Dinozaurų parko įkūrėjas nepabūgo išbandymų

Dinozaurų parko įkūrėjas nepabūgo išbandymų

Radailių Dino parko įkūrėjo Andriaus Aušros galvoje kasdien knibžda tūkstantis idėjų. Pasiteisina tik keletas, tačiau verslininkas nenumoja ranka net į beprotiškiausius sumanymus. Būtent atsiribojimas nuo baimės suklysti, atkaklumas ir tikėjimas savo vizija jam padėjo Radailiuose įkurdinti dinozaurus, pastatyti apverstą namą, išpopuliarinti restoraną, o netrukus čia duris atvers ir SPA centras.

Savo sėkmės istorija A. Aušra dalijosi neseniai vykusiame savivaldos ir verslo forume Gargždų „Minijos“ kino teatre.

Mėnesį atostogavo internete

Dar 1996 m. A. Aušra nusipirko 6 a sklypą Radailiuose. Čia veikė žuvies rūkykla. 80–90 proc. produkcijos buvo parduodama Palangoje. „Viskas klestėjo, tačiau Lietuva įstojo į Europos Sąjungą ir reikėjo arba įgyvendinti ES reikalavimus, arba užsidaryti. Užsidarėme“, – atvirai pasakojo A. Aušra.

Tuomet Radailiuose įkūrė restoraną. „Tapome krikštynų sostine, per dieną buvo švenčiamos 5–7 krikštynos. Lankėsi daug šeimų su vaikais, darbuotojus raginau pamąstyti apie vaikų užimtumo įdomesnes formas. Tačiau pasiūlymai apsiribojo sūpuoklėmis, laipiojimo įrenginiais, ką turi ir kiti. Pasakiau žmonai, jog išeinu mėnesiui atostogų, ir išėjau į internetą“, – prisipažino verslininkas. Per tą laiką jam pavyko išgryninti dinozaurų parko idėją.

Tačiau neturėjo tam reikalingų lėšų, tad kreipėsi į vieną banką – atsakymas neigiamas, kreipėsi į antrą banką – atsakymas neigiamas, į trečią – vėl tas pats. Tačiau rankų nenuleido, kol neišgirdo teigiamo vertinimo iš Medicinos banko. Mažam bankui pakako patikėti idėja, kad suteiktų reikalingą paskolą. Tad verslininkas iki šiol yra šio banko klientas. A. Aušra forume linkėjo ir kitiems atkakliai siekti savo tikslų, neprarasti entuziazmo po pirmo neigiamo atsakymo.

Pradžia – nuo statybų aikštelės

„Gavę kreditą pastatėme dinozaurus, dar šį bei tą. Kreditas baigėsi, o parko dar net neatidarėme. Žmona sako, jog viskas – mes bankrutavome, neatidarysime. Ryžausi atidaryti dinozaurų parką kone statybų aikštelėje. Pirmieji atsiliepimai ir buvo tokie, tačiau nieko baisaus neatsitiko, už suteiktas paslaugas mes gaudavome pinigus kiekvieną dieną, juos investuodavome. Pamažu sutvarkėme takelius, aplinką. Viskas suklestėjo. Kas buvo prieš 5–6 metus, dabar neatpažintų mūsų teritorijos. Tai jau mažasis „Disneilendas“, kuris neapsiriboja dinozaurais. Yra atrakcionai, karuselės, veidrodžių labirintai, kino teatrai ir t. t. Per metus apsilanko 120 tūkst. žmonių“, – džiaugėsi A. Aušra.

Verslininkas turėjo ambicijų vykdyti veiklą ir sostinėje, tuomet būtų pratęstas sezonas. Buvo nuvykęs į Vilniaus miesto savivaldybę, tačiau sostinėje gauti 2–3 ha sklypą nebuvo galimybių. „Jau buvau susitaikęs, tačiau vieną dieną, kai užvažiavau ant prekybos centro stogo ir pamačiau didžiulę aikštelę, kurioje nėra automobilių, kilo mintis būtent čia įkurdinti dinozaurus. Jau po savaitės buvo suderintos visos sąlygos“, – sakė verslininkas. Dabar Dino parkas, kupinas įvairiausių pramogų, šiltuoju sezonu sėkmingai veikia ir ant prekybos centro „Ozas“ stogo. Tačiau A. Aušra pripažįsta, jog Radailiuose didesnis lankomumas. „Galbūt žmonės labiau įpratę dinozaurus matyti gamtoje, tarp medžių“, – svarstė jis.

Baltarusijoje uždirba, bet pinigų neparsiveža

A. Aušra Dino parką pristato įvairiose turizmo parodose. Kartą prie jo priėjo Baltarusijos atstovas, kuris išreiškė norą dinozaurų parką pastatyti Minske. „Jau po dviejų mėnesių sulaukiau jo skambučio. Po to pats Minsko zoologijos sodo direktorius atvažiavo į Radailius ir vėl įkalbinėjo statyti dinozaurų parką Minske. Klausinėjau, kokios sąlygos. Užtikrino, jog viską duos, nes tai nurodymas iš viršaus, jog Baltarusijos žmonėms reikia pramogų. Taip ir buvo, man nereikėjo rengti nė vieno projekto, parašų taip pat neteko rinkti. Dinozaurų parkas buvo pastatytas. Idėja pasiteisino – lankomumas yra, tačiau jei norėsit išvežt savo uždirbtus pinigus iš Baltarusijos...“ – nutylėjo A. Aušra ir leido suprasti, jog tai praktiškai neįmanoma.

Ten verslininkui yra pateikiamas sąrašas, iš kurio jis kone privalomąja tvarka turi išsirinkti remiamus objektus ir skirti jiems finansavimą. Todėl neatsitiktinai A. Aušra Baltarusijoje remia regbio komandą, cerkves ir t. t. „Pats nežinau, ką remiu“, – ironizavo verslininkas ir kitus ragino gerai pagalvoti prieš investuojant į ką nors Baltarusijoje. Net bilieto kainą į dinozaurų parką Minske nustato valstybė, A. Aušra, sumanęs ją padidinti, to negali padaryti, argumentuojama, jog žmonės ir taip neturi pinigų.

Palangoje – iliuzijų namas

Nepaisant šios patirties, A. Aušra toliau drąsiai rizikuoja ir plečia savo verslą. Palangos J. Basanavičiaus g. atidarytas iliuzijų namas „Eureka“, šalia kurio stovi dinozauras ir praeivius vilioja nuvykti ir į Radailius, čia įrengtas Dino parkas yra didžiausias visame Pabaltijyje. Teritorija toliau vystoma: pastatytas didžiausias Europoje ir į Gineso rekordų knygą įtrauktas apverstas namas. Prieš penkerius metus įrengtas 50 vietų viešbutis. Tačiau vietos vis tiek stigo, tad nugriautos pirtys ir pastatytas dar vienas viešbutis. Kol Gargždai trypčioja ties daugiafunkcio centro su baseinu statybomis, Radailiuose jau greitai duris pravers ir SPA centras, kuriame bus nedidelis baseinas, pirtys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder