Biurokratų verdiktas: leidimo negausi

Biurokratų verdiktas: leidimo negausi

Net jei ir gyveni senamiestyje, net jei ir turi savo vardu registruotą automobilį, tai dar nereiškia, kad gausi leidimą laikyti jį kieme. Tokia absurdiška leidimų išdavimo tvarka vadovaujasi Klaipėdos savivaldybės biurokratai.

Išgirdęs, kad nuo Naujųjų metų bus apmokestinami ir miesto centre esančių daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose stovintys automobiliai, klaipėdietis Edvardas J. nutarė nelaukti paskutinės minutės ir nudrožė į kitoje Liepų gatvės pusėje esančią miesto savivaldybės administraciją. Tačiau vos po kelių minučių įsitikino, kad tokie, kaip jis, čia yra nepageidaujami.

"Leidimų skyriaus moterys mane išklausė, pasitarė ir nusprendė, kad leidimas man nepriklauso", - piktinosi vyriškis.

Priežastis itin paprasta - vyriškis turi automobilį, tačiau neturi vairuotojo pažymėjimo. Todėl jis negali gauti gyventojo leidimo, suteikiančio teisę laikyti automobilį kieme nemokant vietinės rinkliavos.

NUSKRIAUDĖ. Šiame Liepų gatvės name gyvenantis Edvardas J. automobilio kieme laikyti negalės. Taip nusprendė biurokratai.

"Vairuotojo teisių neturiu, tačiau man priklausantį automobilį vairuoja mano žmona. Gyvename kartu Liepų gatvės daugiabutyje, tačiau žmona gyvenamąją vietą deklaravo kitoje miesto dalyje. Ten automobilius galima laikyti nemokant rinkliavos. Net nežinau, kur man kreiptis", - skundėsi į redakciją atėjęs pensinio amžiaus sulaukęs vyriškis.

Savivaldybės Tarybos liepą patvirtintame apraše aiškiai parašyta, kad "gyventojo leidimas išduodamas automobilių valdytojams (vairuotojams), deklaravusiems gyvenamąją vietą raudonojoje, geltonojoje ar žaliojoje zonoje naudotis ne didesniu nei 200 metrų spinduliu nuo gyvenamojo namo esančiomis vietomis automobiliams statyti".

Tačiau valdininkai, nedavę leidimo Edvardo J. automobiliui laikyti kieme, įsitikinę savo teisumu. Pasak savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyriaus specialisto Andriaus Juškevičiaus, Transporto skyriaus darbuotojai, neišduodami leidimo asmeniui, neturinčiam vairuotojo pažymėjimo, pasielgė teisingai.

Valdininkai baksnoja į minėtą Leidimų išdavimo tvarkos aprašą, kuriame tolimesniuose punktuose parašyta, jog norint gauti gyventojo leidimą, reikalinga pateikti ir vairuotojo pažymėjimo, išduoto prašančiojo vardu, kopiją.

Edvardas J. tiki, kad išeitį suras, tačiau jį glumina absurdiška tvarka, kuri skurta ne tam, kad padėtų žmogui, o kad sukeltų jam papildomų problemų.

"Pats vairuoti automobilio dėl tam tikrų priežasčių negaliu. Todėl vairuotojo pažymėjimo negaliu gauti. Aišku, žmona gali gyvenamąją vietą deklaruoti ten, kur gyvename kartu, tačiau to daryti, dėl šeimyninių aplinkybių negalime. Pats jau esu pensijoje, žmona dirba. Mums automobilį naudingiau laikyti kieme. Nežinia, kada jo gali prireikti", - svarsto klaipėdietis.

"Tvarka yra tobulintina"

Daiva KEREKEŠ, Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje

Teisiniu požiūriu šis savivaldybės Tarybos sprendimas yra teisėtas. Rinkliavų tvarka savivaldybių taryboms suteikia neribotas teises, ten nurodyta tik išimtis, kur negalima rinkti rinkliavos. Tačiau teisė su logika kartais prasilenkia. Net iš šio atvejo galime suprasti, kad tiek pats sprendimas, tiek leidimų išdavimo tvarka yra tobulintina. Kartais tam tikros individualios situacijos prasilenkia su teisėtumu.

Manau, kad ir savivaldybės administracijos darbuotojai privalėtų vadovautis protingumo kriterijais. Juk ta rinkliava ir leidimų išdavimo tvarka dar neįsigaliojo, tad iki metų pabaigos yra laiko apsvarstyti visus niuansus ir prasilenkiančius su logika koreguoti. Edvardui J. patarčiau arba pačiam rašyti raštą Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui, arba jį atnešti man, o aš jį, su tam tikrais komentarais, persiųsiu merijai. Matau tik vieną išeitį - parodyti šiek tiek aktyvumo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder