Gargždai lįs iš šešėlio

Gargždai lįs iš šešėlio

Klaipėdos rajono savivaldybė, kurios centras yra Gargždų mieste, vėl bando atsiriboti nuo uostamiesčio pavadinimo ir nori pasivadinti Gargždų savivaldybe.

Klaipėdos rajono valdžia artimiausiu metu ketina rengti gyventojų apklausą ir išsiaiškinti, ar jie sutiktų gyventi Gargždų savivaldybėje.

Keisti pavadinimą Klaipėdos rajoną paskatino Vyriausybės planai po poros metų naikinti vadinamąsias žiedines savivaldybes, kai tokiu pat pavadinimu yra ir miestų, ir rajonų savivaldybės.

„Poreikis keisti pavadinimą atsirado norint pagaliau išgryninti rajono savivaldybės tapatybę. Mūsų rajonas yra vienintelis šalyje, kurio centras yra visai kitame mieste.

Vis dar pasitaiko, kai rajonui skirta korespondencija atsiduria Klaipėdos miesto savivaldybėje, o uostamiesčiui skirti dokumentai atkeliauja į Gargždus“, – kalbėjo Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas.

Dėl pavadinimo rajono taryba ketina balsuoti kovą. Pavadinime nebeliktų žodžio „rajonas“, kurį meras vadina sovietmečio reliktu.

Klaipėdos rajono valdžia pavadinimą keisti bandė 2000 metais, bet tąkart buvo nutarta, kad tokie pokyčiai brangiai kainuos ir sukels daug nepatogumų gyventojams.

„Pakeitus pavadinimą įstaigoms teks keisti spaudus, iškabas, perspausdinti blankus, tačiau tai išsprendžiamos problemos.

Manau, kad savivaldybei pavadinimo keitimas daugiau kaip 10 tūkst. eurų nekainuos, o gyventojams tereiks perregistruoti nekilnojamąjį turtą. Jei tai kainuos brangiai, taryboje svarstysime dėl kompensavimo“, – sakė V.Dačkauskas.

Rajono tarybai nutarus keisti savivaldybės pavadinimą, tam dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas. Meras tikisi, kad šalies valdžios sprendimas bus palankus.

Buvo padaryta išimtis

Po Antrojo pasaulinio karo Klaipėdos rajono centras buvo Klaipėdoje, tačiau 1950 metais jis buvo perkeltas į Gargždus.

Beveik prieš 40 metų čia dirbti atvykęs V.Dačkauskas girdėjo istoriją, kad vieninteliam Klaipėdos rajonui pavyko perkelti į kitą miestą dėl tuomečio rajono vadovo bičiulystės su Lietuvos komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi A.Sniečkumi.

V.Dačkausko manymu, jei tai nebūtų įvykę, Gargždai būtų likusi tokia pačia gyvenviete kaip ir kokie Dovilai. 1957 metais Gargždai turėjo vos 800 gyventojų, o dabar čia gyvena apie 15 tūkst. žmonių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder