Galvosūkis politikams – susikirtę gyventojų ir verslininko interesai

Galvosūkis politikams – susikirtę gyventojų ir verslininko interesai

Maciuičių ir Kalniškės kaimų gyventojai įsitikinę, kad kaimynystėje vystoma plastmasės perdirbimo veikla kenkia jų gyvenimo kokybei. Tačiau daug metų šioje srityje besisukantis verslininkas Vidas Puidokas žmonių baimes vadina „Neopet sindromu“ ir tikina esą jos nepagrįstos. Kieno pusėn stoti, prieš Naujuosius metus sprendė Klaipėdos rajono savivaldybės taryba.

Pažėrė daug priekaištų

Politikams buvo pateiktas tvirtinti V. Puidoko individualios įmonės vykdomos veiklos (antrinis perdirbimas) sanitarinės apsaugos zonos ribų nustatymo specialusis planas. Informuota, jog Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus išvada teigiama, tvirtinti galima.

Tačiau politikus suabejoti privertė Maciuičių ir Kalniškės kaimų gyventojų raštiškas kreipimasis. Pastarajame pažerta daug priekaištų. Akcentuota, jog V. Puidoko IĮ plastmasės atliekų antrinio panaudojimo veiklos gamybinės teritorijos gretimybėse yra 26 vienbučiai gyvenamieji namai ir apie 105 gyventojai. Šioje vietoje jie kūrėsi tikėdamiesi gyventi saugioje, švarioje aplinkoje.

Kreipimesi išreikštas pasipiktinimas, kad įmonės plastiko atliekos yra sandėliuojamos atviroje teritorijoje. Tad, anot Maciuičių ir Kalniškės bendruomenės pirmininkės Alinos Petkevičienės, kai pakyla vėjas, jos pradedamos nešioti. Be to, įmonė neturi vandentiekio, vandens nuotekų šalinimo, kanalizacijos tinklų, todėl, pasak gyventojų, galima daryti prielaidą, kad yra daroma žala greta tekančiai Minijai.

Jaučiasi it užburtame rate

Nuo 2005 metų veiklą vystantis V. Puidokas, paklaustas, kaip vertina gyventojų priekaištus, atsakė: „Dauguma čia serga „Neopet sindromu“. Aš taip vadinu. Tačiau mūsų vystoma veikla kitokia, kaminų neturime ir neišmetame kenksmingų medžiagų. Tik sumalame panaudotą plastiką ir iš jo gaminame žvakių kasetes, plėvelę, detales paletėms. Per metus perdirbame apie 600 tonų plastmasės. Iš pradžių gyventojai mums priekaištavo dėl esą didžiulio triukšmo ir sklindančių nemalonių kvapų. Atlikome laboratorinius tyrimus, vėliau atvyko ir higienos specialistai – triukšmas nebuvo viršijamas. Jei darytume ką nors kenksmingo, jau seniai būtume pakliuvę ir aplinkosaugininkams“, – dėstė V. Puidokas.

Pasiteiravus, kaip tokią veiklą įmanoma vystyti be vandentiekio, vandens nuotekų šalinimo, kanalizacijos tinklų, pašnekovas informavo, kad yra biotualetas, taip pat veikia uždara vandens sistema: „Mes pasinaudojame vandeniu ir grąžiname jį atgal.“ Anot jo, tam, kad būtų galima atlikti požeminius darbus, reikia techninio projekto. Juo remiantis būtų planuojamas vandentiekis, sprendžiami higienos klausimai. „Dabar ir pastatai aptriušę – reikia tvarkyti. Be to, svarbu žmonėms sudaryti tinkamas darbo sąlygas – sėdim kaip zuikiai susispaudę. Reikia ir sandėliavimo patalpų. Tačiau kol nėra patvirtintas sanitarinės apsaugos zonos ribų nustatymo specialusis planas, tol negalime rengti techninio projekto. Esame lyg užburtame rate“, – dėstė verslininkas.

Abejonės dėl legalumo

Tarybos nariai sprendimo projektą dėl sanitarinės apsaugos zonos ribų nustatymo specialiojo plano patvirtinimo atidėjo. Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, paprašytas paaiškinti priežastis, atsakė: „Kilo neaiškumų dėl įmonės veiklos legalumo, dėl planavimo tikslų ir uždavinių įgyvendinimo rengiant specialųjį planą (plano rengėjas buvo įsipareigojęs suderinti visų suinteresuotų pusių interesus), dėl prieš pat posėdį gauto Maciuičių kaimo gyventojų kolektyvinio skundo, kuriame gyventojai iš principo nepritaria planuojamai ūkinei veiklai.“ Atidėdama sprendimo priėmimą, Savivaldybės taryba kartu įpareigojo merą kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos, kad būtų išsiaiškinta, ar V. Puidoko individualios įmonės veikla legali, atsižvelgiama į galiojančius statybos techninius reglamentus.

Meras užsiminė, kad šiuo atveju specialiojo plano rengėjas, nesutikdamas su Savivaldybės tarybos sprendimu, gali kreiptis į Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje dėl savo interesų gynimo, vadovaudamasis Teritorijų planavimo įstatymo 18 str. 6 p. Vyriausybės atstovė, išnagrinėjusi prašymą, priima sprendimą dėl reikalavimo teikimo ar neteikimo Savivaldybės tarybai.

KOMENTARAI

Vėžaičių seniūnijos seniūnas Liudas LAUKAITIS: „Sunku vertinti susiklosčiusią situaciją. Gyventojai turi teisę išreikšti savo nuomonę. Vis dėlto jei sakyčiau, kad jie 100 proc. teisūs, nebūčiau objektyvus. Sunku stoti į kurią nors pusę. Jei gyvenčiau arčiau vykdomos veiklos, gal ir būčiau gyventojų pusėje. Gal jie išties jaučia nemalonius kvapus, triukšmą? Bet kuriuo atveju viską įvertins ir priims sprendimą atitinkamos institucijos.“

Maciuičių seniūnaitė Jolanta JUCIENĖ: „Atstovauju paprastiems žmonėms. Kai pirkome sklypus, statėme namus, tikėjomės gyventi ramiame ir tvarkingame kaime. O ką turime dabar? Planuojama tokia veikla, kuri gali būti bomba ne tik Maciuičių kaimo, bet ir Gargždų miesto gyventojams. Todėl turėtume kovoti bendromis pastangomis. Ar išties jau dabar jaučiame nemalonius kvapus ir kenčiame nuo triukšmo? Mes gyvename šiek tiek toliau, be to, į namus grįžtame tik pernakvoti, tačiau įsikūrusieji arčiau vystomos veiklos skundžiasi. Įdomu, ką daro mūsų aplinkosaugininkai, dabar Minijon teka purvini upeliai...

Nenorime, kad mūsų kaimynystėje būtų vystoma tokio pobūdžio veikla, todėl nesitaikstysime, neisime į kompromisus. Esame pasiruošę kreiptis į ministeriją, aukštesnes instancijas, kad apgintume savo teises.“

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos agentūros vyr. specialistas Algimantas PAGOJUS: „Ar tikriname V. Puidoko vykdomą veiklą? Žinoma, per 2012 m. buvo atlikti 2 planiniai patikrinimai. Jie turi taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, tad ir gyventojus, kuriems kas nors neaišku, kviečiame atvykti pas mus, viską parodysime, paaiškinsime. Jei būtų teršiama Minija, būtume pamatę, dabar jie net nenaudoja gamyboje vandens. Be to, neturi ir katilinės.“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder