Gintaro įlanką puoš baltų legendos

Gintaro įlanką puoš baltų legendos

Juodkrantėje esanti Gintaro įlanka šiemet pasipuoš ypatingomis nendrinėmis skulptūromis, jos prabils baltų legendų motyvais.

Menininkų simpoziumą rengiantis Kuršių nerijos nacionalinis parkas (KNNP) pirmąkart nutarė skelbti atvirą tarptautinį konkursą nendrinėms skulptūroms sukurti. Jos Gintaro įlankoje atsiras iki birželio 1-osios ir stovės iki rudens lygiadienio. Rugsėjo 23 dieną skulptūros bus sudegintos per teatralizuotą renginį. Kartu bus paminėta Baltų vienybės diena.

Tradicija Gintaro įlanką papuošti nedrinėmis skulptūromis ir jas sudeginti per rudens lygiadienį radosi prieš 11 metų Juodkrantės menininko Alberto Danilevičiaus galvoje.

„Prisimenu, įstrigo šiaudinių skulptūrų deginimo renginiai Vilniuje, todėl sugalvojau ir Kuršių nerijoje ką nors panašaus padaryti. Pirmąją nendrinę skulptūrą teko statyti ne pavasarį, o vasarą, ir ji buvo skirta Joninėms“, - LŽ pasakojo juodkrantiškis. Palyginti nedidelę, lengvą skulptūrą jis tąkart nuplukdė viena valtimi ir pastatė ant specialiai įsmeigtų kuolų Gintaro įlankos viduryje.

„Dabar jau statome gerokai didesnes, sunkesnes nendrines skulptūras, jų įlankoje būna penkios šešios. Vienai skulptūrai nugabenti prireikia dviejų valčių. Trečia būna aptarnaujanti“, - sakė A. Danilevičius.

Skulptūrų statytojai priversti gramzdinti valtis, kai kada tam neužtenka kelių žmonių svorio, tad pilamas ir vanduo. „Reikia, kad valtys nugrimztų su skulptūromis, ir mes galėtume jas ištraukti. Kartą teko įkristi į vandenį, kai traukiau jau sudegintų skulptūrų kuolus“, - prisiminė menininkas.

Paklaustas, ar dalyvaus paskelbtame konkurse, A. Danilevičius sakė to nežinantis. „Turiu kitų projektų. Be to, užpernai tarsi gavau ženklą: vieną mano skulptūrą stiprus vėjas nunešė iš Juodkrantės į Dreverną. KNNP darbuotojams teko organizuoti jos parplukdymą. Pamaniau, kad mano misija Gintaro įlankoje jau baigta, reikia leisti kitiems pasireikšti“, - atviravo jis.

Anot KNNP direktorės Aušros Feser, šiemet iš Kultūros rėmimo fondo pavyko gauti 3 tūkst. eurų menininkų simpoziumui surengti ir nendrinėms skulptūroms gaminti. Pirmąkart geriausius darbus atrinks speciali komisija, menininkai gaus ne tik nemokamą nakvynę, maitinimą, bet ir honorarą.

„Norime įrengti originalią, didelės meninės vertės skulptūrų ekspoziciją, kurią bus galima lankyti viso vasaros sezono metu. Šiemet tema - baltų tautų legendos. Konkurse galės dalyvauti ir Latvijos menininkai, nes siekiame įsitraukti į Baltų vienybės dienos minėjimą per lygiadienį, kai deginamos skulptūros”, - LŽ sakė ji.

Komisija atrinks penkis geriausius skulptūrų eskizus ir pakvies jų autorius dalyvauti skulptorių kūrybinėje stovykloje Juodkrantėje. Skulptūrų eskizai KNNP direkcijoje priimami iki gegužės 4 dienos.

„Baltų legendų tema pasirinkta neatsitiktinai. Kuršių nerija garsėja legendinėmis vietomis. Pati Gintaro įlanka yra apaugusi legendomis, nes ji susijusi su gintaro kasimu, žymiuoju Juodkrantės gintarinių amuletų lobiu. Per legendas grįžtame į praeitį, gręžiamės į savo savastį, baltišką prigimtį ir istoriją“, - teigė A. Feser.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder