Gargžduose - šedevrai iš brangakmenių dulkių

Gargžduose - šedevrai iš brangakmenių dulkių

Vienintelis toks pasaulyje menininkas, ant aguonos ir ryžio grūdo ar ant žmogaus plauko sukurtais šedevrais - armėnas Vladimiras Kazarianas - dirba tarp širdies dūžių, sulaikydamas kvapą ir nemirksėdamas, kad būtų tinkamas pirštų pulsavimas. Jo 28 ypač mažų apimčių darbų paroda "Pasaulio stebuklai" iš JAV pirmą kartą atkeliavo į Lietuvą, į Gargždų krašto muziejų.

"Jerevane gyvenantis menininkas, kurio darbų yra Luvre ir kituose garsiausiuose pasaulio muziejuose, o tarybiniais metais jo darbus įteikdavo į Armėniją atvykusiems pasaulio galingiesiems, jau yra sulaukęs 90-ies. Bet jis dirba toliau, daro tai, ką darė visą savo gyvenimą" - sakė "Fantasy" įmonės direktorius, parodos kuratorius Norairas Armenas Arutiunianas.

KARAVANAS. Sunku patikėti: karavanas eina.

Jis išdavė, jog miniatiūrų genijus šiuo metu kuria darbą, sujungiantį Lietuvos, Latvijos ir Estijos motyvus: Vilniaus katedros, Rygos laisvės statulos ir Senosios Talino rotušės statulėles.

Parodoje matėme mažiausią pasaulyje, 7 milimetrų dydžio, smuiką, kuris dar ir griežia, judančią Kristaus galvą ant žmogaus plauko, adatos skylutėje telpančių 70-ies kupranugarių karavaną su varovais - kaip ir kitus eksponatus, padidintus 100 kartų. Viename išgręžtame plauke skulptorius V. Kazarianas sugebėjo sutalpinti pilną žmonių stadioną ir futbolininkus. Leonardo da Vinčio portretas - ant ryžio grūdo. Nuostabi ir raudonų rožių puokštė, kurios žiedlapiai sukurti iš žuvies žvynelių, o stiebeliai - iš žmogaus plaukų.

Mini eksponatai yra patalpinti specialiose stiklinėse kolbose, kuriose kiekvienam eksponatui atskirai sumontuoti galingesni mikroskopai. Šie miniatiūrų šedevrai atskleidžia menininko galimybes kurti neįprastą žanrą, nuostabų talentą ir neribotas žmogaus galimybes. Tai meno kūriniai, neturintys analogų pasaulyje.

Visus darbus menininkas padarė rankomis pagal savo sukurtą techniką, kuri reikalauja sunkaus ir kruopštaus darbo, nuostabios vaizduotės, estetinio skonio ir neįtikėtinos ištvermės. Miniatiūrų gamybai menininkas iš plieno ir deimantų pats kuria instrumentus, nes jų nenusipirksi. Pavyzdžiui, teptuką, kuriuo piešia įžymybių portretus ant ryžio grūdo, meistras pasigamina iš 1/100 žmogaus plauko. Kartais įrankį sukurti trunka ilgiau nei patį šedevrą - tam prireikia trijų ar keturių mėnesių.

PUOKŠTĖ. Raudonų rožių puokštė, sukurta iš žuvies žvynelių.

 

Kuriant tokią mini miniatiūrą sunkiausia yra suderinti savo kūno, rankų, pirštų judesius su kvėpavimu, širdies plakimu, akių vokų virpesiu. Tik tokiu būdu galima sukurti auksinę blusą, tupinčią ant žmogaus plauko galiuko arba Arnoldo Švarcenegerio mini skulptūrą.

Medžiagos, kurias jis naudoja kūrybai - siuvimo adatos, degtukai, žmogaus plaukai, gintaras, auksas, aguonų ir ryžių grūdeliai, dramblio kaulas ir brangakmenių dulkės.

Miniatiūrų paroda "Pasaulio stebuklai" sulaukė didžiulio pasisekimo. Kaire tūkstančiai žmonių stovėjo eilėse, kad pamatytų Egipto piramidės miniatiūrą, o Jungtinėse Valstijose jau 10 metų sėkmingai veikia kilnojamoji V. Kazariano miniatiūrų paroda, kuri patenka į pirmąjį nuostabiausių reginių pasaulyje dešimtuką.

Ant ryžio grūdo išraižytas "Monos Lizos" atvaizdas yra saugomas Luvre. Už sukurtą mažiausią pasaulyje septynių milimetrų smuiką, kuriuo galima groti, miniatiūrų kūrėjas buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą.

"Šis retų talentų žmogus yra ne tik puikus menininkas - tapytojas ir skulptorius, dailininkas ir išradėjas, bet taip pat ir filosofas, mąstytojas, rašytojas ir poetas. Jo devizas - padaryti neįmanoma įmanomu. Visa tai, ką jis paima į rankas, virsta nepakartojamu šedevru, gryniausiu grožio pavyzdžiu bei žavesiu", - sakė parodos kuratorius.

Informacija

Parodą "Pasaulio stebuklai" galima pamatyti Gargždų krašto muziejuje (Sodo g. 5). Paroda veiks iki 2012 m. balandžio 16 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder