Dviračiu po Klaipėdos rajoną: misija įmanoma?

Dviračiu po Klaipėdos rajoną: misija įmanoma?

Kai lepina šilti orai, rajono gyventojai ir turistai kelionėms dažnai renkasi dviračius. Apie tai, kur galima Klaipėdos rajone keliauti dviračiu ir ką pamatyti, kalbamės su Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Turizmo tarybos pirmininke Rūta CIRTAUTAITE.

Kokiais dviračių takais galima važiuoti Klaipėdos rajone?


Rūta CIRTAUTAITĖ

Šiuo metu Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis įrengtais dviračių takais Gargžduose galima važiuoti Užuovėjos, Alyvų, Gluosnių bei Pievų gatvėmis. Dviračių takai jungia Kvietinių ir Kęstučio gatvę, eina palei Kretingos plentą ir tęsiasi Klaipėdos gatvėje, kurią pravažiavus vėl galima sukti į Kvietinių gatvę. Dar 2015 metų pabaigoje iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų įrengti dviračių takai Vyturių bei S. Dariaus ir S. Girėno gatvėse iki Pušų gatvės, o VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ įrengė dviračių taką Gargždai–Dauparai. Praėjusiais metais baigėme įrengti dviračių taką Gargždai–Dovilai. Šis 2016 metais pradėtas dviračių tako įrengimas iš viso kainavo 332 tūkst. eurų. Iš jų – 90,6 tūkst. eurų – Savivaldybės biudžeto lėšos, likę pinigai – Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos. Praėjusiais metais taip pat įrengėme dviračių ir pėsčiųjų taką Karklėje, vedantį nuo Pajūrio regioninio parko direkcijos link jūros. Šis 2016 m. pradėtas įrengti dviračių ir pėsčiųjų takas iš viso kainavo apie 90 tūkst. eurų, iš kurių beveik 76 tūkst. – Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos, o 13,3 tūkst. eurų – Savivaldybės biudžeto lėšos. Šiuo metu jau baigiamas įrengti ir pėsčiųjų ir dviračių takas Karklėje palei Placio gatvę. 3,5 km tako įrengimas atsieis 1,132 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų.

Norėtume užtikrinti, kad važiavimas dviračiu būtų saugus, patogus ir patrauklus, todėl dviračių tinklą reikėtų dar plėsti ir plėsti, tačiau Savivaldybės lėšos yra reikalingos ir kitoms reikmėms: keliams, apšvietimui, mokykloms, automobilių stovėjimo, sporto ir žaidimų aikštelėms – visoms sritims. Dviračiais po rajoną keliauja ir nemažai turistų, kuriems patraukliausi yra gamtos, architektūros paveldo objektai, ežerai, upės ir pan.

Kokiais maršrutais važiuojant galima pamatyti mūsų rajono turizmo objektus?

Siūlome po rajoną keliauti net 9 dviračių maršrutais. Keliaujant 5 iš jų aplankomos lankytinos vietos Klaipėdos rajone, o vykstant į kelionę likusiais 3 maršrutais bus apsilankoma net kitų savivaldybių teritorijose. Žinoma, dviračių takų dar daug kur trūksta, tačiau keliauti dviračiu galima ne tik dviračių takais, bet ir keliais, kurie numatyti maršrutuose. Keliaujant dviračiu maršrutus galima rinktis pagal ilgį, aplankomų vietų skaičių ir įdomumą.

Paminėsiu tik keletą galbūt istoriškai įdomesnių maršrutų. Vienas naujesnių maršrutų – „Lamatos žiedas“ (Gargždai–Vėžaičiai–Žadeikiai–Endriejavas–Judrėnai–Balsėnai–Veiviržėnai–Agluonėnai–Vanagai–Lankupiai–Svencelė–Dreverna–Priekulė–Šernai–Baičiai–Jurjonai–Maciuičiai–Gargždai). Jo ilgis – 140 km. Tai naujas dviračių turizmo maršrutas, leidžiantis susipažinti su istorinėje Lamatos žemėje esančiomis gamtos ir kultūros vertybėmis. Maršruto lankytini objektai: Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia su šventoriumi, Gargždų krašto muziejus, Gargždų parkas ir Minijos slėnis, buvusio Vėžaičių dvaro ansamblis, Ablingos memorialas, Lakūno S. Dariaus gimtinė-muziejus, Šv. Antano Paduviečio bažnyčia su šventoriumi, Agluonėnų etnografinė sodyba, Lietuvininkų ąžuolynas, Vanagų evangelikų liuteronų bažnyčia, Lankupių šliuzas, Karaliaus Vilhelmo kanalas, J. Gižo etnografinė sodyba, Priekulės miesto istorinis centras, I. Simonaitytės memorialinis muziejus, Laisvės ir kovų tremties istorijos muziejus ir Vingio parkas.

Galima rinktis ir trumpesnius maršrutus. Pavyzdžiui, keliaudami maršrutu Gargždai–Vėžaičiai–Žvaginiai–Ablinga–Endriejavas–Gargždai numinsite apie 30 km, o kelionės metu aplankysite buvusį Vėžaičių dvarą, Ablingos memorialą, Švč. Mergelės Marijos lurdą ir Kapstato ežerą.  Jūsų kelionės priklauso nuo to, ką norite pamatyti mūsų rajone, todėl prieš ruošiantis kelionei kviečiu pasidomėti mūsų rajono lankytinais objektais, kad galėtumėte ir patys juos aplankyti, ir svečiams, atvykstantiems į Klaipėdos rajoną, patarti, ką pamatyti mūsų rajone vertingiausia.

Daugiau informacijos apie maršrutus, kurie driekiasi ne tik Klaipėdos rajono, bet ir kitų savivaldybių teritorijose, apie lankytinus objektus ir kitus turizmo išteklius galite rasti Turizmo informacijos centro interneto puslapyje www.klaipedosrajonas.lt.

Kviečiu pažinti Klaipėdos rajoną keliaujant dviračiu!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder