Brukiu – ne dardėdami, o kaukšėdami

Brukiu – ne dardėdami, o kaukšėdami

Archeologams tyrinėjant Rotušės aikštės prieigas, po nuardytu asfaltu atsivėrė senasis brukis, kuriuo kažkada buvo paklota visa aikštė ir dabartinė Vilniaus gatvė. Kretingos istorijai neabejingi miestiečiai sunerimo – ar, vykstant Vilniaus gatvės renovacijai, bus išsaugotas nors fragmentas senojo akmeninio grindinio, kuris primintų Kretingos vardo legendą ir suteiktų miestui savitumo.

Pirminį projektą pakeitė

Tolių kaime gyvenantis 83-jų Vaclovas Trakys redakcijai pasakojo dar prisimenąs tuos laikus, kai Vilniaus gatvės grindiniu kaukšėdavo kaustytų arklių kanopos, dardėdavę vežimai. „Gal galėtų ir dabar palikti nors gabalą brukio, kad senieji žmonėms prisimintų, o jaunimas įsivaizduotų, kokie keliai ir gatvės buvo senojoje Kretingoje. Nė vienas Žemaitijos miestas tokio kelio neturėtų, ir jis Kretingą padarytų išskirtine“, – samprotavo garbaus amžiaus vyras.

Kretingos rajono tarybos narys Kostas Skierus prisiminė, kad 2017–2018 m. Savivaldybėje pristatant pirminį Vilniaus gatvės renovacijos projektą, jame buvo numatyta palikti senojo grindinio ruožą tarp važiuojamosios dalies ir šaligatvio palei visą Vilniaus gatvę – nuo centro ligi muziejaus. „Dabar gi, kiek žinau, brukį paliko tik tam tikrose gatvės vietose. Prie muziejaus, kur atkurti senieji dvaro pastatai, akmenimis galėjo išgrįsti tam tikrus plotus. Dabar tik kažkur be ryšio pamėtys akmenų“, – apgailestavo jis.

K. Skierus įsitikinęs – miesto įvaizdis priklauso nuo rajono vyriausiojo architekto: „Gal kažkas įtikino Redą Kasnauskę, gal darė spaudimą, kad gatvės renovacija būtų atlikta kuo pigiau. Pas mus kažkaip taip yra: valdžia abejinga miesto grožiui, politikai taip pat žiūri pro pirštus. Arba jie neturi stuburo, arba trūksta meilės Kretingai“, – samprotavo K. Skierus, apžiūrėjęs Vilniaus gatvėje vykstančius darbus.

 

Kodėl akmenis iškėlė į pakraščius

„Atkastas brukis Vilniaus gatvėje bus panaudotas, – užtikrino Kretingos rajono savivaldybės vyriausioji architektė Reda Kasnauskė. – Galbūt ne taip, kaip žmonės įsivaizduoja. Grindinio nebus važiuojamojoje kelio dalyje, tačiau jis bus paliktas tam tikruose kelio ruožuose, tarkim, žieduose. Akmenimis bus išgrįsta automobilių stovėjimo aikštelė prie bažnyčios. Taip pat tam tikrose gatvės vietose bus įrengti akmeniniai intarpai tarp gatvės ir pėsčiųjų tako.“

R. Kasnauskės žodžiais, atkastas gatvės grindinys išardomas ir vežamas sandėliuoti, o po to bus panaudotas, išklojant numatytas vietas. Taip pat bus panaudota ir dalis iš Žemaitės alėjos suvežto grindinio, nes vienur reikės tašytų akmenų, o kitur – riedulių.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Povilas Černeckis papildė, kad akmenimis bus išgrįstos gana plačios – maždaug 1 m – juostos lygiagrečiai su pėsčiųjų taku. Tad norintys pajusti miesto istorinę dvasią, drąsiai galės kulniuoti per akmenis nuo centro ligi senųjų kapinių ir nuo turbo žiedo ligi muziejaus.

„Dėl gatvės numatėme kitokių niuansų: įsivaizduokit, joje paliekame akmenis. Važiuojant kiltų bildesys, – nuolatinis dunksėjimas neabejotinai sukeltų ir aplinkinių gyventojų, ir pačių vairuotojų nepasitenkinimą. Dėl to ir buvo nuspręsta akmenis iš važiuojamosios dalies iškelti į pakraščius“, – kalbėjo P. Černeckis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder