie kuriamus verslininko ir galimai savivaldos valdžios planus GMP padalinį atimti iš Šilutės PSPC. Jo nuomone, gal toks poelgis užkirs kelią užmačioms pasipelnyti.

E.Vitkausko nuomone, Šilutės PSPC veikia sėkmingai, o jos GMP padalinys yra nemaža šios sėkmės garantija. Jo nuomone, Šilutės PSPC darbuotojai ir jos vadovas daug padarė, kad savivaldybė jaustųsi užtikrinta ir galinti įgyvendinti jai deleguotą funkciją dėl pirminės sveikatos priežiūros rajono gyventojams. E.Vitkauskas mano, kad sėkmingai veikianti savivaldybės PSPC gali praplėsti savo veiklą bet kurioje seniūnijoje ar gyvenvietėje, jeigu tik atsirastų toks poreikis.

Valdžia paneigia gandus

Savivaldybės mero pavaduotojas V.Pozingis, kuriam deleguota kuruoti rajono sveikatos priežiūrą ir kuris yra Šilutės PSPC Stebėtojų tarybos pirmininkas „Šilutės naujienoms“ pareiškė apie GMP atskyrimą nuo Šilutės PSPC ir padalinio privatizavimą nieko nėra girdėjęs ir su niekuo apie tai nesitarė.

Jis sakė manantis, kad GMP padalinys veikia sklandžiai ir kad nėra jokios būtinybės jo atidalinti nuo Šilutės PSPC.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder