Euroskautai Lietuvoje švenčia jubiliejų

Euroskautai Lietuvoje švenčia jubiliejų

Šeštadienį, balandžio 21 d., į Smiltynę, prie Hanuso kopos, pėsti, ratuoti žingsniuos, suvažiuos Lietuvos nacionalinės Europos skautų asociacijos nariai švęsti įsikūrimo 20 - mečio. Sueigos pradžia - 15 val.

Taip jau susiklostė, kad Lietuvos nacionalinės Europos skautų asociacijos būstinė susitvėrė ne Kaune ar Vilniuje, o būtent Klaipėdoje, tiksliau, Smiltynėje. Jos kūrimosi užuomazgos 1989 - ieji metai, kai Europos skautų federacija perdavė dokumentus ir knygas apie Europos skautus kunigui iš Lietuvos Algirdui Daukniui. Federacija turėjo vilčių - gal kas mūsų šalyje susidomės Europos skautų judėjimu. Šie dokumentai ir knygos atsidūrė šviesaus atminimo sąjūdininko, skauto, vėliau Klaipėdos vicemero Rimanto Ulevičiaus rankose. 1990 m. balandyje skautai iš Lietuvos viešėjo Tarptautinėje Europos skaučių ir skautų Sąjungos būstinėje Chateu-Landon'e (Prancūzija).

Čia ir buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, suteikiant leidimą naudotis "Šv. Jono iš Jeruzalės" kryžiaus ženklu, papuoštu lelijos žiedu. R. Ulevičiaus ir jo bendražygių dėka Klaipėdoje prasidėjo skautijos atgimimas. Kartu su juo, skautams vadovavo Vytautas Šliogeris, Raimondas Praleika, Daiva Imbrasienė, Edita Raubaitė, Daiva Grigaitė - Nakrošienė, Violeta Jokubynaitė, Albina Kotelnikova, Valentinas Danilevičius, Algis Bajoras, Vytautas Pašinskas ir kiti.

1992 m. balandžio 11-12 dienomis įvyko didžioji sueiga Smiltynės dzotuose. Čia ir įkurta Lietuvos nacionalinė Europos skautų asociacija (LNESA), kuri visai netrukus buvo priimta į Europos skautų federaciją. O tuomet, balandį, didžiosios sueigos metu buvo išrinkta pirmoji euroskautų vadija: prezidentas Vytautas Šliogeris, generalinis skautų komisaras Rimantas Ulevičius, generalinė skaučių komisarė Daiva Imbrasienė ir kiti vadai.

Šeštadienį asociacijos senbuviai ir jaunoji karta vėl rinksis Smiltynėje, dzotuose prie Hanuso kopos. Čia bus įteiktos jubiliejinės kaklaskarės ištvermingiausiems ir ištikimiausiems, visus 20 metų palaikiusiems euroskautų Lietuvoje judėjimą. Šiuo metu ši skautų asociacija vienija 103 skautus iš Klaipėdos, Kretingos, Vilniaus ir Kauno.

Nuotraukos iš euroskautams labai svarbių įvykių - įžodžio davimo ar didžiujų sueigų Smiltynės dzotuose prie Hanuso kopos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder