Dalelę miesto širdies nupirko juridinis asmuo X

Dalelę miesto širdies nupirko juridinis asmuo X

Kol kas vis dar tebėra paslaptis, kas nupirko UAB "Memelio miestas" turtą, nors varžytinių laimėtojas už teritoriją pačioje Klaipėdos širdyje jau sumokėjo visą sumą - beveik 33 milijonus litų.

Kas nuomos miesto centre, dešiniajame Danės upės krante, esančią teritoriją ir ką ketina joje daryti, vis dar gaubia nežinia.

Kai ji neteko uosto teritorijos statuso, sėkmė tarsi nusisuko nuo jos. Daugiau nei 60 metų čia veikė vadinamoji 7-oji laivų remonto įmonė, po privatizavimo tapusi AB "Laivitė" ir tęsusi laivų remonto veiklą. Ši bendrovė turėjo ambicingų planų, tad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija į jos krantinių rekonstrukciją sukišo apie 17 mln. Lt.

VIZIJA. Taip šios teritorijos ateitį įsivaizdavo UAB "Memelio miestas" pasamdyti architektai.

2006 m. "Laivitė" pardavė visus savo turėtus pastatus bendrovei "Memelio miestas". "Laivitės" nuomota teritorija 2008-ųjų birželį Vyriausybės nutarimu buvo išbraukta iš uosto balanso ir perduota Klaipėdos apskrities viršininko administracijai, nors Uosto direkcija prašė to nedaryti. Nelikus apskričių, ta žemė buvo perduota Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos. Krantinės prie šios teritorijos tebėra Klaipėdos valstybino jūrų uosto direkcijos žinioje.

"Memelio miesto" planai į šią teritoriją investuoti beveik 600 mln. litų ir pastatyti unikalų miesto kvartalą, įrengti miestiečiams prieinamą prie vandens zoną baigėsi jos turto, kuris visas yra įkeistas SEB bankui, varžytynėmis.

Varžytynės vis dėlto įvyko

2012-ųjų pabaigoje dar buvo vilties, kad "Memelio miesto" reikalai pagerės, gal bendrovė ras rėmėjų, nes pernai lapkričio pradžioje turėjusios vykti turto, esančio Naujojoje Uosto g. 3, varžytynės buvo atšauktos. Kodėl, nekomentavo nei "Memelio miesto" vadovas Darius Anužis, nei SEB banko, nei antstolių atstovai.

Tačiau šiemet elektroninės varžytynės vis dėlto buvo paskelbtos. Jos prasidėjo kovo 21 d. ir buvo baigtos kovo 28 d.

Pradinė "Memelio miesto" turto kaina buvo per 32 mln. Lt. Buvo parduodamas visas teritorijoje esantis pastatų kompleksas. Po pastatais esančių dviejų žemės sklypų - 5,1 ir 0,1 ha ploto - nuomos teises "Memelio miestas" buvo perleidęs SEB bankui. Po varžytynių bankas turės jas perduoti naujam turto savininkui.

Pagal įstatymą varžytinių dalyviai turėjo pakelti ne mažiau nei 3 proc. nuo pradinės kainos. "Memelio miesto" turtas buvo parduotas už beveik 33 mln. Lt.

Jeigu pirmosios varžytynės būtų neįvykusios, turtą būtų siūloma perimti išieškotojui - SEB bankui - už 80 proc. pradinės kainos. Šiam atsisakius antrose varžytynėse pradinė turto kaina būtų buvusi mažinama 40 proc.


Antstolė paslapties neišdavė

Balandžio 4-ąją antstolė Brigita Tamkevičienė, paskelbusi "Memelio miesto" turto pardavimą iš varžytinių, "Vakarų ekspresui" patvirtino, kad jos įvyko ir yra paskelbtas laimėtojas. Jis sumokėjo 10 proc. įmokos, varžytynės dar nėra galutinai baigtos, ir laimėtojo įvardinti ji jokiu būdu negalinti, nes su nebaigta byla niekas iš šalies negali būti supažindintas. Laimėtojas turėjo per 30 dienų sumokėti visą pinigų sumą. Antstolė sakė nežinanti, kiek dalyvių dalyvavo varžytynėse.

ŽEMĖ. Po pastatais esančių dviejų žemės sklypų - 5,1 ir 0,1 ha ploto - nuomos teises "Memelio miestas" buvo perleidęs SEB bankui. Po varžytynių bankas turės jas perduoti naujam turto savininkui.

Balandžio 11 d. B. Tamkevičienė jau teigė, kad laimėtojas sumokėjo visą sumą, t. y. jau turimas pirkėjas, tačiau procesas dar nebaigtas ir skelbti, kas nupirko turtą, ji neturinti teisės, nes tai esą konfidenciali informacija. Ji teigė, kad visi varžytynių bylos duomenys bus surinkti ir pristatyti "Memelio miesto" vadovui.

Revoliucijos nebus

"Vakarų ekspresas" jau ne kartą rašė, jog uostininkai norėtų, kad "Memelio miesto" pastatus nupirktų įmonė, galinti vykdyti uosto veiklą, o miesto valdžios atstovai, be abejo, pageidautų tų, kurie sugebėtų tęsti "Memelio miesto" projektą.

Kas nupirko "Memelio miesto" turtą, D. Anužis neatskleidžia, nes balandžio 11 d. jis dar nebuvo gavęs visų popierių, tad komentuoti gandų nenorėjo.

Spėjama, kad didelės revoliucijos, turint omenyje šios miesto teritorijos perspektyvas, neįvyks, nes, atrodo, tarp uosto kompanijų "Memelio miesto" turtą įsigijusių nėra.

SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas sakė, kad bankas visada paiso savo klientų veiksmų konfidencialumo ir tokios informacijos, kas įsigijo turtą, skelbti negalįs. Jis patarė kreiptis į "Memelio miesto" vadovą arba į tą asmenį, kuris vykdė varžytynes.

Gal dar kiek ir per anksti, bet bandėme sužinoti per institucijas, ar pasikeitė teritorijos Naujojoje Uosto g. 3 nuomotojas. Uosto direkcija pasiuntė į Klaipėdos miesto savivaldybę. Jos Žemėtvarkos skyriaus specialistė paaiškino, kad savivaldybė žemės nuomos reikalais neužsiima, patarė kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą. Šios Klaipėdos miesto ir Neringos skyriuje buvo paaiškinta, kad tokia informacija bet kam neteikiama ir kad tai, ar pasikeitė minėtos teritorijos nuomotojas, ar ne, mes galime susižinoti per VĮ Registrų centrą.

Neišmanančiam visų teisinių niuansų toks slaptumas atrodo keistas - juk viskas daroma teisėtai. Įmonė bankrutuoja, jos turtas parduodamas iš varžytynių, kitas juridinis asmuo jį įsigyja.

Gal ir gerai, kad taip slepiami turtinės nuosavybės klausimai, norima apsaugoti savininkus nuo įvairių sukčių ir reketuotojų. O gal priešingai, toks slaptumas reikalingas tam, kad neišaiškėtų visokios finansinės aferos?

Kad ir kaip būtų, tikėkimės, kad po kurio laiko juridinis asmuo X klaipėdiečius supažindins su savo planais šioje jiems itin didelį susidomėjimą keliančioje teritorijoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder