Gaidjurgio tvirtovė – apgulta, bet dar neįveikta

Gaidjurgio tvirtovė – apgulta, bet dar neįveikta

Garsiausias Vakarų Lietuvos nusikaltėlis S.Gaidjurgis gali ramiau atsikvėpti – jo milžiniškoje sodyboje Šilutės rajone dar nebus griaunami nelegaliai išdygę pastatai.

Nelegalių statinių S.Gaidjurgio sodyboje turėjo nelikti iki rugpjūčio 17-osios.

Tačiau garsiojo kalinio vaikų motina Rasa Ramanauskaitė rado būdą, kaip bent kol kas išsisukti nuo aplinkosaugininkų įpareigojimų.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nurodymu nelegalių statinių turėjo nelikti jau pernai vasarą.

Tačiau Klaipėdos apygardos administracinis teismas iš dalies patenkino R.Ramanauskaitės prašymą dėl savavališkos statybos padarinių pašalinimo termino ir pratęsė jį iki 2018-ųjų rugpjūčio.

Sklypo savininkė turi nugriauti savavališkai pastatytą beveik kilometro ilgio mūrinę tvorą, kurios aukštis – trys metrai, išardyti savavališkai perstatytas pagalbinio ūkio pastato dalis, be leidimų pastatytą ūkinį pastatą, kurio ilgis 18,84, plotis – 15,67 ir aukštis 9,4 metro (bendras plotas – 280 kvadratinių metrų), išardyti savavališkai pastatytą gyvenamojo namo dalį.

Praėjo visi metai, tačiau situacija nepasikeitė.

Artėjant griovimo darbų terminui R.Ramanauskaitė vėl kreipėsi į Regionų apygardos administracinį teismą dėl griovimo datos nukėlimo.

Jos prašymas priimtas. Inspekcijai nurodytas terminas parengti atsiliepimą.

Kad neatrodytų, jog į aplinkosaugininkų nurodymus visiškai nereaguoja ir nieko nedaro, sklypo savininkė nugriovė 9,5 metro ilgio ir 1,3 metro pločio lieptą į tvenkinį ir nediduką pagalbinį pastatą.

Dėl kitų nedidelių griautinų ir nenugriautų statinių – betoninės prieplaukos, betoninių laiptų pavėsinei, pirčiai, šunų voljerui – kreiptasi į teismą. Byla kol kas nebaigta nagrinėti.

R.Ramanauskaitei priklausanti kelių hektarų sodyba plyti atokioje vietoje šalia Karaliaus Vilhelmo kanalo, Klaipėdos ir Šilutės rajonų paribyje. Iš kitos pusės tyvuliuoja Svencelės pelkė, o sodyba patenka į Svencelės telmologinį draustinį.

Todėl čia dar daugiau statybos apribojimų.

Priartėti prie buvusių S.Gaidjurgio namų ten vedančiu keliu nėra paprasta. Aplinkines pievas juosia tvora, o prie vartų pritvirtintas užrašas „Privati valda“. Anksčiau kabojo ir perspėjimas apie piktus šunis.

Sodyba aptverta trijų metrų aukščio mūrine tvora.

Prie sodybos nei prieisi, nei ją apžiūrėsi – viską slepia aukšti medžiai. Teritoriją apžvelgti įmanoma tik iš paukščio skrydžio.

Nuotraukose iš padebesių sodyboje matyti keli didžiuliai pastatai, prieplaukos, nuo vieno tiltelio patogu pūkštelėti į vėsų vandenį išėjus tiesiai iš pirties.

Kad šioje sodyboje daug statybos pažeidimų, valstybės institucijos žinojo seniai, tačiau tikrintojai čia neatvykdavo, nes, matyt, paprasčiausiai bijojo.

Atlieka bausmę už 16 žmogžudysčių

Šioje sodyboje kartu su sugyventine ir vaikais yra gyvenęs ir pats S.Gaidjurgis.

Jis buvo sučiuptas Vilniuje 2002-ųjų rugsėjį po vienos apklausos. S.Gaidjurgis nuteistas už šešiolikos žmonių nužudymą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder