Didžiųjų atliekų atsikratysime civilizuotai

Didžiųjų atliekų atsikratysime civilizuotai

Klaipėdos gyventojų patogumui mieste netrukus pradės veikti trys didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės. Tikimiasi, kad ši nemokama paslauga pakeis žmonių įpročius.

Aikštelės jau pastatytos ir įrengtos Šiaurės pr. 30, šalia garažų bendrijos, Tilžės g. 66A, už bendrovės "Solorina", bei Plieno g. 13. Orientyras, kaip patekti į ją galėtų būti Šilutės plento pabaigoje esanti degalinė "Neste" bei garažų kompleksas už jos.

Šiuo metu laukiama aplinkosaugininkų leidimo priimti pavojingas buities atliekas. Manoma, kad visi juridiniai formalumai bus sutvarkyti iki rugpjūčio pabaigos ir aikšteles tada jau bus galima vežti nestandartines atliekas. Vietos jose paruoštos nereikalingai buitinei technikai, baldams, naudotoms padangoms, tepalams, dažams, tekstilės gaminiams, dienos šviesos lempoms, mišrioms statybos ir griovimo atliekoms. Jos bus paskirstomos į specialius konteinerius.

"Dabar žmonės turės galimybę neužgriozdinti kiemų sendaikčiais, o važiuodami pro šalį galės juos civilizuotai palikti aikštelėse, kur atliekos bus išrūšiuojamos, išskirstomos perdirbti arba saugiai utilizacijai", - pasakojo Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) ekologė Ramunė Šličienė.

Šios aikštelės bus itin naudingos tiems, kurie namuose atlieka remonto darbus - dabar statybinėms atliekoms jie yra priversti nuomotis konteinerius, o aikštelėse jos bus priimamos nemokamai.

Žadama, kad dėl žmonių patogumo aikštelės dirbs po darbo valandų ir bent vieną savaitgalio dieną, esant reikalui jų darbuotojai padės iškrauti didesnes atliekas.

Kai kurių šiukšlių kiekiai gali būti ribojami.

"Pavyzdžiui, juk negali vienas žmogus atvežti visos priekabos padangų - aišku, kad ne visos bus jo. Aikštelės skirtos gyventojų, ne įmonių atliekoms. Atliekas atiduodantiems žmonėms taip pat reikės užsiregistruoti, kad jos nebūtų įvežamos iš rajono teritorijų", - pasakojo aikštelių užsakovo ir valdytojo KRATC atstovai.

Klaipėdoje aikštelių įrengimas kainavo 2,4 mln. litų, darbus finansavo Europos Sąjunga.

Klaipėdos rajone bus dvi tokios aikštelės - Vėžaičiuose bei Gargžduose, o kitų apskrities savivaldybių teritorijose bus po vieną.

Atidarius aikšteles Klaipėdoje ir toliau galios senoji tvarka, pagal kurią prie konteinerių paliktas didesnių gabaritų atliekas periodiškai surenka atliekų vežėjai, tačiau tikimasi, jog gyventojų įpročiai pamažu keisis ir jie imsis tvarkytis kaip vakariečiai, mažiau terš aplinką.

Pavyzdžiui, Alytuje prieš 9 metus, kai buvo atidarytos pirmosios aikštelės, į jas buvo atvežama iki 50 tonų atliekų, o kiemuose paliekama dešimteriopai daugiau, bet situacija apsivertė aukštyn kojom - dabar 10 kartų didesni kiekiai atvežami į aikšteles.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder