Čekų šeima Lietuvoje gyveno vagonėlyje, sūnus miegojo duše

Čekų šeima Lietuvoje gyveno vagonėlyje, sūnus miegojo duše

Čekijos piliečių šeimai, kuri jau du rudens mėnesius praleido tokiu metų laiku gyventi nepritaikytame vagonėlyje Šventojoje, prokurorai pagaliau leido išvykti į namus. Lietuvoje prekyba žmonėmis įtariama atrakcionų verslą turinčio Čekijos piliečio 41 metų Františeko Kolomazničeko šeima, kurioje yra ir nepilnametis sūnus, į Prahą ištrūko tik po to, kai šiais užsieniečiais susidomėjo vaiko teisių apsaugos darbuotojai.

Jie įsitikino, kad nuo rudens pradžios laukymėje gyvenančios šeimos buities sąlygos nėra tinkamos nuolatiniam nepilnamečio gyvenimui: 17-metis čekas su tėvais gyveno bendrame vagonėlio kambaryje, o miegojo dušo patalpoje.

Vasarai į Lietuvą atvykęs paauglys neturi šiltų rūbų, galėjo naudotis tik šaltu vandeniu, jis serga astma, kuri paūmėja šaltuoju metų laiku. Be to, jis du mėnesius negali mokytis Prahos profesinėje mokykloje, į kurią įstojo siekdamas įgyti mechaniko specialybę.

Pirmadienį Čekijos verslininkas F.Kolomazničekas buvo paleistas iš policijos areštinės, o poilsiautojus linksminę jo atrakcionai iškraustomi iš Šventosios.

Turės grįžti į Lietuvą

Tačiau čekams kardomąją priemonę sušvelninęs prokuroras apie Vaiko teisių apsaugos skyriaus pastabas net neužsiminė.

Formalia dingstimi leisti užsieniečiams grįžti į namus tapo tai, kad yra pasibaigusi sklypo nuomos sutartis, pagal kurią šioje vietoje per vasarą veikė čeko atsivežti atrakcionų įrenginiai.

Čekams iki lapkričio 29 dienos leista išvykti į namus Prahoje, tačiau jie įpareigoti Palangos policijoje registruotis kiekvieno mėnesio paskutinį pirmadienį. Pagaliau į namus susiruošęs F.Kolomazničekas kol kas dar nesuka galvos, kur jam ir jo šeimai reikės apsigyventi, kai į Palangą atvyks lapkričio pabaigoje. 

Skolinosi pinigų kelionei

Namo susiruošęs čekas dar dvi dienas negalėjo išvažiuoti, nes iš visų pažįstamų Šventojoje ir Klaipėdoje skolinosi pinigų kelionei. Verslininko skaičiavimu, su dviem sunkvežimiais, kuriuos būtina perregistruoti, ir lengvuoju automobiliu grįžti į Čekiją jam kainuos apie 2,6 tūkst. eurų.

Be to, grįžus namo jam reikės galvoti, kaip grąžinti skolas, į kurias jis įklimpo būdamas Šventojoje. Po policijos kratos iš čekų buvo atimti visi pas juos rasti uždirbti ir jo tėvų paskolinti pinigai.

Visiškai be lėšų likusiems užsieniečiams skolintis teko ne vien maistui – reikėjo remontuoti sugedusią mašiną, F.Kolomazničekui buvo prireikę mokamų odontologo paslaugų, Ligonių kasai teko sumokėti už tai, kad peršalusią žmoną apžiūrėjo gydytojai. Sklypo savininkui šeima liko skolinga už sunaudotą elektrą ir vandenį.

Jau daugiau nei mėnesį F.Kolomaznyčekas su žmona Marta ir 17-mečiu sūnumi priversti gyventi šiame vagonėlyje.

Čekijoje prarado dalį verslo

Bet tai, anot čekų verslininko, dar menkniekis, palyginti su tuo, ką jis per tą laiką prarado Čekijoje. F.Kolomazničekas Prahoje ir įvairiuose aplinkiniuose miestuose yra išsinuomojęs 17 aikštelių, į kurias švenčių metu atveža savo atrakcionus.

Per du mėnesius sutartu laiku negalėjęs vykdyti veiklos jis jau visam laikui prarado dvi aikšteles, jas perėmė konkurentai. Čekas neteko teisės savo atrakcionų Kalėdoms atvežti į pagrindinę Prahos aikštę.

„Dėl to, kad per prokuroro užgaidas negalėjau išvykti į Čekiją, aš ne tik neuždirbau 20 tūkst. eurų, bet ir praradau dalį verslo“, – guodėsi užsienietis.

Šeima neigia visus kaltinimus

F.Kolomazničekui, jo žmonai ir nepilnamečiam sūnui įtarimai prekyba žmonėmis buvo pateikti po to, kai rugpjūčio 23 dieną kaimynystėje veikusių atrakcionų savininkai pranešė policijai, jog čekai muša ir kankina pas juos dirbančius vyrus.

Čekų verslininkas tikino, kad iš Čekijos atsivežti socialiai pažeidžiami vyrai Lietuvoje buvo įdarbinti legaliai, už juos buvo mokami mokesčiai. Jie gyveno atskirame vagonėlyje ir valgydavo kartu su darbdavio šeima žmonos paruoštą maistą. Jiems mestus kaltinimus čekai neigė ir tvirtino, kad tai buvo juos iš šio sklypo norėjusių išguiti konkurentų prasimanymai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder