Dėl elektrinės - politinis mūšis

Dėl elektrinės - politinis mūšis

Siekiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje pastatyti termofikacinę elektrinę vakar virto protesto akcija.

Tarybos konservatorius ir kai kuriuos kitus politikus papiktino tai, kad su elektrinės statybomis susijęs klausimas tik dieną prieš Tarybos posėdį oficialiai buvo įtrauktas į darbotvarkę, nors paprastai politikai prieštaraudavo detaliųjų planų tvirtinimui skubos tvarka, svarstant juos kaip papildomus klausimus. Maža to, vakar prieš Tarybos posėdį klausimas dar buvo svarstomas Teritorijų planavimo komitete. Jame pritarta detaliojo plano, kuriuo remiantis būtų duotas startas elektrinės statybai, patvirtinimui. Tą patį po kurio laiko padarė ir miesto Taryba.

"Kas čia per akibrokštas: klausimas dėl detaliojo plano komitete svarstomas tą pačią dieną prieš Tarybą, o po to ir pačioje Taryboje", - stebėjosi vienas iš politikų.

Tačiau valdančiųjų atstovai paaiškino, kad skubama dėl investuotojų interesų bei dėl to, kad tik prieš kelias dienas pavyko gauti teigiamą atsakymą dėl elektrinės statybų iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos.

Be procedūrinių dalykų, piktintasi ir dėl galimo biokurą deginsiančios elektrinės neigiamo poveikio aplinkai.

Valdžios atstovai savo ruožtu tvirtino, kad bandymai manipuliuoti aplinkos tarša ir tai, kad į Tarybos posėdį susirinko žmonės su elektrinės statybą kritikuojančiais plakatais, yra artėjančių savivaldos rinkimų rezultatas, politinis šou.

Sprendimo projekte, kuriam Taryba po ilgų ginčų pritarė, teigiama, kad patvirtinus detalųjį planą, bus įgyvendinami Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendiniai, bus sudarytos sąlygos investicijoms ir ūkinei veiklai plėtoti. Priminta, kad termofikacinės elektrinės statybai pritarė ir Aplinkos ministerija, ir Klaipėdos visuomenės sveikatos centras.

Elektrinės statybos iniciatorė - Suomijos energetikų korporacijos antrinė bendrovė "Fortum Heat Lietuva", valdanti 19,6 proc. AB "Klaipėdos energija" akcijų. Nauja termofikacinė elektrinė esą padės stabilizuoti bei sumažinti šilumos kainą klaipėdiečiams bei sumažins priklausomybę nuo dujų kainų įtakos.

Naujojoje jėgainėje kaip vietinį kurą planuojama panaudoti apie 115-130 tūkst. tonų komunalinių atliekų per metus.

"Vyksta interesų kova"

Rolandas BRAŽINSKAS, Liberalų sąjūdis

Tai, kas vyko Tarybos posėdyje svarstant elektrinės klausimą, yra artėjančių rinkimų propaganda. Tiesiog konservatoriai ir Rusų sąjungos atstovai, kurie pasisakė prieš elektrinės statybas, pasirinko tokią temą ir ja naudojasi. Konservatorių atstovas Naglis Puteikis apskritai viską siūlo tik griauti, stabdyti. Blogiausia, kad iškreipiami faktai, situacija politizuojama.

Be to, šiuo metu vyksta dviejų verslo grupių kova dėl to, kas utilizuos tas atliekas. Į vadinamąjį šiukšlių karą įvelti ir tam tikri politikai.

Termofikacinė elektrinė bus saugi, ji privalo tokia būti. Tai garantuoja technologijos, bus įmontuoti penkių pakopų filtrai. Pavyzdžiui, Švedijos sostinėje Stokholme, pačiame centre, stovi tokia elektrinė. Ten degina įvairiausias atliekas. Pastačius termofikacinę elektrinę Klaipėdoje, 30 proc. mūsų miesto iš jos būtų aprūpinamas pigesne šiluma. Kitas dalykas - šilumos kaina būtų fiksuota, pasirašomos ilgalaikės sutartys. Dabar, kai šilumai gaminti naudojamos dujos, ta kaina perskaičiuojama kas keletą mėnesių. Kas gali žinoti, kaip bus po metų kitų? O čia turėtume alternatyvų ir nepriklausomą šilumos tiekėją.

Tarybos pritarimo detaliojo plano pakeitimui reikėjo tik dėl techninių priežasčių. Prieš tai elektrinės aukštingumas buvo patvirtintas iki 20 metrų. Kaminai, bokštai nėra įtraukiami į šį parametrą. Tačiau "Fortum Heat Lietuva" bendrovei atlikus technologines analizes paaiškėjo, kad reikia statyti tokį katilą, kur aukštingumas padidėja iki 60 metrų. Tas katilas priskiriamas statiniams, todėl ir būtina keisti detalųjį planą, kad viskas teisiškai būtų preciziška.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder